Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Ismét szemét borítja a megtisztított erdőt

A Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete szemétszedést szervezett áprilisban a Köves-erdő, a Balfi-erdő és a Szárhalmi-erdő területén. A többórás munkával megtisztított területet most újra szemét borítja.

Az akcióban a Fertőtáj Vadásztársaság és Soproni Polgárőr Egyesület is részt vett. Majd hetven köbméter szemét gyűlt össze a közel száz önkéntes munkájának köszönhetően, akiknek egy hónap elteltével azzal kellett szembesülniük, hogy felelőtlen embertársainknak köszönhetően szélmalomharcot vívnak. A többórás munkával megtisztított területet ugyanis újra szemét borítja.

˝Ahhoz, hogy ezek a nehezen felderíthető esetek egy része napvilágra kerüljön és felelősségre vonható legyen az illegális szemétlerakó, látunk egy lehetőséget. Amennyiben a törvény engedi, a bírságból egyfajta nyomravezetői díjat lehetne felajánlani, megfelelő bizonyíték ellenében˝ – vetette fel az ötletet az egyesület elnöke, Szakonyi Imre.

Olvasóink írták

 • 14. máris 2010. június 11. 09:27
  „SZÉGYELJE MAGÁT MINDEN SZEMETELŐ, ŐK UGYANOLYAN MOCSKOSAK, MINT AMILYENNÉ A TERMÉSZETET TESZIK! KÁR, HOGY ŐK EZT A ROVATOT NEM OLV ASSÁK!!!!”
 • 13. SzImike 2010. június 10. 23:27
  „És ami lemaradt... volt már részem illegális hulladék lerakás tettenérésében. Amint írta, fotót pedig nem tettünk közzé.”
 • 12. SzImike 2010. június 10. 23:21
  „Tisztelt janika!

  Előző hozzászólásomban a tanulókról írtam, de mivel abban nem talál kivetni valót, így látom, próbál más módon ,,megdorgálni" kioktatni minket. Ha tudná egyáltalán mi mindennel is foglalkoznak önkénteseink, akkor nem írna ilyen sületlenségeket. Elnézést, hogy lemertem szólni Önt, pontosabban írását, de szerintem Önnek fogalma sincs ezekről. A szemétszedés csak egy kis része munkánknak, amit évente három alkalommal fogunk véghezvinni a Fertőtáj Vadásztársasággal közös szervezésben. Hogy miért is? Így legalább eltűnik az a tetemes mennyiségű hulladék egy része. Legutóbb közel 70 m3 - közel száz embertől nem kis mennyiség 4 óra alatt - hulladékot szedtek össze az önkéntesek. És egyre több szervezet kapcsolódik hozzánk. Ha mindenről tudósítani szeretnénk, akkor külön hetilapot kellene indítanunk, amire sem anyagi, sem pedig más okból nincs lehetőségünk, éppen ezért él a honlapunk. Amennyiben viszont jobban tudja csinálni, boldogan átadom a helyem, persze csak akkor, ha ez használ szervezetünknek és környékünknek. Persze ezt nem tartom valószínűnek. A továbbiakban is örömmel látjuk Önt és mint kritikus - ami fontos és kell -, megmutathatja, hogy valóban fontos Önnek is, környezetünk tisztasága. De ha netán szemetet nem kíván szedni, mert esetleg lealacsonyító, nem gond. Tudunk más önkéntes munkát is biztosítani Önnek. Lehet tanítani, populáció felmérést végezni. Ha bejelentés van, kimenni a helyszínre. Állatot szállítani az orvoshoz, gazdát keresni megunt, kirakott állatoknak. Óvni az embereket a felelőtlen állattartók kutyáitól. Élelmet és gyógyszert vinni beteg cicáknak, ugyanis önkéntesünk egyedül csinálja. És ez még csak egy része... de szerintem Önnek egyik sem felel meg!

