Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Interaktív kiállítás a Kecsketemplomban

Sopron - A bencés templomba kiállítást terveznek a nyugat-dunántúli operatív program pályázatán nyert pénzből. Az átlagos templommustránál többet nyújt majd a hely, a gyerekek játékosan, a felnőttek szemléletesen ismerkedhetnek meg a történelemmel, a kolostor múltjával.
A nyugat-dunántúli operatív program turisztikai pályázatainak első fordulóján 14 pályázat nyert támogatást – adtuk hírül a napokban (Kisalföld, július 26., 3,2 milliárd forint a régiós turizmusra). A Pannonhalmi Főapátság 170 millió forinthoz jut a soproni bencés templom és kolostor turisztikai vonzerejének fejlesztésére. Ez az épületegyüttes felújítását és egy állandó kiállítás megvalósulását jelenti az ehhez kapcsolódó turisztikai szolgáltatások és infrastruktúra fejlesztésével.
– A Kecsketemplom a város főterén áll, rengeteg a látogatója, ez adta az ötletet ahhoz, hogy talán a hagyományosnál többet is nyújthatna. Lehetne egy kulturális, szellemi és lelki központ is egyben – mondta el a Kisalföld megkeresésére Horváth László atya, a templom igazgatója.

Várhatóan két éven belül többórás érdekes programot is nyújthat a turistáknak a Fő téren álló bencés templom.Fotó: Magasi
Várhatóan két éven belül többórás érdekes programot is nyújthat a turistáknak a Fő téren álló bencés templom.Fotó: Magasi


– Egy interaktív kiállítást szeretnénk. A kicsiknek gyermekparadicsomot terveztünk, ahol játékosan, mesebeli figurák kalandjai során ismerkedhetnek meg a kolostor és a templom építésének történetével – folytatta az atya. – A pályázat most jutott túl az első fordulón, jelenleg a projekt részletes kidolgozásával foglalkozunk. A beruházás 200 millió forint, ennek 85 százaléka állami támogatás, 15 százalékot pedig a Pannonhalmi Főapátság ad. A célunk az, hogy szemléletes tárlatunkkal tovább bővítsük a soproni látványosságok palettáját. A kriptában például a közép- és a jelenkor temetkezési kultúráját mutatjuk be és igyekszünk feleleveníteni a templom eseményekben igen gazdag történetét is. A végleges szerződésre ősszel pont kerülhet s akkor megkezdődhet a megvalósítás is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részleges napfogyatkozás láthatunk!

Sopron - Pénteken 15–23 százalékos napfogyatkozás lesz látható hazánkból. Sopronban a… Tovább olvasom