Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Interjú Orbán Viktorral: Magyarországot védi az erős parlament

Az európai gazdasági helyzetet is áttekintette szerdai soproni, kihelyezett ülésén a kormány, ahol többek között arról tárgyaltak, mi a teendő, hogy Magyarország elkerülhesse a recessziót. A döntésekről és hátterükről a Kisalföld Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezhette.


– Milyen döntéseket hozott soproni kihelyezett ülésén a kormány?

– Áttekintettük az európai gazdasági helyzetet. Úgy látjuk, hogy nagy az esélye annak, hogy az eurózónához tartozó országok közül több is receszszióba jut. Sopronban arról tanácskoztunk, mit tehetünk, hogy mi ne jussunk erre a sorsra. Növekedési terv elkészítését határoztuk el, s annak pénzügyi lábáról tárgyaltunk.

Megpróbáljuk a kereskedelmi bankokat olyan helyzetbe hozni, hogy hitelekkel segítsék a magyar kis- és középvállalkozókat. Ez azért nem könnyű, mert közben az anyabankjaik arra utasítják őket, hogy vonják ki és vigyék haza forrásaikat Magyarországról. Uniós pénzek odaítélésének és kihelyezésének felgyorsításáról is döntöttünk. A gazdasági minisztérium  létrehoz egy olyan intézményrendszert,  ami  a kis- és középvállalkozások exporttevékenységét fogja ösztönözni.

Soproni ügyekről is beszéltünk. A soproni polgármester helyi fejlesztési terveket tett elénk, szép summával az oldal alján. Nagyon helyesen helyi ügyekért lobbizott. Az ipari park fejlesztéséhez és az elkerülőút megépítéséhez kérte a kormány segítségét. Szó volt a költségvetés újraszámolásáról is természetesen, ez ügyben egyes kiadási előirányzatok zárolásáról hoztunk döntést. Döntöttünk arról is, hogy a dohánytermékekből származó állami bevételt jelentősen meg kell emelni és a költségvetésben szereplő tartalék év közbeni felhasználását is elhatároztuk.

– Mit tudtak ígérni a soproni felvetésekre?

– Az ipari park fejlesztését mi is fontosnak tartjuk. Tudjuk, hogy az országban van egy tévhit, mely szerint könnyű a soproniaknak, csak át kell ugrani a szomszédos Ausztriába dolgozni. Aztán ha beteg lesz a munkavállaló, kiderül, hogy nincs biztosítása, amikor megöregszik, nem lesz nyugdíja. Szükség van arra, hogy itt hozzunk létre biztos munkahelyeket a soproniak számára. Az elkerülőút megépítésének szükségességéről sem kellett bennünket meggyőzni, ez egyébként minden soproni látogatásunkkor téma. Megvizsgáljuk a lehetőségeket.

– Fellegi Tamás fejlesztési miniszter  is részt vett a kormányülésen, az ő utódját még keresi?

– A miniszter vezeti az IMF-fel tárgyaló delegációt, de ezenkívül javaslatokat kell tennie az ország pénzügyi védvonalainak megerősítésére is. Utódját a következő hét során fogom megnevezni.

– A Fidesz mindig elismeréssel adózott Sopronnak, a leghűségesebb magyar városnak. Tíz évvel ezelőtt hivatalos ünneppé is tették december 14-ét. Most, a 90. évfordulón is kormányülést tartanak a városban. Mit üzennek ezzel?

– Érezhető az országban egyfajta tisztelet Sopron iránt. Egyrészt mert dolgos és ügyes emberek élnek itt, másrészt a soproniak legendás tette miatt, amit ma sokan talán nem is értenek. Minden nemzet életében szükség van nagy történetekre, és a soproni népszavazás ilyen. Bátorság és hűség jellemezte az akkori polgárokat és erre minden magyar büszke lehet. Minél szélesebb körben ismerni kellene az 1921-es soproni népszavazás eredményét. Ez a mi történetünk is. Az is hozzátartozik a kérdéshez, hogy itt bennünket mindig szívesen látnak. Ha jó, ha rossz szelek fújnak, Sopronban mindig bátorítást, új erőt kaptunk. A polgári, nemzeti, keresztény érzelmű soproniak még akkor is támogattak bennünket, amikor talán kevésbé érdemeltük meg.– Ha már bátorságot említett: mennyire lehet bátor az IMF-fel tárgyaló delegáció? Mi a stratégia?

