Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Ismét kézbe veszi Sopron ügyeit

Mától bejár a hivatalba, és a város legfontosabb ügyeit maga tartja kézben - igaz, nem napi tizenhat óra munkával, mint korábban - Walter Dezső soproni polgámester, aki öt és fél hónapos betegségét követően nyilatkozott lapunknak.
– Hogy érzi magát, polgármester úr?

– Köszönöm, jól. Már attól jobban vagyok, ha a Sopron táblán belül kerülök.

– Sokan mondják, hogy pihennie kellene még. 

Bakó Edit, a polgármesteri titkárság vezetője tegnap már bőven ellátta főnökét tennivalókkal.
– Azt gondolom, és a professzor is azt mondta, dolgozni kell, nem pedig otthon feküdni és tétlenkedni. Ahhoz, hogy összeszedjem magam és fel tudjak erősödni, munkába kell állnom. Mától fogva rendesen dolgozom.

– Mit jelent az, hogy rendesen?

– Úgy, mint azelőtt, csak legfeljebb nem tizenhat órát.

– Milyen ügyeket szándékozik személyesen kézben tartani?

– Azokat a stratégiai projekteket, amelyeket korábban is fontosnak tartottam. Ilyen például az ipari park jövője. A Phare kormánybiztosával, Uszta Józseffel épp az imént abban állapodtam meg, hogy 1,1 milliárd forintos költségvetéssel megépítjük az inkubátorházat. Ehhez 320 millió forintos önrészre van szükség, amelybe a gazdasági minisztérium 250–300 millióval besegít. Még Budapesten, a betegágyamon tárgyaltam az OTP és a Mol vezérigazgatóival, akik megígérték, hogy ebben segítenek, ha az önrészt előteremtjük. Egy neves budapesti építész november elején eljön Sopronba és felméri, milyen nagyságrendű beruházásról van szó.

– A stratégiai döntések közé tartozik a Sotáv privatizációja, amit az ellenzék hevesen támadott.

– Az ellenzéknek az a dolga, hogy kételkedjen, nekünk pedig az, hogy gazdálkodjunk. Tudomásul kell venni, hogy a kasszát üresen, sőt, 2,6 milliárd mínusszal vettem át, a pályázatokhoz pedig önrészre van szükség. Ezt banki kölcsönből nem lehet fedezni, csak saját tőkéből. Végtelenségig a kormánytól sem lehet kunyerálni. A Sotáv 49 százalékának eladásával meglesz a saját tőke, amivel tovább tudunk lépni. Nem dögledező vállalatot akarok eladni, hanem egy jól menő céget. És ne felejtsük el, az 51 százalékkal együtt a befolyásunk is megmarad.

– Az új mentőállomás ügye is régóta húzódik.

– Valóban, ez is stratégiai kérdés. Megépítjük az állomást a kórház területén, és a sürgősségi betegellátást is megoldjuk.

– Ha már az ígéreteknél tartunk. A Sopront elkerülő út is szerepelt a választási programban. Ezzel szemben a kormány 2004-es költségvetésében nem található meg ez a tétel.

– Jogos a felvetés. Tényleg nincs benne, de azért nincs, mert ez határon átnyúló projekt, Pharepénzből építjük, Brüsszel finanszírozza. Peresztegtől a soproni szennyvíztisztítóig megvan az engedélyeztetési terv, elkezdődtek a kisajátítások. A szennyvízteleptől a határig pedig most zajlik a tervezés.

– Említette, hogy elmegy a csütörtöki közmeghallgatásra. Milyen fogadtatásra számít?

– Szeretettel megyek és remélem, hogy engem is szeretettel fogadnak.

Kapcsolódó cikkek >>

Győr nem riválisa Sopronnak (2003-01-24) >>
Csapat helyettesíti a polgármestert (2003-05-28) >>
Decemberben tér vissza a város élére (2003-08-15) >>
Walter Dezső az eltűnt székek nyomában (2003-03-12) >>
Walter: túléltem mindent (2003-06-17) >>
Öten a soproni polgármesteri székért (2002-10-14) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúton már könnyebben

Az akadálymentes közlekedés uniós normák szerinti feltételeinek megteremtése a jogszabályi… Tovább olvasom