Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Iszlám, a legfiatalabb világvallás - Fotók

Hosszan tartó vastapssal köszönték meg a Soproni Nyugdíjasegyetem hallgatói dr. Balázs Judit professzor „Az iszlám Nyugatról nézve" című előadását. A legfiatalabb világvallásról átfogó ismertetőt kaphattak a résztvevők.

– A Soproni Nyugdíjasegyetem hírét öregbíti az is, hogy a rendezvénysorozatról egy pécsi egyetemista szakdolgozatot ír – tudatta köszöntőjében a „szépkorú" egyetemista hallgatósággal prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora tegnap. A múltkori előadás kvízkérdéseinek helyes megfejtői közül Szabó Imréné soproni és Horváth Pálné simasági nyugdíjasoknak kedvezett a szerencse, ők nyerték a Kisalföld-szakácskönyveket.

Nyugdíjasegyetem Sopronban - 03. 20. Fotó: Magasi.


– Az iszlám, mint a legfiatalabb világvallás születését 622-re teszik. Ez a késői vallásalapítás magyarázatot ad arra, hogy az iszlám fejlettségét tekintve a középkor keresztény Európájára emlékeztet – fogalmazott dr. Balázs Judit előadó. A professzor részletesen szólt a tevehajcsárból kereskedővé váló, de analfabéta vallásalapító Mohamed (570–632) és a szentírásnak tekintett Korán szerepéről az iszlám felemelkedésében.

Megtudtuk, a Korán az egész életre vonatkozóan tételes erkölcsi előírásokat tartalmaz, szabályozza az államot és a családot is. Az iszlám voltaképpen több, mint egy vallás: életforma, amelynek aranykora a
VIII–XIII. századig tartott. A professzor a XX–XXI. századi iszlámot, mint a nyugati értékrenddel szemben álló, legbefolyásosabb eszmei irányzatot mutatta be, ugyanakkor kiderült: a keleti vallás híveinek száma mára meghaladja a keresztényekét. Európai terjeszkedésük a bevándorlás révén erősödik. Az „iszlám-arab-terrorista" kifejezést dr. Balázs Judit káros és téves sztereotípiának nevezte.

(Az előadásról bővebb összefoglalót a szombati Kisalföld napilapban olvashatnak.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi legyen a soproni bíróság előtti tér neve?

A Győri Törvényszék elnöke kereste meg a soproni polgármesteri hivatalt, hogy adjanak nevet a Kuruc… Tovább olvasom