Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Itt már a színház a tét

A soproni Petőfi Színház jövőjét dönti el, hogy a kulturális bizottság hétfői illetve a közgyűlés keddi ülésén milyen döntés születik: érvényes pályázat után nyertest hirdetnek-e.
A munkának folytatódnia kell: A színpadon továbbra is készülődnek az előadásokra, a bizonytalan jövő ellenére is.
A politikusok zöme ma még óvatosan fogalmaz, de az így is nyilvánvaló, nagy a tét, s vannak, akik az önálló színház mellett foglalnak állást.
Újabb és újabb adalékok, vélemények és ellentmondások mélyítik tovább a soproni színház körül kialakult vitát. A helyzet már túlmutat önmagán. Nem csak arról szól, hogy ki lesz az új igazgató. Itt már a színház a tét.

Önálló intézményként működik-e tovább, vagy marad a Pro Kultúra égisze alatt. A kirobbant vita mögött nem pusztán személyi ellentét áll, itt komoly összegekről is szó van.
A kultúra sokba kerül, a színházat ugyanakkor megfelelően támogatja az állam is (idén 74 százalékkal jobban, mint tavaly). De szóljanak minderről a politikusok, akiket a színház helyzetéről és jövőjéről kérdeztünk.
– Kétfelé kell választani a problémát – mondja Kóczán Zoltán, a szabaddemokraták frakcióvezetője, aki a képviselőcsoport markáns véleményét tolmácsolja.

– Hibának tartjuk, hogy egy cégtábla alatt működik a nonprofit színház és az egyértelműen a versenyszférába tartozó konferencia-központ. Így az állami és a városi pénzek nyomon követése is lehetetlen. Nem lehet tudni, hogy a nagy kalapba bekerülő központi támogatásokból és a magánszférából származó összegekből mennyit költenek a színházra s mennyit a központra. A probléma másik része, anélkül, hogy belemennénk az emberi kérdésekbe, a színidirektor személye. Frakciónk álláspontja, hogy művészeti igazgatót akkor kell választani, ha a szétválasztás már megtörtént, addig Valló Péter lássa el a feladatokat. Mi az önálló színház mellett vagyunk – nyomatékosította Kóczán Zoltán.

Hasonló véleményt alakítottak ki a Szövetség Sopronért Egyesület képviselői is. Dr. Szekeres Csaba az elmúlt négy évben a Pro Kultúra Kht. felügyelő bizottságának tagja volt, így rálátása is van a szervezet működésére. – Nem tartom helyesnek, hogy pályázatot írtak ki, egyrészt erkölcsileg, mert nem ezt ígérték Valló Péternek, másrészt, mert a Pro Kultúra alapító okiratában nem is szerepel most színiigazgató mint cégvezető. Álláspontunk szerint a Pro Kultúra Kht. túlnőtt önmagán, profilidegen feladatok vannak egy kalap alatt. Mi meghallgattuk Valló Pétert, s szakmailag megalapozottnak tartjuk érveit. Nem véletlen, hogy a szakma mellette van – véli a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke, akinek magánemberként „tetszett, ami az évadban történt". A frakció szerint szét kell választani a színházat és a konferencia-központot, és újra kell gondolni a Pro Kultúra Kht. szervezeti felépítését.

Sokkal óvatosabban foglal állást a kérdésben a Polgári Összefogás és az MSZP frakciója. Abdai Géza, a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport vezetője elmondta, meghallgatták Valló Pétert, de közös véleményüket csak a kulturális bizottság ülése után alakítják ki.

A döntés a 13 voksot birtokló szocialisták kezében van. Pk is meghallgatták Vallót, s vele együtt Dobák Lívia dramaturgot és Borbás Gabi színművészt, és meghallgatták a Pro Kultúra ügyvezetőjét, Nyerges Ferencet is. Hegyi Ferenc frakcióvezető ígéri, alaposan körüljárják a kérdést, de közös álláspontot csak a jövő héten alakítanak ki.

Kapcsolodó cikkek >>
Önállóság és kasszakulcs
Valló felvette a kesztyűt

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titoktartó(bb) pedagógusok

Titoktartási törvény megalkotását tervezi az oktatási tárca. Az új szabályozástól a diákok és… Tovább olvasom