Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Intézmény marad a kórház

Sopron - A jelenlegi egészségpolitikai helyzetben nem alakítják át a soproni Erzsébet-kórházat gazdasági társasággá. Erről Simon István alpolgármester nyilatkozott a Kisalföldnek.
Marad – legalábbis egyelőre – önkormányzati intézmény a soproni Erzsébet-kórház. Gazdasági társasággá alakítása nincs napirenden. Simon István alpolgármester korábban úgy nyilatkozott a Kisalföldnek, hogy a városvezetés az egészségügyi stratégiájának kidolgozásakor figyelembe veszi a Fidesz Országos Választmányának állásfoglalását – amely lehetővé teszi a fideszes vezetésű önkormányzatoknak egy ilyen lépés megtételét, kizárva a privatizáció minden formáját –, de egy ilyen döntés mindenre kiterjedő alapos elemzést igényel.

– A kórház Sopron egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb intézménye – mondta Simon István. – A városvezetés a jelenlegi egészségpolitikai környezetben úgy látja, hogy egészen addig, míg nem tisztulnak le a viszonyok az egészségügyben, nem kristályosodik ki a kórházak működtetésének leghatékonyabb formája, addig nem szabad hozzányúlni az intézményi struktúrához. Jelenleg ugyanis káosz és zűrzavar van az egészségügyben. Abban mindenki egyetért, hogy reformokra szükség van, de a központi intézkedések inkább ellehetetlenítik a kórházak működését, mintsem segítik.

A soproni is csak úgy tud megfelelni a tudomány legújabb kihívásainak és csak úgy tudja egyensúlyban tartani gazdálkodását, hogy az önkormányzat jelentős összegeket biztosít fejlesztésre, mert a központi finanszírozás – a teljesítményvolumen-korlát miatt – ezt nem teszi lehetővé. A helyzetet súlyosbítja a bevezetésre tervezett biztosítási modell, amely minden eddiginél nagyobb károkat okoz majd.

Mindezt csak azért említem, mert az önkormányzatnak óriási a felelőssége, hiszen egy intézményi átalakítás hosszú távra szól, akár visszafordíthatatlanná is válhat. Mérlegelni kell a helyzetet, s olyan megoldást kell találnunk, amely a legjobban szolgálja – a mostani kormányzati intézkedésekkel szemben – a betegek érdekeit. Ezért úgy döntöttünk, egyelőre nem foglalkozunk a kórház gazdasági társasággá alakításával.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakcinázzák a rókákat

Kistérség - Idén is folytatják a rókák immunizálását. A vakcinát légi úton, várhatóan még ezen a… Tovább olvasom