Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Ismét alkalmazzák a kerékbilincset

Egy már-már „elfeledett” büntetési eljárás fenyegeti azokat az autósokat, akik tiltott helyen hagyják kocsijukat, vagy nem vásárolnak parkolócédulát. Sopronban ismét alkalmazzák a kerékbilincset.

A kerékbilincs alkalmazásáról az önkormányzat 2000-ben alkotott helyi rendeletet. A közterület-felügyelők azóta időről-időre előveszik a raktárból az autó mozgását gátló bilincseket. A módszer hatásos, bár a Magyar Autóklub az Alkotmánybírósághoz fordult ebben az ügyben, végül azonban eloszlottak az aggályok: megfelelő körülmények között alkalmazható a kerékbilincs. És Sopronban használják is.

– Miért alkalmazzák ismét a kerékbilincset? – kérdeztük Kelemen Imrét a városüzemeltetési kft. igazgatóját.

Tájékoztató a szélvédőre

– A kerékbilincs alkalmazásával szeretnénk elérni, hogy az autósok inkább vásárolják meg a parkolójegyet, mintsem részesei legyenek egy sokkal drágább és hosszabb eljárásnak, ugyanis a felszerelése, illetve eltávolítása az első nap 6000 forint plusz az áfa. Ezen felül természetesen ki kell fizetni a büntetést is. A bilincs alkalmazásáról kétnyelvű – magyar és német – tájékoztatókat helyeztek és helyeznek el munkatársaink a kocsik szélvédőjén. Ebben arról is tájékoztatást adunk, hogy mi a teendő ilyen esetben. A bilincset a közterület-felügyelők – a városüzemeltetési iroda munkatársai – helyezik fel és szerelik le, a városüzemeltetési kft. parkolóőreinek közreműködésével.

Videofelvétel készül

Az önkormányzat rendelete meglehetősen szigorú feltételeket szab a bilincs alkalmazásához. Szerelésekor – amit a szabálytalanság észlelése után 15 perccel lehet megkezdeni, és a jármű esetleges elszállításakor – úgy kell eljárni, hogy az autó ne sérüljön meg. Az esetleges viták elkerülése érdekében minden esetben videofelvétel készül az autóról. Abban az esetben, ha a tulajdonos mégis a közterület-felügyelőknek tulajdonítja az esetleges sérülést, neki kell bizonyítania igazát.

Csekket is hagynak

A jármű rögzítésekor a szélvédőn jól látható helyen tájékoztatót kell elhelyezni, amely tartalmazza például az intézkedés okát, idejét, a közterület-felügyelő nevét, azonosító számát, aláírását és a bilincs eltávolításának módját (hol, mikor lehet kezdeményezni) és természetesen ott lapul egy csekk is. Fontos tudni, hogy csak a büntetés feladását igazoló szelvény ellenében szerelik le a kerékbilincset. Szerencse lehet a szerencsétlenségben, ha a vezető még a szerelésekor érkezik a helyszínre, mert ekkor csak az úgynevezett rendelkezésre állás költségét kell megtéríteni (3000 forint). Az autó – mint azt Manninger Barnabástól, a városüzemeltetési iroda munkatársától megtudtuk – akkor szállítható el, ha tulajdonosa 48 órán belül nem jelentkezik, kivéve a különböző biztonsági (tűz, más katasztrófa, vagy rendőrségi) okokat. Ilyenkor is előfordulhat, hogy az autós még jókor érkezik, de a rendelkezésre állás díját ekkor is köteles megfizetni.

Mit fizetünk a kerékbilincsért?

A felszerelés napján 6000 forintot fizet az autós. Minden megkezdett nap után további 3000-et, a rendelkezésre állási díj 3000 forint. Elszállítás szándéka esetén a rendelkezésre állás 3000, az elszállítás pedig 6000 forintba kerül. A fenti összegeket 25 százalékos áfa terheli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nádasba palántázott kábítószer

Nemeskértől mintegy kilométerre, elhanyagolt, sáros nádasban kisebb kenderültetvényre bukkant két… Tovább olvasom