Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ismét szükség lesz a vízműre

Januárban megkezdődik a hegykői regionális vízmű térségében a még feltáratlan vízkészletek felkutatása.

Hét jelentkező adta be ajánlatát arra a pályázatra, amelyet a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. írt ki. A nyertes cég 2006 elején kezdheti meg a kutatófúrásokat, helyszíni méréseket, a meglévő vízbázistól délre – Röjtökmuzsaj felé – eső területeken. A munkálatokat szeptember 15-ig kell befejezni, erre az időre a jelentés is elkészül.

A hegykői üzem
– A vízkutatás költsége közel tízmillió forint – mondta el a Kisalföldnek Kárász Tibor, a vízellátási üzemmérnökség vezetője. – Számításaink szerint 2012-re Sopronban szükség lehet a Hegykő térségi ivóvízre, ugyanis erre az időre a város napi átlagos vízfogyasztása elérheti a napi 17 ezer köbmétert, a nyári csúcs vízigénye pedig jóval 20 ezer felett várható. Ez a bázis Sopron mellett Fertőd és Fertőszentmiklós térségének ellátásához is hozzájárul.

Ki kell váltani a vezetéket

– Hegykőn jelenleg mintegy 8–10 ezer köbméter a biztonsággal kitermelhető vízmennyiség, ezt szeretnénk további legalább négyezer köbméterrel növelni. A kutatás során elsősorban a kezelésre nem szoruló vízkészletek feltárására törekszünk. A kitermelhető mennyiség meghatározása után lehet döntést hozni a szükséges vízgépészeti és csőhálózati kapacitások rekonstrukciójáról. A meglévő Hegykő és Sopron közötti, azbesztcement anyagú távvezetéket mindenképpen ki kell váltani.

Két és fél milliárd forint

A hegykői telep újraindításáról a Kisalföld is beszámolt (2005. április 18., Az új vízbázist kutatják Hegykőn). Már akkor kiderült: a meglévő csalánkerti és kistómalmi kutakon kívül 2012-ig a soproni főtelepet is le kell állítani. A hegykői telep újraindítása, a vezetékek cseréje, az új kutak építése a legutóbbi számítások szerint eléri a két és fél milliárd forintot.

1993 óta üzemen kívül

A hegykői regionális vízmű 1993 óta nem üzemel. A felújításokat követően, a tervek szerint legkésőbb 2012-től a hegykői vízmű ismét szállít ivóvizet Sopronba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a soproni műjégpályát

Átadták Sopron első műjégpályáját. Az ünnepek végéig ingyen használhatják a korcsolyázás kedvelői. Tovább olvasom