Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Ismét bevált a vámudvaros trükk

A pénzügyőrség által lefoglalt műszaki cikkeket kedvező áron kínálva csalt ki összesen több mint kétmillió forintot áldozataitól egy kapuvári férfi társával Mosonmagyaróváron.

Régi ismerősként élvezi a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság „vendégszeretetét" a hétvége óta az a férfi, aki ellen jogerős bírói ítélet is született a közelmúltban. A 46 éves kapuvári P. Csaba viselt dolgairól lapunkban korábban már hírt adtunk (Kisalföld, 2006. június 7.  és 2007. január 24.).  A férfi még az elmúlt év első felében a pénzügyőrség által lefoglalt műszaki cikkek és jövedéki termékek áron aluli értékesítésének ürügyén csalt ki milliókat többektől.

Hirdető áldozatok

A sértettek újságokban hirdették, hogy vásárolnának különböző elektronikai holmikat, illetve mezőgazdasági eszközöket. Ezekre a hirdetésekre jelentkezett P. Csaba, aki aztán a beszélgetés során felajánlotta, hogy a vám- és pénzügyőrség által lefoglalt műszaki cikkeket és jövedéki termékeket tud jóval a piaci ár alatt számukra megszerezni. Az „ügyfelektől" aztán előlegként több százezer forintot vett fel, majd eltűnt a pénzzel. A bűncselekmények miatt P. Csabát a Mosonmagyaróvári Városi Bíróság négyrendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalásban, valamint egyéb csalásokban találta bűnösnek az év elején. A férfit ezért többszörös visszaesőként 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a közügyektől.
P. Csaba azonban nem sokat tétlenkedett, miközben a bírói ítéletre várt.

Az elmúlt év végén és az idei év elején – ahelyett, hogy bevonult volna a börtönbe – ismét visszatért a jól bevált „vámudvaros" módszerre és ismét százezreket csalt ki újabb áldozataitól. Ez idáig összesen nyolc sértett tett feljelentést a rendőrségen, akiket P. Csaba és társa rászedett. A férfi ismét a hirdetési újságokból választotta ki későbbi áldozatait, akik műszaki cikkeket és mezőgazdasági erőgépeket kívántak vásárolni. P. Csaba a telefonban nyugdíjas vámtisztnek adta ki magát és a pénzügyőrség által lefoglalt árukat kínált eladásra rendkívül kedvező áron.

Helyismeret nélkül

A vevőket egy Mosonmagyaróvár határában lévő parkolóba hívta, ahol társa, a 34 éves B. Vendel várta a messzebbről érkezett, a városban helyismerettel nem rendelkező sértetteket. A fiatalember ezután elkalauzolta a „vevőket" a Gabona rakparton lévő egykori vámhivatalhoz, ahol még nagy betűkkel olvasható a „vámudvar" felirat. Azt mondta, itt tudják majd átvenni az árucikkeket, ám a raktárba való belépéshez az engedélyt egy másik telephelyen adják oda.

Az átjárón surrant el

A vevőket meggyőzték a látottak és hallottak, így lelkesen mentek a következő helyszínre, a városháza mögötti parkolóba. Itt B. Vendel elkérte – az esetenként több százezer forintos – vételárat, majd azt mondta, beviszi az irodába s hozza az engedélyt. A becsapott vevők azonban nem tudták, hogy egy magyaróvári átjáróházon, a Serényi-kapun keresztül a fiatalember a Fő út felé távozott. Így volt, aki több órán keresztül várakozott a parkolóban, mire rájött, hogy becsapták. Akadtak olyanok is, akik bizalmatlankodtak, ezért mielőtt átadták a pénzt, személyi igazolványt kértek a fiatalembertől. B. Vendel készségesen átadta saját, valódi igazolványát és hagyta, hogy az „ügyfelek" minden adatot kimásoljanak belőle.

Eddig nyolc sértett

B. Vendelt a közelmúltban sikerült elfogniuk a rendőröknek, őt a bíróság már előzetes letartóztatásba helyezte. P. Csaba ellen körözés volt érvényben egészen a mostani hétvégéig, amikor is a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőrei a város külterületén elfogták a férfit. A két szélhámos ellen többrendbeli csalás bűntettének gyanújával indult eljárás.Az eddig ismertté vált nyolc esetben összesen több mint kétmillió forint kárt okozott a két ember. A rendőrség szerint további sértettjei is lehetnek az ügynek, ezért kérik mindazok jelentkezését, akiktől hasonló módon csalt ki pénzt a két férfi.

Méhes Á.

Jól ismerték a rendőrök
P. Csaba már nem ismeretlen a hatóság előtt, legutóbb például öt év kilenc hónapos fegyházbüntetéséből szabadult. Lapunk úgy tudja, a férfi annak a P. Zoltánnak a testvére, aki jelenleg jogerős büntetését tölti a halászi plébános tragikus halálával kapcsolatos csalási ügy miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változatosságot és színvonalat ígér a színidirektor

Sopronban a jelek szerint érzékenyen érintette a színházlátogatók egy részét a hír, hogy a színház új vezetése tíz színésztől, köztük a 15 éve a Petőfiben játszó Incze Józseftől vált meg. Levelek és sms-ek sora jelezte, a soproniak odafigyelnek a város kulturális életében bekövetkező változásokra, és szó szerint a szívükön viselik a színház és benne a színészek sorsát. Tovább olvasom