– Az a cél, hogy adjanak nekünk egy elővigyázatossági hitelkeretet, amit abban az esetben tud az ország használni, ha Európában a zűrök tovább növekednek. A magyar gazdaság áll a lábán, most van annyi pénzünk, ami az ország működtetéséhez szükséges, a pénzügyi piacokról tudjuk finanszírozni magunkat. De mindenki tudja, az ország el van adósodva, a hiteleket törleszteni kell, tehát szükségünk van forrásokra. Ráadásul a következő években a nagy államok is hatalmas kötvénykibocsátásokba kezdenek, 400 milliárdos nagyságrendről beszélhetünk, óriási lesz a piacon túlkínálat. Ezért is kell nekünk egy biztonsági védőháló.

– Mit adhatunk cserébe?

– Itt egy jó ország, amivel jó együttműködni!

– Az eurózóna tizenhét tagállamának szorosabb együtt- működéséről szóló egyezménynél viszont mintha veszélyeket sejtett volna.

– Ez pontosan így van! Ha egy ország elkötelezi magát valami mellett, akkor az arról szóló szerződésnek minden apró pontját alaposan ismernie kell. De ez nincs így! Ötletek vannak, meg javaslatok, keretek – de pontos szerződés nincs. Egy ország nevében pedig nem lehet igent mondani tisztázatlan tartalmú megállapodásra! Ellenálltam annak a törekvésnek, hogy egy hajnalig tartó vacsora alatt elkötelezzem Magyarországot olyan feladatok mellett, amelyekhez parlamenti jóváhagyás kell, s ami, ha rosszul hajtjuk végre, még szociális katasztrófához is vezethet. Kalandorság lett volna. Időt kellett nyernünk! Egyébként az a személyes véleményem, hogy nagyon nagy fába vágták a fejszéjüket a tagállamok. A költségvetési unió létrehozása rejt némi veszélyt magában. Elég csak arra gondolni, hogy a pénzügyileg fegyelmezett Németországot egy kalap alá veszik mondjuk Görögországgal. Nem mondom, hogy nem sikerülhet, de magában rejti a kudarc lehetőségét. Jól meg kell tehát gondolnunk, hogyan viszonyulunk egy ilyen ingatag építményhez. És igen, súlyos vállalásokat kell tenniük az eladósodott országoknak! Olyanokat például , amik bizonyos gazdaságpolitikai  módszerek alkalmazását kizárják. Sok tehát még a bizonytalansági tényező. Kevés az információ ahhoz, hogy felelős döntés születhessen. Nekem az volt a dolgom, hogy a magyar parlament számára kiharcoljam a döntés lehetőségét és ezt sikerült is teljesíteni. Most márciusig van idő kidolgozni a részleteket.

– Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a New York Times internetes kiadásában aggodalmát fejezte ki a magyarországi fejlemények miatt. Azt írja, „a gazdasági válság hiteltelenné teszi a vezetőket és az intézményeket, veszélyezteti a demokratikus értékeket". Vitatkozna ezzel a véleménnyel?

– Nem. Ez egy általános és egész Európára nézve igaz állítás. A válság valóban megviseli a demokráciákat. Magyarországon viszont az emberek rendkívül bölcsen döntöttek, amikor egy soha nem látott mértékű összefogás létrehozásával kétharmados parlamenti többséget hoztak létre. Nekünk nem kell rossz kompromisszumokat kötni  a nagy döntések érdekében, míg Nyugaton sokszor a politikai adok-kapok szétrázza a kormányokat, és nem demokratikusan választott vezetőket állít az országok élére. Magyarországon nem kell nem demokratikus megoldásokban gondolkodni.

– Ugyanebben a cikkben
Paul Krugman a magyar alkotmányt is bírálja.


– Neki nem tetszik, ami Magyarországon történik, de hát ahány ház, annyi szokás. Nem minden amerikainak tetszik Európa.

– Az elmúlt napokban egyre többször figyelmezteti az országot arra, hogy 2012-ben viharkabátokra lesz szükség, holott korábban nyilatkozataival inkább megnyugtatni igyekezett  a közvéleményt. Mire számítsunk?

–  Én úgy fogom fel a feladatomat, hogy először is igyekezzek jól megoldani a problémákat, másodsorban védjem meg  a bajoktól az embereket. De vannak bajra szerveződő szakmák, mint az orvos, és ilyen a politikus is. Nekem kötelességem, hogy a várható nehézségekről őszintén tájékoztassam az embereket. De elmondom azt is, hogy Magyarország tehetséges, erős ország, biztos lábakon állunk és amint túljutunk ezen a válságon, maradéktalanul meg fogunk birkózni a saját feladatainkkal. Erősek vagyunk, hiszen egy olyan nyolcéves katasztrofális kormányzás után, mint amilyet 2002 után elszenvedni voltunk kénytelenek, mi nem jutottunk Görögország sorsára. Van okunk reménykedni a jövőben, de tény, nehéz idők jönnek.

