Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Intézetben drogoztak a fiatalok

Sopron - Kábítószerezésen kaptak utógondozottakat a soproni Cseresznye sori gyermekvédelmi központban a rendőrkapitányság nyomozói. Idén már 42 drogügyben indított büntetőeljárást a rendőrség.

– Az elmúlt időszakban több jelzést kaptunk iskoláktól, intézményektől, a lakosságtól, hogy estefelé a város különböző pontjain csoportosulnak és feltehetően drogoznak is a fiatalok – tájékoztatta a Kisalföldet Nagy Ernő alezredes, a kapitányság bűnügyi osztályának vezetője. – A jelzés indokolt volt, a gyermekvédelmi központban két utógondozottnál találtunk egy-egy gramm marihuánát.

A 19 éves lány és a 21 éves fiú – aki korábban lopás miatt már volt büntetve – elismerte: kábítószerezett. Elmondták, a drogot ezer-ezer forintért vásárolták egy látásból ismert személytől. Az ügyben szakértők bevonásával kábítószerrel való visszaélés miatt büntetőeljárás indult. A jövőben is minden ilyen jelzésre intézkedünk, ugyanakkor az is igaz, hogy egy ombudsmani állásfoglalás tiltja a diszkókban vagy más szórakozóhelyeken való razziákat. Ennek oka, hogy az intézkedés zavarja azokat, akik éppen nem kábítószereznek. Idén ettől függetlenül már 42 esetben indítottunk büntetőeljárást ilyen ügyekben, ezek harmada volt díler, a többi fogyasztó.

A kábítószerezés immár a gyermekvédelmi központokban is valóság... Fotó: Magasi Dávid
A kábítószerezés immár a gyermekvédelmi központokban is valóság... Fotó: Magasi Dávid

– Sajnos a kábítószerezés jelensége intézményeinket sem kerüli el – reagált a történtekre Szendrődi Andor, a megyei gyermekvédelmi központ soproni igazgatóhelyettese. – Fiatal felnőttekről van szó, 18 éven felüliekről, utógondozotti ellátottakról, akik többnyire tanulnak vagy már önálló jövedelemmel rendelkeznek. Amint a példa mutatja, ha úgy akarják, telik nekik drogra is. Az utógondozottak 24 éves korukig az intézet falai között lakhatnak, ha képezik magukat vagy dolgoznak, valamint ha betartják a házirendet. Súlyos fegyelemsértés kategóriába tartozik a drogfogyasztás és bármilyen más bűncselekmény elkövetése. Ezúttal is szankciókra számíthatnak a fiatalok. A gyermekotthonban élők védelme érdekében az utóbbi hónapokban három fiatalnál kellett ilyen módon eljárnunk, kábítószerezés miatt idén ez az első eset. Pedig kiscsoportos foglalkozásokon tartunk felvilágosításokat a kábítószerezés veszélyeiről, olyan személyek részvételével, akik saját bőrükön tapasztalták meg a drog egészségkárosító hatásait, megjárták az elvonót vagy épp a börtönt. Viszont köztudomású, hogy az elkapott drogosokat úgynevezett elterelésre szakosodott intézetekbe küldik, ahová vagy elmegy, vagy nem az illető, s ha igen, akkor is kétséges a várható eredmény. Ezért úgy véljük, amíg a kábítószerezőnek nem kell komoly következményekkel – például az elterelési procedúra költségeinek megtérítésével – szembenéznie, addig szélmalomharcnak lehetünk csak tanúi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Broadway-darab várja a nézőket az arénában

Sopron - A Vörös Pimpernel című romantikus musicalkomédiát élvezhetik a soproniak az MKB-aréna… Tovább olvasom