Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Ipari fű – a papírgyártás új nyersanyaga

A magyar tudomány napja alkalmából a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának Fa- és Papírtechnológiai Intézete és az MTA Természetes Polimerek Munkabizottsága ülést tartott a soproni campusban.

Lele István, a papíripari kutatóintézet vezetője bemutatta a Nyugat-magyarországi Egyetem által októbertől átvett egységet. Az intézetvezető elmondta: bár az egyetem kutatóintézeteként kisebb létszámmal dolgoznak, mint korábban, a kutatási területeik nem szűkülnek és a pályázati aktivitás sem csökken. Az intézet és berendezéseinek bemutatása után Janowszky János, Lele István és Víg András kutatási eredményeiket mutatták be. A három szakember Európában először kezdett energiaként használható ipari fű nemesítésével foglalkozni.

Az ipari fű alkalmas arra, hogy biomasszaként hasznosítsák, a szárazság-, só- és fagytűrő növény jelentős profittal termeszthető ott, ahol a repce és a kukorica már veszteséges. Az ipari fűből szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú tüzelőanyag állítható elő, emellett fontos a papír- és rostipari, vegyi és építőipari, illetve takarmányozási célú hasznosítás.

Olvasóink írták

  • 1. bobo 2009. november 16. 13:48
    „Már megint egy füves cikk...

    ;-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vélemények a női szerepvállalásról

A gyengébbik nem politikai szerepvállalásáról kérdeztük a soproni közélet ismert személyiségeit. Tovább olvasom