Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Interjú: Éger István az életpályáról, a hálapénzről

- A fő bűnöm, hogy kimondom: súlyos pénzek kellenek az egészségügybe. Tavaly - a friss hivatalos adatok szerint - közel ezerkétszázan szándékoztak elhagyni a pályát, külföldi munkavállalást fontolgatva - fogalmazott dr. Éger István.

- Olcsó vicc lenne így kezdeni: lábát törte az egészségügyben dolgozókért. Mi történt?
- tettük fel az első kérdést dr. Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének.

- Az elmúlt héten síelés közben eltörött a jobb lábam. Megműtötték, de köszönöm, már jobban vagyok. Igyekszem felvenni a ritmust.

- Heves támadások érték önt az elmúlt napokban. Ügyészségi nyomozás zajlik, de már az egészségügyért felelős államtitkárság is vizsgálódik, titkolnak-e közérdekű adatokat a kamaránál. Tény, véleményét a kormányváltás után is markánsan elmondta. Tényleg, mennyi most az ön fizetése?

- Január harmadikán jelent meg egy december közepén rögzített évértékelő interjú velem a Magyar Nemzetben. Az a dolgom, hogy a szakmai alapokon nyugvó, korrekt, testületi véleményt fogalmazzak meg, ezt várják el tőlem azok, akiket képviselek. Kifejtettem: folyamatosan növekszik azon orvosok száma, akik külföldön szeretnének tovább dolgozni. Azaz, a helyzet nem javult. Sőt. Tudni kell: az távozókat szinte lehetetlen pótolni.

Már elnézést, de a pedagógusokat senki sem csábítja külföldre. Fotó: Magasi
Már elnézést, de a pedagógusokat senki sem csábítja külföldre. Fotó: MagasiAzt is elmondtam, lejárt a kegyelmi időszak. Ezt sokan félreértelmezték. Kormányváltás volt az elmúlt évben, meg kellett várni, hogy mi lesz az egészségüggyel kapcsolatos koncepció és költségvetési pozíció. A kegyelmi időszak tőlünk független valóság, lejárta pedig törvényszerűen következik be, függetlenül attól, mi történt alatta. A fizetésem pedig nyilvános 2003 óta, soha sem volt titok, annak idején is eleget cikkeztek róla.

- A MOK elnökeként, élesen bírálta az MSZP, majd az MSZP-SZDSZ kormányzat intézkedéseit.

- A probléma nagyon érdekes. Az elmúlt hét-nyolc év arról szólt, hogy testületileg keményen harcoltunk az akkor regnáló kormányzat egészségügyi politikája ellen. Ismétlem, tavaly májusban alakult meg az új kormány. Az talán nem várható el, hogy két héttel a választások után „anyázni" fogunk. Meg is kérdezték tőlem: elnök úr, maga most miért nem ordít? Erre ezt válaszoltam: előbb lássuk a medvét. Tárgyaltunk, elkészítettük a javaslatainkat, többet szerettünk volna viszontlátni belőlük. Eltelt nyolc hónap, mérleget kértek tőlem, annak őszintének és tárgyilagosnak kell lenni. Nem maradhatunk szótlanok.

- Ezzel sokan vagyunk így. Sajnos, még mindig a pénzből van a legkevesebb.

- Nyilvánvaló, a jelenlegi kétségbeejtő gazdasági helyzet közepette nem állhatunk elő képtelen követelésekkel. Ilyet nem is tettünk. Tavaly októberben a minisztérium kérte be az egyes szakmai szervezetektől az életpálya terveket. Mi sorra leírtuk, számokkal alátámasztva az elvárható bértáblát, az előmenetelt, és így tovább. Tudjuk, ezt nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani. Azt viszont elvárjuk, hogy törvény garantálja az orvosok felé, mi várhat rájuk egy, öt, vagy éppen tíz év múlva.

Nem maradhatunk szótlanok.
Nem maradhatunk szótlanok.


Érthetőbben: ma nincs pénze az államnak, de jövőre ennyi lesz, utána pedig amannyi. Ez egy korrekt eljárás lenne. A kivándorolni szándékozók számára lett volna, lehetne világos üzenet az életpálya törvény elfogadása. Mert ez a kormányzat részéről azt mutatja, hogy nem csupán igyekeznek megoldást találni az ő problémájukra, hanem megoldja azt. Ugyanez a tárca oktatásért felelős államtitkársága a pedagógusok esetében konkrét dátumokkal, számokkal szolgált. Már elnézést, de a pedagógusokat senki sem csábítja külföldre. S ezt is szóvá tettem. Talán nem kellett volna?

A hálapénz a várólisták esetében meg korrupciógyanús helyzeteket is teremthet.
A hálapénz a várólisták esetében meg korrupciógyanús helyzeteket is teremthet.


