Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Irsai Olivérrel kezdődött a szüret

Soproni borvidék - Az Irsai Olivér szedésével kezdetét vette a szüret a soproni borvidéken. Márton napján a libasült mellé már megkóstolhatjuk az újbort.
A Soproni borvidéken egyre népszerűbb a korai érésű Irsai Olivér. Az Iváncsics- és a Taschner-pincészet egyik zászlósbora az ebből a fajtából készülő. A szüret a Fertő partján kedden elkezdődött, míg a harkai dűlőkben egy hét múlva szedik le a fehér szőlőt.

A Taschner Borház az elsők között kezdte meg a szüretet. Fotó: Magasi Dávid
A Taschner Borház az elsők között kezdte meg a szüretet. Fotó: Magasi Dávid

Az igazi nagyüzem, a kékfrankos szürete szeptember végén, október elején várható.

– A mi borvidékünkön főként középérésű kék fajtákat tartanak, ezekből viszont Szent Márton napjára, a libasült mellé nem lehet újbort készíteni – fogalmazott Taschner Kurt. – Úgy gondoltuk, hogy újításként megpróbálkozunk a fehér fajtákkal is. Így reményeink szerint november elején már meg lehet kóstolni az újbort. Az Irsai Olivér esetében fontos a gyorsaság és az egészséges, szép szemek, ugyanis csak így őrizhetjük meg a bor gyümölcsös, kellemes ízét. Ezért a fürtöket is rothadásmentesen kell leszedni, különben oda a zamat és az illat.
Molnár Tibor, a hegyközségi tanács elnöke hozzátette: számos betegség ellen kellett idén védekezniük a szőlősgazdáknak. Összességében erősen közepes évjáratra számítanak. Mindez persze nagyban függ az elkövetkezendő hetek időjárásától is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végrehajtás a Várkerületen öt és fél milliós tartozás miatt

Sopron - A bérlő több mint 5,5 millió forintos tartozása miatt a Sopron Holding a végső lépésre… Tovább olvasom