– Az európai válság mennyiben befolyásolja a hazai reformokat?

– Megnehezíti, lelassítja, de nem térít el a szándékainktól.

–  Pedig például a köznevelési reform elég sok nehézséggel nézett szembe, még frakción belül sem volt meg az egyetértés.

– Ennek az az oka, hogy sok pedagógus van a frakcióban. Hogy az átszervezésről szóljak: igazságtalanság, hogy az ország különböző településein, attól függően, hogy milyen helyzetben van az önkormányzat, más színvonalon tanulnak a magyar gyerekek. Az állam felelőssége lesz a feltételek biztosítása mindenütt, de a települések dönthetnek úgy is, hogy  maguk működtetik az iskoláikat. Hát igen, polgármesterből is sok ül a frakcióban.  Minden intézmény mellett egy alapítványt is működtetni kell, amelyen keresztül a helyiek segíthetik az iskolát. Én három dolgot kértem: az állam határozza meg, hogy mit tanítanak az iskolákban, legyen egységes az irányítás és folyamatosan ellenőrizzék az oktatás minőségét. Egyébként ma is született döntés ezzel kapcsolatban:  2013-tól megindítjuk az emelt bértáblájú pedagógus- életpályamodellt.

Karácsony az Orbán családban. Megkérdeztük a miniszterelnököt arról is, hogyan ünnepli családja a karácsonyt. – Nálunk az ünnep adventkor kezdődik. A legbuzgóbbak ilyenkor rendszeresen járnak hajnali misére, rorátéra is. A vasárnapokat együtt töltjük, hazajönnek a nagyok is, akik már külön élnek. Meggyújtjuk a gyertyákat, énekelünk, a gyerekek zenélnek. A legkisebb, hétéves lányom is játszik már hangszeren. Az ünnepi menüt a feleségemmel megbeszéljük, aztán a munka nagy része bizony az övé. A gyerekek titokzatos karácsonyi műsorral készülnek, amiről mi, felnőttek semmit sem tudhatunk. Nekem is van feladatom: családi hagyományaink értelmében az angol pudingot én őrzöm a vízgőzben – mesélt a családi ünnepről Orbán Viktor.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. embertelen 2011. december 16. 16:27
  „Csak az a baj, hogy bennünket nem véd semmi ettől a jellemtelen miniszterelnöktől.”
 • 23. mitzekatze 2011. december 16. 14:42
  „"Tudjuk, hogy az országban van egy tévhit, mely szerint könnyű a soproniaknak, csak át kell ugrani a szomszédos Ausztriába dolgozni. Aztán ha beteg lesz a munkavállaló, kiderül, hogy nincs biztosítása, amikor megöregszik, nem lesz nyugdíja. "

  A.: Legalább ha egy nap két mondatot elmondanak, akkor igyekezzenek azt úgy tenni, hogy az egyik ne üsse a másikat.

  B.: Bár lennék soproni. Átjárnék Ausztriába dolgozni, a megkeresett pénzt tutira nem tenném magyar bankba, mert Zorbán már lassan a teljes fizunkat elveszi. A minimálbér kint kb. 300.000,-Ft átszámítva. Ha feketén is dolgoznék Ausztriában, akkor is lenne mit a tejbe aprítani nyugdíjas éveimben. Nem beszélve arról, ha a magyar egészségügyben bármire szükségünk van, azt csak csúszópénzzel vagy magánrendelésen lehet elintézni, ahol meg ha van biztosításom, akkor is kell perkálni. Akkor miről is beszélünk?????
  Ja, bocsi az agymosottak most is benyalják a narancslét.”
 • 22. CsPeti 2011. december 16. 14:40
  „Az ember, aki sosem hazudott!”
 • 21. Vale 2011. december 16. 12:37
  „Ez az interjú a miniszterelnök részéről egy általános iskolás szintjének felel meg! Ilyen válaszokat bárki tud mondani,de ennyire felkészületlennek és általánosnak nem kellene lenni!Szégyellem magamat,hogy egy ilyen pali a miniszterelnök.Ez az ember tényleg nem tudja mi folyik ebben az országban, vagy tényleg totális hülyének néz mindenkit!Nem mintha lenne bárhol is komoly alternatívája sajnos!”
 • 20. TancsKaszabell 2011. december 16. 06:50
  „Ez nem naivitás,csak a jogos félelmeink okán a megoldások a kiút keresése, a társadalmi kérdések iránt még érzékenységet tanúsító kevesek jó szándékú ötletelései!Másrészt az emberek,-a kis emberek-, tájékozatlansága akik megszokták,hogy az "állam" gondoskodik mindenről....ez nem bűn,nem a mi bűnünk !
  Az a bűnös aki ezzel visszaél és erre játszik demagóg propagandája segítségével úgy nyolc tíz éve!
  Ki ,kik hozták ebbe a szörnyű kilátásokkal bíró helyzetbe ezt az országot?
  Kinek,kiknek a bűne ez?
  Ki,kik a felelősek mindezért ami itt történt az elmúlt másfél évben?