- Gyakran visszatérő téma, amely a napokban ugyancsak a figyelem középpontjába került, a hálapénz. Eddig nem sikerült kiiktatni a rendszerből. S a nőgyógyászok, sebészek tiltakoztak a megszüntetése ellen.

- Egy szakmáról sem szeretnék megkülönböztetően beszélni. A hálapénz rossz, ám hazánkban nem csak az orvosokat, de a betegeket, hozzátartozókat is átitatja. A hálapénz a várólisták esetében meg korrupciógyanús helyzeteket is teremthet. Ezt csak nagyon komoly pénzekkel, bérrendezéssel lehet megszüntetni.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Nanu 2011. január 23. 11:41
  „Ki az az ÉN borvssoias? Így nehéz támogatni név nélkül és értelmetlen !”
 • 22. borvssoias 2011. január 23. 10:10
  „1. A hálapénzt haladéktalanul kriminalizálni kell - letéltendő börtönbüntetéssel

  2. 1-es ponttal párhuzamosan érezhető bérrendezést kell végrehajtani, amivel az eü-dolgozók 80%-a jól jár

  Tudni kell, hogy a maradék 20% mindenképpen rosszul jár anyagilag, mivel nincs az a hivatalos fizetés, amivel pótolható lenne illegális jövedelmük. Ők azok, akik az érdekvédelem köntösébe bújva fúrják az átalakítást.

  3. A lakosságot meg kell győzni, hogy fölösleges hálapénzt adni, hiszen ténylegesen nem kap többet, jobb szolgáltatást, mintha nem adott volna. Az, hogy esetleg mosolyognak rám, abszolut nincs összefüggésben a szakmai tevékenység minőségével. Addig, amíg ezt nem értik meg az emberek, nem várható változás.

  Én támogatom a fiatal dokik zöldszalagos kezdeményezését. Milyen érdekes, hogy ezt is a Kamara öregjei fúrják...”
 • 21. Odenburg 2011. január 21. 19:12
  „Az APEH szigorúan bűntett, ha nem kapok szálát 1 gombóc fagyiért!
  Napokban nem éreztem jól magam elmentem szakorvoshoz, de nem volt időpontom ,kioktattak , hogy gondolom, hogy csak úgy idemerészelek jönni!
  Elmentem privát rendelésre, nem egy gombóc fagyi árát fizettem, de számlát sem kaptam!”
 • 20. Csabazs 2011. január 21. 07:49
  „A doktor úr betegei nem fognak rinyálni, mert pénzért mindent el lehet intézni, főleg a betegállományt!

  Egyetértek az előttem szólókkal a vizitdíjjal kapcsolatban.Sokan ágáltak a 300 Ft ellen,majd elfogadták.
  "Eltörlésével" igen-igen nagy összegtől esett el az egészségügy!

  Szerény meglátásom, hogy lesz itt még vizitdíj, csak más köntösbe bujtatva...

  A cikk semmitmondó! A szerzőtől komolyabb riportot vártam volna, a problémás kérdésekre,melyekre Éger dr. nem válaszolt, újból rá kellett volna kérdezni! Ennyire azért ne féljünk a médiatörvény kapcsán.
  Dr. Éger!
  Az igazat, csakis az igazat!Egy szavait megkérdőjelezhető orvosban - aki praktizál -, hogy bízzanak a betegei és az orvoskollégái?!Hmmm...”
 • 19. PancsKaszaMell 2011. január 20. 12:04
  „kuvasz!
  "Kérdezzék már meg, hogy ő mennyire áhítozik és áhítozott a hálapénzért, ha ő nem válaszol, kérdezzék a "háziorvos úr" betegeit."

  Én is ilyeneket hallottam a doktor úrról....”
 • 18. PancsKaszaMell 2011. január 20. 12:01
  „Éger úr!

  Tényleg, mennyi most az ön fizetése?
  Erre a kérdésre nem ez a válasz: " A fizetésem pedig nyilvános 2003 óta, soha sem volt titok, annak idején is eleget cikkeztek róla."

