Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Ipart telepítenek Pinnye határában

A 365 lelket számláló Pinnyén már harminc vállalkozás működik. Figyelembe véve a térség leendő úthálózati terveit, újabb ipartelepítési koncepciót dolgoznak ki öt hektárra.

Sopron vonzáskörzetében gyakori probléma, hogy kevés a betelepülő cég, ipari vállalkozás. Üdítő kivétel ezalól Pinnye. „Vállalkozásbarát önkormányzat a pinnyei" – vallják a községben. A vállalkozásösztönzést nemcsak szóban hirdeti Farkas Tamás polgármester és a községvezetés, hanem határozott intézkedésekkel.

Évek óta másfél százalékon tartják az iparűzési adót a lehetséges két százalék helyett, s gondot fordítanak az infrastruktúra megteremtésére is. Az ipari, a mezőgazdasági és a szolgáltatói szektorból immár harminc vállalkozás tekinti székhelyének a 365 lakosú községet.

A 365 lakosú Pinnyét 30 vállalkozás tekinti székhelyének, közülük a Huncargo a legnagyobb. Fotó: Magasi
A 365 lakosú Pinnyét 30 vállalkozás tekinti székhelyének, közülük a Huncargo a legnagyobb. Fotó: Magasi

– Az iparűzési adóból évente így is tízmillió forint körüli összeg gazdagítja a falut – fogalmaz Horváth Péter, Pinnye jegyzője. – Emellett minden lehetőséget megragadunk, hogy előrelépjünk. Az augusztus végi önkormányzati ülésen településrendezési tervünket módosítjuk annak érdekében, hogy további iparterületeket hozzunk létre. Előre gondolkodunk: tudjuk, hogy a tervezett Sopron–Pereszteg gyorsforgalmi út Pinnye határában csatlakozik a 85-ös főúthoz. Kézenfekvő volt, hogy arra a területre ipartelepítési koncepciót dolgozzunk ki. A letelepedni kívánó vállalkozások előzetes érdeklődése a garancia arra, hogy a befektetett energia megtérül.

Pinnyén évek óta másfél százalékon tartják az iparűzési adót a lehetséges két százalék helyett, s gondot fordítanak az infrastruktúra megteremtésére is.
A jegyző részletezte: összesen mintegy öthektárnyi területről van szó, a lakott területektől nyolcszáz méternyire. Ez biztosítja azt, hogy az ipari működéssel együtt járó zavaró tényezők már nem hatnak kedvezőtlenül a falubeliek életére. A közművesítés részleteit egyeztetik a letelepedő cégek igényeivel. Az iparterület kialakítása a munkateremtés mellett lakosságmegtartó célokat is szolgál. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat kilenc építőtelket is kiméret és közművesít, hogy az otthonteremtést segítse a fiataloknak, illetve a faluba költözőknek. Idáig közel nyolcmillió forintot fordítottak erre a projektre. ˝Minden adott ahhoz, hogy Pinnye továbbfejlődjön a következő években˝ – zárta Horváth Péter jegyző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iváni romák: Akkor inkább lopjanak?

Nem csupán kábelt, hanem esetenként bútorokat, autóbelsőt is égettek az iváni romák. A kisebbségi… Tovább olvasom