  KI A FELELŐS MINDEZÉRT ?

  A becsapott emberek millióinak pedig már napi gondolatai ezek,ez foglalkoztatja az embereket tapasztalataik alapján másfél év óta, MI LESZ VELÜNK?MIBŐL ÉLÜNK MEG?HOLNAP LESZ MUNKÁM?MI LESZ A GYEREKEINKKEL?HOGYAN, MIBŐL FIZETEM KI A SZÁMLÁIMAT?MIT TEGYEK,A GYÓGYSZERT VÁSÁROLJAM MEG VAGY EGYEK VALAMI TÁPLÁLÓBBAT?MI LESZ A NYUGDÍJASOKKAL? MI LESZ VELÜNK,KISEMBEREKKEL?

  A bűnök,mit bűnök botor hibák az egykulcsos adórendszer bevezetése,az alkotmányos intézmények kiherélése,a multik,a bankok és még sok más gazdálkodó szervezet megsarcolása,a bankok bűnbakká minősítése..., magánnyugdíjpénztár kifosztása...stb.
  ...egyszer már ellopták..."Nos ellopják 2012-ben és várhatóan 2013-ban is,hiszen megígérték.Mi következik?
  Hát azt biztosan senki nem tudja ,bár az nagyon gyanút keltő,hogy a szomszédban a határ mellett konténerekbe kitelepülnek az osztrák bankok...baráti felszólításuk így szól : Magyar hozd ide a pénzed itt biztonságban lesz vagy van....Nem is hazudnak!!!!
  Hasznot húznak az itt folyó "gazdasági szabadságharcból" !Vajon menyi pénz áramlott már ki...

  KI A FELELŐS MINDEZÉRT ?

  Nemsokára így élére állítva fogják az emberek de a zemberek is kérdezni ezt!Válasz meg nem lesz.Mert ,hogy a már unalomig ismételgetett válasz "az előző nyolc év bűne" már bizony nem lesz elég !!!! Ez a válasz már elbukott mint ahogy az is elbukott, hogy "rosszabbul élünk",.....stb.
  Emlékeznek erre a végül is végzetes hazugságnak bizonyuló fideszes propagandára?
  Nos a többi propagandaszövegeiknek is ez lesz a sorsa mert a tapasztalat helyre teszi ezeket a jól felépített hazugságokat,még a becsapott emberek fejében is.
  Egy biztos rosszabbul fogunk élni mint két évvel ezelőtt !”
 • 19. molten13 2011. december 15. 21:42
  „Kedves DK!
  Nagyon szép dolog a naivitás, de ide azt hiszem nagyon kevés.
  Nem akarnak ezek "a zembereknek" semmi jót, csak maguknak.”
 • 18. DK 2011. december 15. 21:25
  „Sopron esetében egy autópálya már hozná a befektetőket, csak ennyi kellene Miniszterelnök úr!
  Remélem segít benne.
  Bízok benne, hogy az egyetemet sem bántja, és a kórházunkat sem.
  Valamint nem fogja államosítani azt, ami ma az Önkormányzaté, ami a Soproniaké.

  Elég ha Sopron szinten ennyit megígér.
  Akik pedig menni akarnak külföldre engedni kell őket.
  Hiszen nem féletlen, az ok, pedig közel található.”
 • 17. db 2011. december 15. 15:35
  „15. fjudit2 Nem véletlen az átirányítás - ígéretük ellenére- és a visszalépés lehetősége sem az államiba, így ugyanis újabb 300 milliárd kerül a szabadságharcosok kezébe.”
 • 16. fjudit2 2011. december 15. 14:59
  „"Valószínűleg 2013-ban is át kell irányítani a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami kasszába és el kell gondolkodni a rendszer jövőjéről, arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az átlépési lehetőséget is - mondta Matolcsy György. "

