Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Ismét Múzeumok Éjszakája

Közel egy hónapos műszaki hiba után ismét elindult az acélcápa a Várkerületen. Csejtei Imre, a kivitelező projektmenedzsere szerint tartható az eredeti ütemterv, így augusztus elejéig végeznek.
Több soproni és Sopron környéki múzeum is megszervezi idén a Múzeumok Éjszakáját. Szombaton a tárlatok hajnalig látogathatók, színes kulturális programok és kerti mulatság várja az érdeklődőket.
Minden évben Szent Iván éjjelének hétvégéjén rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, amelyhez évről évre több intézmény csatlakozik. Június 23-án éjszaka élettel telnek meg a kiállítótermek, valamint a múzeumok udvara és kertje.

Vadászkürtök és bányamanók

– Intézményünk harmadik alkalommal csatlakozik a sorozathoz – mondta el Bircher Erzsébet, a bányászati múzeum igazgatója. – Olyan programot igyekeztünk összeállítani, amelyen mi munkatársak is jól éreznénk magunkat. A korábbi évek sikerén felbuzdulva idén is egyértelmű az újbóli részvétel.

A bányászati múzeumban 18 órától kezdődik a Titkaink című pletykálkodós, a tárgyak történetét is elmesélő tárlatvezetés. Este kilenctől „Ilyen volt a bányász élete" címmel filmvetítés indul. 19.30-tól a vadászkürtösök előadása kezdődik az Erdészeti Múzeummal közös bástyakertben, majd a Blues Floor ad koncertet. 23 órától fáklyás kerti mulatság lesz a múzeumosok kocsmájával. A múzeum udvarán pénzverde, „Legyen Ön is bányamanó!" fotóinstalláció és bányászantikvárium várja a látogatókat.

Fáklyafényes büfével

A megyei múzeumok igazgatóságának múzeumai, így a Soproni Múzeum is csatlakozik az országos kezdeményezéshez. A Storno-házban és a Fabricius-házban szervezik meg a programokat, valamint megnyitják a Fő tér 6-7-8. mögötti városfalszakaszt is. – A Storno-házban folyamatosan látogatható a helytörténeti és a Storno-gyűjtemény – mondta el Tóth Imre igazgató. – A család történetének életrajzával is megismerkedhetnek az érdeklődők. A Fabricius-házban jelmezes vezetéssel tekinthető meg a régészeti kiállítás és a római kőtár. A városfalnál fáklyafényes büfé lesz, a Tűztorony teraszán a Kerített város című – TIT-tel közös – program látható. Folyamatosan zeneszó szórakoztatja a vendégeket. 23 órától reneszánsz táncház nyílik.

Bodzaszörpkóstoló a tárlaton

Az Erdészeti Múzeumban akvarellkiállítás nyílik Magyar János alkotásaiból. – A kertben a vadászkürt-bemutató után a Kórus Spontanusz ad koncertet, majd Kövi Szabolcs fuvolaművész ad műsort – tette hozzá Varga Tamás igazgató. – Itt is folyamatos tárlatvezetés és korabeli erdészeti eszközök bemutatója, valamint bodzaszörpkóstoló vár minden érdeklődőt.

A program során a kiállítások megtekintése ingyenes, Kövi Szabolcs koncertje és a Kerített város megtekintése belépődíjas.
(Hasonló rendezvények a régió több múzeumában is lesznek, részletek a napi programajánlóban.)

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú az M9-es gyorsforgalmi úttól

Egyelőre le kell mondanunk az M9-es kétszer két sávos gyorsforgalmi útról (csupán az országhatár és Pereszteg között épül egy szakasz), és nem fejlesztik a 85. számú főutat Pereszteg és Csorna között sem. Tovább olvasom