Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ismét jó üzlet a hulladékvas

Ismét nagy a kereslet a hulladékvas iránt. Egy tonnáért 35 ezer forintot fizet
a MÉH.
Januárban, februárban negyvenezer forintot is fizettek a MÉH-telepek a hulladékvasért, mert a világban keresleti piac alakult ki. Márciusra valamelyest csökkent az ár, de még így is jó üzlet a rosszvas értékesítése. Annyira, hogy sok honfitársunknak megéri Ausztria távolabbi vidékein is gyűjteni és itthon értékesíteni. Az Észak-dunántúli MÉH Nyersanyaghasznosító Rt. négy – Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom – megyében összesen 19 telephellyel rendelkezik.

– Tény, az elmúlt időszakban megnőtt a hulladékvas iránti kereslet – tájékoztat Kovács Imre, az rt. kereskedelmi és műszaki igazgatóhelyettese.

– Elsősorban a kínai, indiai és a török kohók étvágya csillapíthatatlan, bár az utóbbi hetekben információink szerint csökkent az igény – folytatta Kovács Imre.

– A hulladékvas felvásárlási ára ezért 40 ezer forintról 35 ezerre esett vissza. A mi cégünk évente átlagosan 75 ezer tonna vasat értékesít. Nemcsak Dunaújváros tartozik a vevőink közé, hanem osztrák és olasz kereskedők is.

A nyugati határátlépőkön mindennapos látvány, hogy autókban, utánfutókban, kisteherautókban hozzák az osztrák rosszvasat a magyar gyűjtők, vagy ahogy mindenki ismeri őket, a lomizók. Egyszerűbb lenne, ha mindjárt Ausztriában adnák el, mégis hazahozzák. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy szomszédainknál szigorú nyilvántartást vezetnek, s igazolni kell az áru származását is. Ma már a határokon is „figyelnek" a rosszvasszállítmányokra.

– Abban az esetben, ha valaki nagyobb mennyiségű hulladékvasat szeretne Ausztriából kihozni, előfordulhat, hogy osztrák kollégáinkkal közösen visszafordítjuk őket, különösen akkor, ha nem tudja megbízhatóan igazolni, honnan származik az áru – tudtuk meg Régi Zoltántól, a Soproni Határrendészeti Kirendeltség vezetőjétől.
A MÉH-telepeken ugyan nem kérnek „származási bizonyítványt", de azért nyilvántartják az eladókat.

– Mi vásárolunk cégektől, erre specializálódott vállalkozóktól és magánemberektől is – folytatta Kovács Imre. – Természetesen, ha gyanús a szállítmány vagy kiugróan nagy mennyiségről van szó, akkor alaposan megnézzük, hogy szabályos körülmények között került-e az eladóhoz. Telephelyeink egyébként szociális hálóként is működnek. Sokan ugyanis abból élnek – vagy egészítik ki alacsony jövedelmüket –, hogy összegyűjtik a környezetükben a papír- és vashulladékot, s nálunk eladják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraindul a Fertő tavi hajózás

A Fertő tavi hajótársaságok április közepétől indítják belföldi járataikat, számos újdonságot is kínálva. A vízi határellenőrzés módja egyelőre nem változott, pedig az Írott-kői Natúrpark mintájára a szúrópróbaszerű ellenőrzéssel gyorsulna és egyszerűsödne a határátlépés. A Fertő Tavi Hajózási Kft. két hajóval közlekedik a tavon, s indulnak járataik Ausztriába is. Tovább olvasom