Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Iparűzési adóból fejlesztenek

Kistérség - A kistelepülések fejlesztésekre, a pályázati önrész előteremtésére fordítják az „életben tartott” iparűzési adót. E bevétel nélkül akár a működésük is ellehetetlenült volna.
A megkérdezett települések örömmel vették tudomásul az unió minapi döntését, amely szerint törvényes a helyben működő vállalkozásokra kivetett iparűzési adó. Hegykő esetében például éves szinten mintegy 13 millió forint pluszbevételt jelent.

– Az önkormányzat nem számolt azzal, hogy megszűnik az iparűzési adó – mondta el Szigethy István polgármester. – A település költségvetésében nagyobb tételt jelent azonban az idegenforgalmi adó. Ez utóbbit Európa több országában is kivetették, így nekünk nem volt félnivalónk.

Lövőt érzékenyen érintette volna a megszüntetés, akár az intézmények működése is ellehetetlenült volna. Balics János polgármester szerint a pluszbevételből biztosítják a pályázatokhoz az önerőt. Most, hogy megszületett a számukra pozitív döntés, újból lendületet kap a pályázatírás. A településen szeretnék fejleszteni az iskolát és megépíteni egy új tornacsarnokot. Amint 2008-ban megjelenik a megfelelő pályázat, már kész terveket nyújthatnak be.

Vannak persze olyan települések is, ahol nincs iparűzési adó. Ilyen például Iván. – A nálunk működő vállalkozásokat úgy segítjük, hogy nem vetünk ki rájuk pluszadót – közölte Linter Tibor polgármester. – Az önkormányzat a szűkös állami normatíva ellenére is működőképes, eltartja intézményeit. A megmaradt – kevéske – pénzt fordíthatjuk fejlesztésre.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janika-premier Sopronban

A soproni Petőfi Színházban Békeffi István–Stella Adorján „Janika" című vígjátékát… Tovább olvasom