Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ipartörténeti magánmúzeum

Nagycenk - Gráf Gyula nagycenki asztalosmester évtizedek alatt összegyűjtött ipartörténeti emlékekből hozott létre egy tárlatot otthon, a szülői házban. A megnyitóra az egykori Iparos Kör tiszteletet parancsoló zászlaja is előkerült, megidézve a múlt nagy mestereit, az ő szellemiségüket.
Nagycenk jeles ipartörténeti múltú település. A Gráf család több tagja is meghatározó szerepet kapott a helyi iparban, volt a felmenők közt szíjgyártó és nyeregkészítő, kádármester. Gráf Gyula, aki évtizedek óta mestere szakmájának, büszkén emlékszik vissza nagyapjára, édesapjára.

Gráf Gyula évtizedek óta gyűjti a régi szerszámokat.
Gráf Gyula évtizedek óta gyűjti a régi szerszámokat.


– Anyai nagyapám, Wessely Rajmund volt egykor a helyi Iparos Kör és az Iparos Dalárda elnöke. Apám, aki kádármester volt, évtizedekkel később követte őt az iparos köri elnöki poszton.
Én is kádár akartam lenni, de ilyen képzés nem indult, így lettem asztalos – meséli. – A különféle mesterségek kellékeit már évtizedek óta gyűjtöm. Fontos, hogy fennmaradjanak ezek a szerszámok, hisz közülük sokat ma már a szakemberek sem ismernek. A helyi „tisztes iparnak" s az egykori mestereknek szerettem volna emléket állítani ezzel a múzeummal.

A tárlat az emberi kezektől megbarnult tárgyak, a sok munka nyomát magukon őrző eszközök sokaságát mutatja be. A falakon régi fotográfiák, mind a nagycenki iparosmúlt momentumait eleveníti fel. Bálok, mulatságok, egy tartalmas, gazdag élet emlékei...

A régi iparos köri zászló tiszteletet parancsol még ma is. A Gráf család több tagja is meghatározó szerepet kapott a helyi iparban.
A régi iparos köri zászló tiszteletet parancsol még ma is. A Gráf család több tagja is meghatározó szerepet kapott a helyi iparban.


A megnyitón többek között a soproni kereskedelmi és iparkamara elnöke, Horváth Vilmos köszöntötte a házigazdát. Ajándékba Gráf Gyula legkedvesebb idézetét bekeretezve hozta magával, ami így szól: „Dolgozzunk a hazáért, dolgozzunk magunkért, dolgozzunk, míg élünk, a magyar iparért!" Ez a mondat egy békési mézeskalácsos szájából származik, de érvényes minden magát iparosnak, mesternek valló emberre. A megnyitón elhangzott, ma sajnos nincs rangja a jó szakmának, a szülők azzal riogatják a gyerekeiket, hogy ha nem tanulnak, szakmunkások lesznek... Pedig ha arra nevelnék őket, hogy szorgalommal dolgozzanak, a legnagyobb vagyont adnák a kezükbe.

A nagycenki Széchenyi téren, a templom tövében lévő Gráf-múzeumba előzetes bejelentkezés alapján (tel.: 99/360-088) várják a látogatókat, akiket a régi köszöntéssel fogadnak az egykori mesterek: „Isten óvja a tisztes ipart!"


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóczán: A hátralévő két évet színezi a városvezetés

Sopron - A hitelfelvétel nem szól másról, mint a városvezetés túléléséről, a kudarcok után a… Tovább olvasom