  Ez meghibbant!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ki fog átlépni, hogy még egyszer ellopják!”
 • 15. db 2011. december 15. 12:56
  „"Itt egy jó ország, amivel jó együttműködni!"
  Ezt nem hiszem el........
  Szombaton demonstráció Győrben is, már utazni sem kell a fotelban elégedetlenkedőknek:
  http://www.szolidaritas.us/
  Itt pedig petíciót irhattok alá:
  http://www.peticiok.com/magyar_szolidaritas_mozgalom_ketyeg_orbanek_oraja”
 • 14. Joebacsi70 2011. december 15. 12:09
  „Még mindig rengeteg a birka Magyarországon.
  Gyurcsány az utolsó előtti a népszerűségi listán, Orbán harmadik.
  Vajon mi különbséget (nem a külső jegyekre gondoltam) lehet taláni a kettő között ?
  Egyik lop és hazudik, akkor utáljuk. A másik teszi ezt, akkor imádjuk és tapsolunk neki ?
  Jó a műsor, csak lassan elfogy (éhen hal, távozik az országból, becsukja szemét, fülét) a közönség.
  Éljenek a politikusok.....kenyéren és vizen !”
 • 13. mir 2011. december 15. 10:22
  „Az erős parlament. Gondolom a 2/3-ra gondolt amivel nem élnek hanem visszaélnek. Hornék sem csináltak ilyeneket annó”
 • 12. mindigatutit 2011. december 15. 10:06
  „jegybank-pipa lesz hamarosan az is,és elkészül a nagy mű:(”
 • 11. 1soproni 2011. december 15. 09:37
  „Ja, erős parlament:
  Közmédia: megvan
  Médiahatóság: megvan
  Médiatörvény: pipa
  Alkotmánybíróság: megvan
  Állami Számvevőszék: megvan
  Legfőbb Ügyész+ügyészség: megvan
  Bírók nyugdíjazása, Baka eltávolítása: megvan
  Szájerné Handó Tünde az OBH élére: megvan
  Ombudsmanok kipi****ása: megvan
  Új választási törvény: pipa
  Iskolák, kórházak államosítása: megvan
  Új alkotmány: megvan
  http://vastagbor.blog.hu/2011/12/15/pontot_az_i_re”
 • 10. öszödiböszme 2011. december 15. 09:34
  „Azért arra kíváncsi vagyok ha a törpe viktátor vissza olvassa saját szavait. Síró vagy röhögőgörcsöt kapott.
  Lesznek olyan országok ahol recesszió lesz az uniós övezetben. Lesznek, az biztos. Te meg messze ne menjél, mert ebben is elsők leszünk nem csak az áfá-ban!!!”
 • 9. bojtár 2011. december 15. 09:14
  „"Orbán: Magyarországot védi az erős parlament" az erős igen mert nem a ti fajtátok építették hála a jó istennek különben már rátok szakadt volna”
 • 8. Madarász 2011. december 15. 08:29
  „Szerintem csak az a szerencséjük, hogy erősre építették a parlamentet, különben már a sok hazugságtól rájuk omlott volna.
  A közvélemény kutatások szerint már a habokban a 2/3-ad, szerintem annak is örülniük kell, ha a következő választásnál a parlamenti küszöböt elérik.”
 • 7. FREDDY/S 2011. december 15. 08:03
  „Majd ha a valódi kutatás fejlesztés lesz a cél, csak akkor lehet eredményre számítani a jelenlegivel szemben, és a hosszútávú fejlesztés az értéktermelést célozza meg a banki teszem-veszem-keverem-kavarom megoldással szemben, nemde...”
 • 6. sopronilakos55 2011. december 15. 07:53
  „Az a szánalmas Magyarország egy ring, ahol a fidesz és a "liberálbolsevik" banda harcol.
  A többség rühelli a "liberálbolsevik" bandával együtt a fideszesek vakhű és ostoba tömegét is.
  Elhúzhatnátok már ,ti is a jó büdös francba a közéletből mert a nagyságos vezéretek meg az ostoba pártotok a csőd szélére sodorták az országot.
  Ti épp úgy nem kelletek ennek az országnak mint az általatok annyira ócsárolt MSZP. Az elmútnyócében ti is vastagon benne voltatok, ami meg azóta itt folyik az még annál is rosszabb.”
 • 5. pozdorja 2011. december 15. 07:18
  „Az évszázad címe! Csak így egyszerűen.
  Magyarországot is úgy megvédik mint a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat? Bye-bye Magyarország!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsúszott a fagyos úton, az árokban állt meg az autós

Egy zsirai nő sérült meg könnyebben abban a balesetben, amely szerdán történt Vasasszonyfa és Tömörd… Tovább olvasom