Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Internet akár szabadtéren is

Szabadtéren, a soproni kávézókban is elérhető lehet az internet az úgynevezett hot spot rendszer által.
A soproni hotelek nagy része, a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, valamint belvárosi éttermek és mobilszolgáltatók – eddig összesen nyolcan – csatlakoztak a vezeték nélküli kommunikációs rendszerhez. Ezeken a helyeken a vendégek mobil eszközeiken keresztül térítés ellenében vehetik igénybe az internet adta szolgáltatásokat. (A Matáv Pont Széchenyi téri irodája az egyetlen hely, ahol mindez ingyenes.)

Vezeték nélkül
– Májustól már az egész Széchenyi térről elérhető lesz az internet, így akár kávézgatás közben letölthetjük e-mailjeinket – mondta Marosvölgyi Zsolt, az AirCom Távközlési Kft. ügyvezetője. – Ehhez szükséges a számítógépen egy rádiós hálózati adapter – ami körülbelül 10 ezer forintba kerül – és egy feltöltőkártya. A Széchenyi téri telepítést üzleti alapon végezzük, de fontolgatjuk a kártyadíj nélküli, ingyenes csatlakozás biztosítását is.
Az informatikában hot spotnak, azaz forró pontnak nevezik azokat a helyeket, ahol hozzá lehet férni a vezeték nélküli hálózati szolgáltatáshoz, többnyire az internethez. Hot spotok általában repülőterek váróiban, hotelekben, kávézókban, vállalati büfékben, illetve egyéb nyilvános helyeken találhatók világszerte. A technológia forradalmasítja egy város lakosságának életét és munkáját is.

Digitális város
A „digitális város" projektet tavaly Sopron is elindította: – A sok összetevőből álló tervnek egyelőre csak az első része valósult meg az inkubátorházban – mondta el Németh Imre önkormányzati képviselő, a téma felelőse. – A város harminckilenc önkormányzati intézményét tervezzük összekötni széles sávú internettel, így az e-önkormányzat által interneten intézhetjük majd ügyeinket, ami idő- és pénzmegtakarítást jelent. A digitális hálózat teljes kiépítéséhez hozzátartozhat a hot spot rendszer is, amelynek önkormányzati koordinálása és fejlesztése is a tervek között szerepel. A turisták és a városba látogatók által felkeresett közösségi helyeken a vállalkozók bevonásával indokolt még további hot spotokat telepíteni.

Győrben ingyenes
Győrben az „intelligens város" projekt önkormányzat által is támogatott kiépítése már jól halad. A program keretében 14 ingyenesen elérhető, vezeték nélküli kapcsolódási pont (hot spot) működik és ez a szám folyamatosan bővül. Tapasztalataik és az igények alapján körülbelül száz hot spot szükséges Győr teljes lefedéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem késő a védőoltás

Influenzaszerű megbetegedéseket növekvő számban észleltek Győr-Moson-Sopron megyében is. Tovább olvasom