Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Ismét földrengés volt Ausztriában, a határszélen

A seismology.hu adatai szerint Ausztria keleti részén 2,7-es erősségű földrengés történt vasárnap. Kismarton térségében egyre több a földmozgás.

Újabb földrengés történt vasárnap Ausztriában. A földmozgás ezúttal 2,7-es erősségű volt.


Bővebb információ itt érhető el >>


Előzmények:

Az elmúlt két hétben az ausztriai Kismarton (Eisenstadt) térségében három, ember számára is érezhető erősségű földrengés történt.

A lakásokban több helyütt megmozdultak a tárgyak. Az egyik kommentelőnk szerint a Ausztriában a sorba rendezett Big Bag zsákok dőltek el.

Mi az oka a mostanában egyre többször érzékelt földrengéseknek? A választ Gráczer Zoltán szeizmológus (MTA Szeizmológiai Obszervatórium) adta meg.

 Szeptember 20-a után több földrengés is történt Sopron térségében. Az akkori írásaink itt olvashatók el:

Ismét érezni lehetett Sopronban az ausztriai földrengést


˝Táncolt az ágy alattunk˝ - Földrengés Sopronban péntek hajnalban


- A nyugati határszélen is észlelt földrengések a az Alapoktól kiindulva a Bécsi medencén át, a szlovákiai Kis-Káprátokig tartó Mur-Mürz-zónában történtek - kezdte a szakember.

- A földrengések keletkezésekor, a növekvő kőzetfeszültség következtében a földkéreg kőzetblokkjai egymáshoz képest elmozdulnak. Jelentősebb rengések esetén fellépő nagyobb kiterjedésű vetők mentén ez a folyamat nem egyszerre megy végbe, így újabb földrengések, úgynevezett utórengések is kialakulhatnak.

Ilyen történt szerdán is, amikor az első, 4,2-es magnitúdójú földrengést este hét óra 17 perckor mértük. Háromnegyed tíz előtt pedig egy kisebb, 2,9-es magnitúdójú utórengés jött létre.

 
Az elmúlt évek érezhető földrengései Magyarországon

Statisztikai vizsgálatok alapján az ország területén évente négy–öt 2,5–3,5 magnitúdójú, az epicentrum környékén már érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani.

Érezhető földrengések Magyarországon - 2013
Érezhető földrengések Magyarországon - 2013


Mérsékelt károkat okozó rengések 15-20, míg erősebb, nagyobb károkat okozó, 5,5–6 magnitúdójú földrengések 40–50 évente pattannak ki.


Gráczer Zoltán kifejtette, hogy a szeizmológiában, a meteorológiával ellentétben nem lehet előre megjósolni, hogy hol, mikor és milyen erősségű lesz a következő földrengés.

- Az bizonyos, hogy a mostani, Sopronban is érzékelt földmozgások egy szeizmológiailag aktív területen történtek - folytatta.

 Komáromban mérték a legerősebbet

A feljegyzések szerint Magyarországon a legerősebb földrengés 1763-ban történt. Komáromban 6,2-es erősségű földmozgást jegyeztek fel. Akkor hatvanan veszítették életüket, és jelentős károk is keletkeztek.


- Az adatok szerint a korábbi évszázadokban mindig is volt itt földrengés tevékenység, és várhatóan lesz is. A négyeshez közeli magnitúdójú rengések általában csak kisebb károkat okoznak az építményekben. Idén hazánkban Tenken mértük a legerősebb, 4,8-as magnitúdójú földrengést. Nos, itt már komolyabb károk is előfordultak: egyebek mellett elentősebb kéménysérülés, falrepedések.

A szakember kitért arra is, hogy mi a helyes cselekedet, ha földrengést érzékelünk.

- Tévhit, hogy azonnal az utcára kell rohanni - tudtuk meg. - Ez esetben olyan veszélynek tennénk ki magunkat, hogy például ránk eshet egy lehulló cserép, az elváló ereszcsatorna, vagy törmelékdarab. A földmozgások általában néhány tíz másodpercig tartanak. Ilyenkor ajánlatos egy ágy, vagy asztal alá bújni, esetleg beállni egy sarokba, vagy az ajtófélfa alá.

Amint véget ért a földmozgás, akkor hagyjuk el a lakást, és nézzük meg milyen sérülés érte az ingatlant. Komolyabb baj esetén szakemberhez kell fordulni.

  
Szeizmicitás és földrengésveszély Magyarországon

A Kárpát-medence a szeizmikusan aktív mediterrán térség és a gyakorlatilag földrengésmentes Kelet-európai-tábla között helyezkedik el. Tektonikáját az Adriai-mikrolemez óramutató járásával ellentétes forgása, illetve a forgásból eredő észak-északkeleti irányú mozgás határozza meg. Szeizmicitása összességében közepesnek tekinthető.

Földrengések a Kárpát-medencében
Földrengések a Kárpát-medencében


A földrengések eloszlása nem homogén, jelentős eltérést találunk a környező orogén területek és a Pannon-medence belsejének földrengés-tevékenysége között.

A térség szeizmikus szempontból legaktívabb területei az Alpok déli és a Dinaridák északnyugati része, valamint a Kárpátkanyar (Vrancea-zóna). Jelentős szeizmikus aktivitást mutat a Mura völgyéből induló és a Kis-Kárpátokon át is követhető Mur-Mürz-zóna és számottevő földrengés-tevékenységgel találkozhatunk még Kárpátalja (ezen belül főként Máramaros) területén és a Kárpát-medence déli részén található Bánságban is.
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így szüreteltek 1934-ben Sopronban - Önnek milyen emlékei vannak?

Október elején javában szedik már a szőlőt országszerte. Nem volt ez másként 1934-ben sem, amikor a… Tovább olvasom