Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Ismét őröl a Kárpáti Malom Sopronbánfalván - sok-sok fotó

Újra élet költözik a Kárpáti-malomba. Az 1600-as években épült vízimalom helyreállítva, működőképes állapotban fogadta az érdeklődőket a hétvégén. Tennivaló azonban még bőven akad a műemlék épület táján.
A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a hétvégén megnyíltak a sopronbánfalvi felújított Kárpáti-malom kapui. Az 1600-as években épült vízimalom helyreállítva, működőképes állapotban fogadta az érdeklődőket.

– Ez a malom egy rövid időszaktól eltekintve háromszázötven éve van a családunk birtokában. Itt voltam gyerek, számtalan élmény és családi emlék fűződik a helyhez – mondta dr. Kárpáti György, aki az elmúlt nyolc évben emberfeletti igyekezettel dolgozott azon, hogy megmentse az utókor számára az enyészettől ezt a kultúr- és technikatörténeti emléket. Rengeteg munkával és pályázati forrásoknak köszönhetően elhárították az életveszélyt, megújult a tetőszerkezet, megtörtént a födémcsere és mára működőképes a vízimalom is. A hétvégi ünnepi alkalomra az itt őrölt búzából sütöttek kóstolót a vendégeknek. Kárpáti doktor többször is elérzékenyült, amikor felidézte emlékeit. Édesapjának annak idején kényszerűségből meg kellett válnia a malomtól, de a sors úgy akarta, hogy ez az örökség a következő generáció számára is megmaradjon.

– Az egész család nagyon kötődött a malomhoz. Évekig azt hallgattam, mennyire sajnálják és milyen fájdalom, hogy el kellett adni. Ezért amikor alkalom adódott rá, elhatároztam, hogy megvásárolom. Akkorra már rendkívül romos, elhanyagolt állapotban volt itt minden, a tulajdonos meg akart válni tőle. Ez nyolc évvel ezelőtt történt és a születésnapján leptem meg vele Gyurit. Annyi kikötésem volt, hogy a felújítás már ne a családi kasszából történjen, hanem adjon be pályázatokat. És az még, hogy az építkezés alatt ne ő talicskázzon – mesélte dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz.

Ez utóbbi kérést nem sikerült betartatnia, de a pályázatok valóban szorgalmasan készültek és nem is eredmény nélkül. – Eddig hét alkalommal sikerült elnyernünk a különböző felújítási fázisokra a Nemzeti Kulturális Alap támogatását. Legutóbb az önkormányzattól is kaptunk támogatást a homlokzat helyreállítására, így még ősszel megszépül külsőleg az épületegyüttes – tette hozzá dr. Kárpáti György. Munka persze ezután is akad bőven és bizony a családi kasszába is bele kellett nyúlni. – Az az álmom, hogy egy kulturális központot alakítsunk ki, amely alkalomadtán rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A malomhoz kapcsolódó épületszárnyban egy fotóművészeti múzeumot is szeretnék létrehozni. Tagja vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének, tervem, hogy a képtárba minden fotóművésztől egy-egy alkotást elhelyezünk. Műtermet is szeretnék berendezni ereklyékkel az analóg fotográfia múltjából, ahol bárki előhívhatja majd a felvételeit. S hogy lesz-e, aki folytatja a megkezdett munkát? A gyermekeim érdeklődőek, de már felnőttek és mindegyik járja a maga által választott utat.

A soproni kis unokámnál, Spanyol-Kárpáti Mátyásnál érdeklődőbb gyermekkel azonban nem találkoztam. Talán majd ő viszi tovább a Kárpáti-örökséget...
Fotók: Magasi Dávid
Zenei csemegék a megnyitón

Az ünnepélyes megnyitón Fodor Tamás polgármester mondott köszöntőt. Azt követően Dárdai Árpád és Fodor Gábor fuvolaművész a nagypapa, Kárpáti Sándor zeneszerző műveiből adott ízelítőt, a Testvériség táncegyüttes pedig molnártáncot mutatott be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utat adnak a tehetségeknek Sopronban

Újfajta kezdeményezés színesíti októbertől a Liszt-központ műsorait: a kezdés előtt gyerekek,… Tovább olvasom