Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Ismét építkezést terveznek a vasút mentén

Sopron - Újból építkezni fognak a vasút mentén Sopronban. Az uniós norma kétszáz méteres távolságot ír elő a vasúti pályától, ugyanakkor a Répcefői soron az egyik telekhatár alig tizenöt méterre van a sínpártól.

Ismét építkezést terveznek Sopronban a vasúti sínek közelében. A Répcefői soron akad olyan – táblával jelzett – építési terület, amelynek határa alig tizenöt méterre húzódik a sínpártól.

– Természetesen nem a sínektől tizenöt méterre fogják elkezdeni az építkezést. A területet hasznosító budapesti vállalkozás vezetőivel tudattuk, hogy a közeli vasút miatt milyen feltételekkel láthatnak munkához – tudtuk meg Kuslits Tibor városi főépítésztől. – Kötelező a vasút felől úgynevezett zölddel beültetett puffersáv kialakítása, ami egy jó telektömbnyi távolságnak felel meg, s amely jelentős mértékben elnyeli, illetve visszaveri a szerelvények zaját. Annál is inkább, mivel azon a részen a vasút nem szintben halad, hanem domb alján. A szóban forgó területen pedig zajvédelmi mérések és számítások alapján határoztuk meg a vasúthoz legközelebb eső lehetséges épületek helyét.
Mindezt megerősítette Szebeni János, a terület hasznosítását végző budapesti építész-tervező cég egyik ügyvezetője, aki elmondta: részletes, a képviselő-testület által már jóváhagyott rendezési terv vonatkozik az adott városrészre. A vasúttól megfelelő védőtávolságot biztosítanak majd a lakóépületeknek, amelyeknek a tájolását is úgy tervezik, hogy a zajhatások a vonatkozó decibelhatárokat ne lépjék túl. Jelenleg még csak a hatvan telek kialakításánál tartanak, a következő lépés a részletes beépítési terv elkészítése lesz, amelyet az önkormányzatnak jóvá kell hagynia.

– Elhibázott városfejlesztési elgondolásnak tartom, hogy a vasút mentén újabb lakóövezetet hozzanak létre, hiszen a vasút viszonylag zajos üzem – nyilatkozta dr. Székely Csaba, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója. – Ahhoz pedig, hogy lakóépületeket húzzanak fel ebben a térségben, a Nemzeti Közlekedési Hatóság hozzájárulása nélkülözhetetlen lesz. A leendő ingatlantulajdonosoknak arra is fel kell készülniük, hogy a hatóság írásban kikötheti: mivel tudatosan a vasút közelébe építkeznek, nincs joguk utólagos kártérítésre vagy reklamációra.

A Mavad-telep is közel van

Az elmúlt években ilyenre volt már példa: az egykori Mavad-telepen a sínektől alig ötven-hetven méterre épültek fel a házak. A vasúttársaság – okulva a Kismartoni soriak panaszaiból – nyilatkozatot íratott alá az érintettekkel, hogy a vasút közelsége miatt kártérítési igénnyel nem léphetnek fel.

Magán- és építési terület: A táblától mindenesetre alig tizenöt méterre húzódik a vasúti sínpár. Fotó: Magasi Dávid

Gosztonyi Miklós

Olvasóink írták

  • 1. udv 2007. november 20. 20:54
    „Erdekes ez az unios 200meter megallapitas. En Hollandiaban elek, es teljesen uj hazunk 70 meterre fekszik a vasuttol, illetve a kozelebbi hazsor kb 50 meterre. Ennyit az unios szabalyokrol!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább az óvodai és iskolai ebéd

– Szeptember elsejétől az óvodai és az iskolai étkeztetést a Vocational Academy Alapítvány… Tovább olvasom