Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Iráni szülész a soproni kórházban

Dr. Karazma Farshid tavaly óta gyógyít és vezet le szüléseket a soproni Erzsébet-kórházban.
Dr. Karazma Farshid
Dr. Karazma Farshid tavaly óta gyógyít és vezet le szüléseket a soproni Erzsébet-kórházban. Az iráni orvosképzés más, mint a magyar, ott csak annyi szakorvost képeznek, amennyit a piac „elbír".
– Iránban a férfiak korábban nem végezhettek nőgyógyászati tevékenységet, ez kizárólag női területnek számított az orvoslásban – mondta el dr. Karazma Farshid, a soproni Erzsébet-kórház iráni származású szülész-nőgyógyásza.

– Amikor én érkeztem Magyarországra, sok honfitársam jött ide és az akkori Jugoszláviába, mert ezekbe az országokba kaptunk vízumot, de nekem később a szakmám révén éppen kapóra jött, hogy itt legyek orvos és ne kelljen hazaköltöznöm. Az utóbbi időben lazult Iránban a helyzet, ma már férfiak is praktizálnak a nőorvoslásban.

Két fiával – a hétéves Árminnal és a három és fél éves Ariazzal –, valamint szintén iráni feleségével él Sopronban dr. Karazma Farshid, aki tavaly április elseje óta dolgozik az Erzsébet-kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán. Karazma doktor 1989 óta él Magyarországon, diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte. Az egyetemi évek után a debreceni női klinikán, majd Szolnokon a megyei kórházban praktizált. Sopronban tavaly 70, idén pedig 52 szülést vezetett le. Mint mondja, egyetemi tanára, dr. Csécsei Károly tanácsára választotta Sopront.

– Az iráni orvosképzés abban tér el a magyartól, hogy csak annyi szakorvost képeznek, ahány szabad hely van az oktatást végző kórházakban – folytatta az orvos. – Volt olyan év, hogy mindössze három leendő szemészorvost vettek fel az egyetemre. Ezek a szakorvosok kiválóan képzettek, talán a magyaroknál is átfogóbb ismeretekkel. Hatalmas a túljelentkezés a felsőoktatásba és rendkívül alacsony a felvettek száma a hetvenmilliós országban. Különbség még, hogy ott nem létezik például a Magyarországon kötelező terhes- és védőnői tanácsadás, a nőknek – bár lehetőségük van rá – semmilyen vizsgálaton nem kell megjelenniük egészen a szülésig.

Karazma doktor egyetemi évei alatt angolul tanulta a tárgyakat, de ez idő alatt sajátította el a magyar nyelvet is. Mint mondja, gyakran adódik vicces helyzet egy-egy magyar szó vagy kifejezés félreértéséből, de az itt töltött évek múlásával egyre könnyebb számára ezen a – külföldiek számára nehéznek vélt – nyelven beszélni.

– A terhesség és a magzat megköveteli a rendszeres orvosi vizsgálatokat, tehát folyamatos odafigyelést igényel a szakmám, pont ez adja a szépségét és ezért örülök, hogy ezt a pályát választottam – zárta az orvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bonckéssel szúrta hasba élettársát

A soproni T. Zoltán szombaton délelőtt egy 19 centiméter hosszú késsel szúrta meg 51 éves élettársát. A férfi boncmesterként tanult öltésekkel, házi cérnával  varrta össze a sebet, nő azonban nem élte túl a „műtétet”, még aznap éjszaka meghalt. T. Zoltán a rendőröknek később azt mondta, hogy véletlenül szúrta meg élettársát. A férfit halált okozó testi sértés miatt vették őrizetbe. Tovább olvasom