  Ez már nem is cinizmus, ez pofátlanság! Nem meri megmondani, nehogy felháborodjanak azok az orvosok, akiknek ön "védi" az érdekeit?
  Szégyellje magát!”
 • 17. load 2011. január 19. 22:31
  „" A hálapénz a várólisták esetében meg korrupciógyanús helyzeteket is teremthet. Ezt csak nagyon komoly pénzekkel, bérrendezéssel lehet megszüntetni."
  Mennyi a "komoly pénz" Éger úr?
  Ha egy - a hálapénz szempontjából - előnyös helyzetben levő főorvos napi három műtét eredményeként havi 3 millió hálapénzt tett zsebre, 700 ezer forintos fizetés esetén fogja-e azt mondani, hogy köszönöm, nem fogadok el semmit, mert komoly bérrendezést kaptam?”
 • 16. bleee 2011. január 19. 20:41
  „Akasztják a hóhért?”
 • 15. FREDDY/S 2011. január 19. 19:20
  „Hazudni csak pontosan és szépen, hogy más is elhiggye éppen, úgy érdemes, nemde...”
 • 14. Kuvasz 2011. január 19. 18:25
  „Kedves viktri!
  Teljesen igazad van. Tartalmilag nagyon gyenge. Tulajdonklppen semmitmondó. Ilyen cikkekkel kár tömni a lapot. Ha nem ad valaki érdemi választ - pl., a fizetésére - nem kellene megjelentetni a cikket.
  Kérdezzék már meg, hogy ő mennyire áhitozik és áhitozott a hálapénzért, ha ő nem válaszol, kérdezzék a "háziorvos úr" betegeit.”
 • 13. miracle 2011. január 19. 18:19
  „Na szóval vizitdíj 2008.III.9-én leszavazták az okosok.
  Na, itt előtte még aprópénz szerinte:
  http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/eger-mit-old-meg-a-vizitdij-joforman-semmit-161858
  A népszavazás után 3 nappal már jön a B-terv és meghazudtolja saját magát:
  https://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=362817 (utolsó bekezdés)”
 • 12. miracle 2011. január 19. 18:14
  „Nem tudom egyébként a t.szerző miért nem tette fel ezt a teljesen nyilvánvaló kérdést az ellentmondásról.
  Lám itt is minden 2. hozzászólónak fúrja az oldalát, hogy a vizitdíj megfúrásakor miért nem hiányzott.
  MIndjárt elő is keresem, hogy milyen röviddel az eltörlése után máris jött az új szólam: nagyon hiányzik a vizitdíj bevétel az orvosoknál és a kórházaknál.”
 • 11. vikri 2011. január 19. 18:04
  „Egy érdekes(!) cikk a témában: http://hvg.hu/itthon/20110119_eger_istvan”
 • 10. zsuzsa63 2011. január 19. 17:57
  „Kedves 49-es
  Tökéletesen egyetértek Veled. Nem vagyok gazdag, de nagyon szivesen kifizettem a 300 forintos vizitdijat, akkor legalább a házi orvos megmérte a vérnyomásom és köszönt is, ha néha felkerestem. A "hála pénzről" jobb, ha nem is beszélünk. Éger úr megérdemli amit most kap. nem olyan vagány odamondós fickó ö, csak a saját érdekeit nézi, meg a pénztárcáját. Küönben is a mór megtette kötelességét, a mór mehet, majd jön helyette másik nyalipali
  üdv mindenkinek”
 • 9. c77 2011. január 19. 17:51
  „1
  Igazad van 1000%ban!!!!!!”
 • 8. 49. 2011. január 19. 17:42
  „Éger István volt a legboldogabb ember, amikor a vizitdíjat és a kórházi napidíjat népszavazás útján megbuktatták. Nem tudom pontosan idézni, hogy mit mondott, de a lényege az, hogy nagyon örülök, hogy sikerült. Kár hogy ilyen feledékeny, pedig neki is nagy része volt benne, hogy ide jutott az egészségügy. Elgondolkodhatna rajta, hogy mennyivel több pénz lenne az egészségügyben, ha akkor nem a bosszú lett volna a mozgatóerő, hanem a szakma iránti szeretet.”
 • 7. ujidok 2011. január 19. 17:38
  „Itt egy törvény kell csak mely szigorú börtön büntetéssel sújtaná azon orvosokat amelyek elfogadnak hála pénzt.
  Miért nem teszik meg ezt???”
 • 6. miracle 2011. január 19. 17:33
  „"A fő bűnöm, hogy kimondom: súlyos pénzek kellenek az egészségügybe."
  Amikor a hálapénz milliárdjait sikerült megfúrni, akkor nem kellett ?”
 • 5. manus-Fertő 2011. január 19. 17:31
  „A pedagógus,maximum hülyegyereket tudna lopni,vagy jattként kapni,az orvosnak mindig is megmarad a hálapénz.”
 • 4. vikri 2011. január 19. 17:16
  „Húha! Hogy is kezdődik a cikk? Addig semmiféle ügyészségi nyomozás és államtitkársági vizsgálat nem volt, amíg nem kezdett kritizálni a Kamara... Szép világban élünk...

  A hálapénzzel kapcsolatban sok igazság van az előttem írónak, hogy akik a szakmában változtathatnának a mostani helyzeten, azoknak az nincs érdekében (ezek a kis számú, "uralkodó" orvosvezetők). Nálunk az egészségügyben és a tudományban is nagyon erős hierarchia van - pénzügyileg is. Ezért mennek a fiatal orvosok (és tudósok) külföldre...

  A cikkhez: elég kurtára sikerült tartalmilag és terjedelemben is.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenza: Sopronban is támad a vírus

Sopronban és a város környékén több az influenzaszerű beteg, mint a megye többi részén. A vírus… Tovább olvasom