  Maradok tisztelettel:
  Szakonyi Imre”
 • 11. janika 2010. június 10. 13:21
  „Kedves Szakonyi úr! Általában én az eseményke reagálok, ami a Kisalföld.hu-ban napvilágot lát. Volt már rá eset amikor az "írott e napilap" nem közölte le azokat a fotókat amikor a tanulók szedték zsákokba a szemetet, közbe a megtisztított helyre meg a "márkás terepjáróból" már öntötték is ki a szemetet! Több esetben is találkoztam olyan írással, hogy a tanítók felügyelete mellett mentek az efféle erdőkbe a neblólk szemetet szendi.
  Igaz volt amikor egy zacskó aranyékszert is találtak! Kaptak mis érte egy-egy gombóc fagyit! Legtöbbször persze a használt koton és a bacis papírzsepi volt az osztályrészük.
  Egyébként, mint írja , hogy Ön és társai állat és természet védők.
  Nagyon örülnék annak, hogyha valóban védnék a fent említetteket akkor lehetne valamit olvasni a valós védelemről ami a dolguk lenne. De az nem a szemétszedés! Leginkább azokat ellenőrizni, akik szemeteltek a szemetük felszedése közben. ne legközelebb erről írjanak és tegyenek közzé fotókat! Ehhez pedig sok sikert kívánok megelőlegezett tisztelettel.”
 • 10. SzImike 2010. június 09. 12:32
  „Kedves janika!

  Mi tanulókat nem kérünk fel szemétszedésre. Ha jól emlékszem, legutóbb a S. Holding gyűjtött így hulladékot. Amennyiben Önnek is fontos, hogy tiszta legyen környezetünk, örömmel várjuk következő hulladékgyűjtési rendezvényünkön július 10-én. A pontos információkat figyelmmel kísérheti majd a sajtóban, valamint honlapunkon www.soproniallatvedok.hu

  Tisztelettel:
  Szakonyi Imre
  elnök
  Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete”
 • 9. info2009* 2010. június 09. 10:38
  „Kamerakat kell felszerelni es jarorozni. Ha valakit elkapnak, jol megbuntetni tobb szazezer forintra. Elmenne a kedve mindenkinek a kedve etto. Ez olyan mint az egetesek. Senki nem buntet, mindenki allandoan egeti a szemetet az udvarban es avikendtelkeken. Ha szazezer forint lenne a buntetes es helikopterrol elkapnak az illetot, mindenki meggondolna a dolgot.”
 • 8. janika 2010. június 08. 18:35
  „Még nincs is itt igazán a turista szezon. Vajon mikor terelik ki a tanulókat szemetet szedni ismét?”
 • 7. SzImike 2010. június 08. 06:56
  „Kedves habanyag!

  Amennyiben hajlandó tanusítani, akkor tudunk lépni az ügyben. Ha így van, kérem írjon a soproniallatvedok@gmail.com e-mail címre. A részleteket ott pontosítanánk.

  Üdvözlettel:
  Szakonyi Imre
  Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete
  elnök”
 • 6. habanyag 2010. június 08. 06:29
  „A Neuberg dűlő mellett szemtanúja voltam egy szemétlerakásnak, ráadásul egy helyi területtulajdonos volt az elkövetőlye...
  Kérdőre vontam,amit kínos vigyorgás követett az úriember és a kedves neje részéről. A zsákok azóta is ott vannak a tölgyes határában.

  Idiótákkal nehéz együtt élni.”
 • 5. SzImike 2010. június 07. 20:52
  „Természetvédő kollégáim próbáltak bizonyítékot találni, de sajnos nem találtak.

  Szakonyi Imre, elnök”
 • 4. anuvuk 2010. június 07. 19:10
  „Volt olyan, hogy a telefonszáma is ott volt a szemetelőnek!!!!”
 • 3. 102Sopron 2010. június 07. 17:06
  „Bocs de az erdészek ,vadászok hatósági személyek..... de nagyon ritkán hallani
  Mellesleg egy csomó joguk is van... az más hogy egymaguk nagyon kevesek, de bárki aki észleli a szemetelés és netalántán még bizonyítékkal is tud szolgálni.(akár egy rendszám , személyleírás) lehetősége van jelenteni.”
 • 2. imo1030 2010. június 07. 13:57
  „A szemetelők megállítása és büntetése nem az erdészek, vadászok feladata. Az egy dolog ha észreveszik akkor jelentik a megfelelő hatóság felé, mivel nekik nincsen hatósági jogközük a szemetelőkkel szemben. A szemetelés és a természetkárosítás megakadályozása illetve bírságolása elsősorban a természetvédelmi hatóság kötelezettsége és feladata és csak másod sorban a rendőrségé.”
 • 1. ggg 2010. június 07. 12:45
  „mire számítottak? van aki folyamatosan járőrözik az erdőben? esetleg büntetne is? rendőr, erdész, katona? senki. mindenki azt csinál az erdőkben, amit akar...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naomi Cole, aki kilövi a pingponglabdát - galéria +18!

Naomi Cole a színpadon bármire kapható. Azt mondta, ő sosem pornózna, mert számára a szex a… Tovább olvasom