Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Interjú: Nyerges Ferenc - Megőrzés és megújulás

A jövőben a fertőrákosi Barlangszínházból egy modern, különleges játszóhely jöhet létre, a Petőfi Színház pedig folytatja polgári népszínházi hagyományait. Interjú Nyerges Ferenccel, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. régi-új ügyvezető igazgatójával.


- Egyedüli pályázó volt a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztjára. Ez azt is jelenti, hogy ön a legalkalmasabb a kft. vezetésére, hogyha mások nem is próbálkoztak? – kérdeztük Nyerges Ferenctől, a kft. régi-új igazgatójától. (Mint arról beszámoltunk, a soproni képviselő-testület a legutóbbi ülésen egyhangú szavazással döntött erről).

- Megmondom őszintén, örültem volna, ha vannak „vetélytársak", mert ezzel kialakul egyfajta egészséges versengés. Tizenkilenc éve vagyok jelen Sopron kulturális életében. Ez nagyon sok idő. Nem titkolt, a pályázatban is leírt célom, hogy az elkövetkezendő két-három évben megtaláljuk az utódom, aki beletanul az intézményrendszer vezetésébe. A magam részéről soproni kötődésű szakembert szeretnék Sajnos, ilyen személyt most nem tudnék megnevezni.

- Pályázatában személyi- és szerkezeti változásokat ígért.

- A pályázati anyagomat Horváth Zoltánnéval, Darvasi Ilonával, Huszti Péterrel közösen „jegyezzük". Pontosabban ők is közreműködtek az anyag elkészítésében. „Megőrzés és megújulás" a pályázat mottója. Jelentős változás nem lesz, de igyekszünk megfelelni az elvárásoknak, a kornak, az igényeknek. A polgári népszínházi hagyományokat is folytatjuk. Továbbra is lesznek könnyedebb „közönségcsalogató" darabok, ám a komoly, elgondolkodtató művekről sem mondunk le.

Nyerges Ferenc.
Nyerges Ferenc.


A színházba Sopronban éves szinten mintegy ötvenötezren látogatnak el. A bérletesek száma – beleértve a felnőtteket, az ifjúságikat, a gyermekeket- közel tízezer. A tájelőadásainkat szerte az országban az elmúlt évadban harminc ezren látták. Tehát e tekintetben nincsen okunk a szégyenkezésre.. Az MKB Arénában bemutatott produkcióink is fontosak, hiszen itt egyszerre ezerötszázan láthatják a darabjainkat, különleges atmoszférájú előadások jönnek létre.

A kultúra, a közművelődés területén is folyamatosan bővítjük, változtatjuk a kínálatot. A hazai sztárok szinte kivétel nélkül már felléptek a Liszt Központban.

- Lenne arra esély, hogy Sopronban olyan színitársulat jöjjön létre, hogy a színészek a városban laknak?

- Ilyen tervünk jelenleg nincsen. Kialakult egy elfogadott rendszer, amely szerint a próbák Budapesten vannak, s a színészek a főpróbahétre és az előadásokra utaznak Sopronba. Ennek köszönhetően nagy nevű vendégszínészeket nyerhetünk meg magunknak, akik egyébként többhetes soproni próbákat nem tudnának felvállalni.

- Sok esetben azt látjuk, olyan darabokat adnak elő városunkban, amelyek a fővárosban már lefutottak, ősbemutatók pedig szinte nincsenek is.

- Ez így nem igaz. Legutóbb a „Nem tudok élni nélküled" volt ősbemutató. „Lefutott" darabokat nem játszunk. Közös produkcióink vannak, ahol hol nálunk, hol a partner színháznál van a premier. Semmi sem von le a Soproni premier értékéből, ha másutt már volt bemutató. Ez azt is jelenti, hogy Társulatunk, színészeink értékesek, keresettek, máshol is be tudnak mutatkozni.

- Jövőre lesz húsz éves a Petőfi Színház. Az alapítók egyikeként, van hiányérzete?

- Van. Mégpedig a színház jelenlegi állapotba. Közel két évtizede felújították az épületet, ám mostanra egy újabb renoválás ráférne. Akkor pl. a gépészet felújítása kimaradt. Ezt előbb-utóbb pótolni kell. Hullik a vakolat, sok a beázás. A legsürgetőbb munkák elvégeztetését elkezdtük, sajnos többre most nem jut pénz.

- Az elkövetkező évek nagy feladata lesz a fertőrákosi Barlangszínház felújításának levezénylése, majd ezt követően élettel való megtöltése.

- Sokat várunk ettől. Az újjáépített Barlangszínházzal mindenki jól jár, és tovább színesedik a régió kulturális kínálata. A közeli ausztriai – Szentmargitbánya (St. Margarethen), Fertőmeggyes (Mörbisch) szabadtéri játszóhelyeknek versenytársai lehetünk. Ám nem szabad elfelejteni, hogy Fertőrákoson a nézőtér befogadóképességét nem lehet növelni, azaz az objektum önmagát nem fogja eltartani. Ettől függetlenül Sopronnak, Fertőrákosnak , sőt a régiónak is fontos lehetőség ez a játszóhely, mert európai viszonylatban is egyedülálló.

- Nyáron egy osztrák vállalkozó bérbe vette a Barlangszínházat. A végén nyeresége is keletkezett.

- A képlet nem ilyen egyszerű. Az idegenforgalmi vállalkozó saját hálózatában 29-49 euróért osztrákoknak adta el a jegyeket, amelyek hazai viszonylatban drágák, de az ottanihoz képest olcsóbbak voltak. A vállalkozó egy mérsékelt napi bérleti díjat fizetett, a fellépők sem kaptak csillagászati összegeket. Ha csak ezt nézzük, akkor valóban működhet nyereségesen egy produkció, de ez csak egy előadássorozat. A vállalkozónak nem kellett költenie az éves működtetésre, őrzésre, takarításra, a fenntartásra, az állagmegóvásra.

- Úgy véljük, Sopronban főként a bor és a VOLT Fesztivál miatt jönnek tömegével a turisták. Lehet tenni azért, hogy más miatt és érdekes legyen a város?

- A helyzet itt sem ennyire sarkos. Sopron történelmi jelentőségű város, azaz nagyban alapoznunk kell történelmi, kulturális, művészeti, és építészeti emlékeire, üdülőhely jellegére. Az is igaz, Sopron hátrányban van. Nálunk nincs termálvíz vagy „saját" hegyek, ahol síelni lehet. Tengerpartunk sincs. Nekünk Sopron speciális helyzetéből kell előnyt kovácsolnunk, mert „Sopron 21. századának „ipara": a szolgáltatások, a kultúra, a turizmus."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A régi elnöknek szavazott bizalmat a soproni Jobbik

A soproni Jobbik szervezete a napokban újra döntött a vezetőiről. A szavazáson Gőbl Gábor elnöki… Tovább olvasom