Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Iraki rendőröket képzett ki

A soproni Ötvös Ákos Jordániában részt vett a leendő iraki rendőrség kiképzésében.

– Életem egyik legnagyobb kihívása volt ez – mondja a fiatal rendőrtiszt, aki az Európai Unió válságkezelő kontingensének tagjaként két alkalommal már megjárta a háború sújtotta Boszniát is.
Jordániai szolgálatában mellette volt öt magyar rendvédelmi oktatótársa is. Az Amman közelében létrehozott nemzetközi rendőriskolában tizenhat ország alkotta koalícióban 35 ezer iraki rendőr szakképzése volt a feladat.

– Ez a város méretű tábor folyamatosan fejlődik – nyilatkozta Ötvös Ákos. – Az Egyesült Államok kormánya fedezi a költségeit, a bázis vezetője maga is amerikai, de például angol, belga, cseh, dán, finn, lengyel és svéd kiképzőtisztek is foglalkoznak az irakiakkal, akik között a hegyipásztorokat, a megbuktatott Szaddám-rezsim veterán rendőreit, vagy a városi striciket éppúgy megtaláljuk, mint a legfiatalabb egyetemet végzett generációt. A jelentkezőket hetente hozza a busz vagy teherautó. Mi tagadás, nagy a fluktuáció. Előfordult, hogy az egyik kőművesbrigádot egyik napról a másikra eltávolították. Biztos, hogy nem mindenki jó szándékkal érkezik, valószínűleg az Irakban ellenállást kifejtő szervezetek, sőt talán az Al-kaida tagjai is igyekeznek beépülni, beszivárogni a táborba.

A nyolchetes tréning során elméleti ismereteket szerezhetnek a nemzetközi jogból és a pszichológiai alapismeretekből. Gyakorlati képzést pedig lövészetből, intézkedési módszertanból és gépjárművezetésből kaphatnak.

A kiképzők munkáját jordán tolmácsok segítik, akik angolról arabra fordítják a tudnivalókat. A két hónap letelte után kétszáz dollár fizetséget is kapnak az iskolát elvégző „diákok". Más kérdés, hogy ki hogyan válik be a továbbiakban.

– Senki sem tikolja, a kiképzettek egy része egyszerűen eltűnik, amikor Irakba visszatérhet. Mások áldozatául esnek a terrorcselekményeknek, de előfordul olyan is, aki átáll a másik oldalra, és részt vesz a véres ellenállásban. Valószínű azonban, hogy a többség munkába áll, és a rend védelmét, a szerveződő iraki rendőrség, a megválasztott kormány céljait szolgálja – folytatja a kiképző.

A közelharctaktikát is oktató soproni rendőrnek és társainak azonban nem csak a nehézségekkel kellett megküzdeniük. Hétvégenként utazgathattak. Eljutottak Izraelbe, Szíriába is. Gyakran kaptak vacsorameghívást a barátságos helyi arab lakosságtól. Különlegesen fűszerezett finomságokat kóstolhattak meg. Kipróbálhatták a vízipipát, amelynek hűvös füstje mellett közelebb kerültek egy ősi kultúrához. Az iszlám világ békés arca így számukra mindenképpen ismertebbé, érthetőbbé vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy új ingatlan Harkán

Harkán huszonegy új építési telket alakítanak ki. Közművesítésük előkészítése már elkezdődött. Tovább olvasom