Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Iskola helyett könyvtár lesz

Sopron - Ma még lakat őrzi a múlt évben bezárt Szent István Római Katolikus Általános Iskolát, de ha a tárgyalások eredményre vezetnek, akkor városi könyvtár használhatja majd az épületet.

A Széchenyi István Városi Könyvtár több tízezer kötete fekszik a Kossuth Lajos utcában, az egykori Bástya Szövetkezet épületében, meglehetősen mostoha körülmények között. Sorsuk jelenleg bizonytalan, ezért a városvezetés megoldást keres elhelyezésükre, lehetőleg a könyvtár közelében. Így merült fel annak a lehetősége, hogy a volt Szent István-iskolába kerüljenek a könyvek, hiszen a volt iskolaépület csupán néhány méterre van a bibliotékától.

– Az ingatlan a katolikus egyházé – mondotta Abdai Géza alpolgármester. – Dr. Pápai Lajos megyéspüspök és Fodor Tamás polgármester már tárgyalt az épület tartós bérletéről. Amennyiben sikerül megállapodniuk, akkor szándékaink szerint a könyvtár használhatja majd a volt iskolát. Jelenleg is tartanak az egyeztetések a szerződés részleteiről.

A Rozália úti iskola a rendszerváltozás után került vissza az egyház tulajdonába. Önálló intézményként 2005 őszéig működött, akkor vonták össze a Szent Orsolya-iskolával. Az épületben a 2006-os tanév végén szűnt meg a tanítás. Bezárását azzal indokolta a megyéspüspök, hogy kevesebb állami támogatás mellett egyre többe került a fenntartása, a gyereklétszám pedig csökkent. 

Horváth Ferenc

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő óraszám, kevesebb jövedelem

Sopron - Sopronban csak az önkormányzati iskolákban negyven pedagógus-álláshely szűnt meg. A… Tovább olvasom