Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Itt kutat a bogaras professzor

Sopron–USA - G. Keith Douce (59) amerikai professzor a Nyugat-magyarországi Egyetemen tölt fél évet, hogy kutassa az USA ökoszisztémájára veszélyt jelenthető rovarokat, bogarakat. Nyolcvan országban zajlik ilyen program.
A Rotary Club International támogatásával Sopronba érkezett G. Keith Douce, az amerikai Georgia Egyetem professzora, aki fél évig a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán folytat kutatói és oktatómunkát. Mint mondta, az amerikai egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem között két éve alakult ki közös együttműködés, ez is indokolta, hogy szakmai útjának magyar állomása Sopron legyen. Tevékenységéről kifejtette: olyan nemzetközi program egyik irányítója, amelynek célja az Egyesült Államokban nem őshonos rovarok, bogarak feltérképezése, tulajdonságainak leírása. Mindez annak érdekében történik, hogy az ilyen élőlények esetleges tengerentúli felbukkanása és elszaporodása, netán inváziója idején kellő mennyiségű információ álljon rendelkezésre. E rovarok, bogarak fényképe és leírása – részben magyarul is – megtalálható a www.bugwood.org honlapon. Nyolcvan országból eddig több mint 70 ezer képből, leírásból áll az adatbázis. A téma iránti érdeklődésre jellemző, hogy a honlapon csak az elmúlt esztendőben 140 millió keresést regisztráltak a világ legkülönbözőbb országaiból. A kapcsolódó weboldalakon jelenleg nyolcszáz kép van magyarországi egyedekről. Olyan fajokról van szó, amelyek az észak-amerikai ökoszisztémára veszélyt jelenthetnek. Ilyen például egy díszbogárfaj és a gyapjaslepke. G. Keith Douce e kollekció bővítésére törekszik.

G. Keith Douce (jobbra) és dr. Lakatos Ferenc, az erdőmérnöki kar dékánhelyettese az USA ökoszisztémájára veszélyt jelenthető soproni és környéki rovarokat, bogarakat térképezi fel a NYME Erdőművelési

Az amerikai professzor a soproni egyetemen három kurzust is tart az erdőmérnöki kar angolul tudó hallgatóinak. A „Szaktanácsadás és továbbképzés az erdészeti szektorban Észak-Amerikában", az „Erdővédelmi problémák az USA-ban" és az „Inváziós biológia" című, kreditpontokat érő képzéseken negyven erdészhallgató vesz részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat faluban épül hat kilométer a kerekeseknek

Kistérség - Hat településen, mintegy hat kilométer hosszan új kerékpárút épülhet 240 millió… Tovább olvasom