Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Innovatív gazdasági vállalkozást teremtettek

Az Esterházy család négy évszázada meghatározó státust tölt be gazdasági és kulturális szempontból a pannon régióban. „Napjainkban is a kultúra iránti elkötelezettség mellett legfontosabb az Esterházy-birtokok eredményes gazdasági irányítása" – mondta dr. Ottrubay István vezérigazgató.
– Esterházy Melinda hercegnő nagyfokú felelősségről tett tanúbizonyságot, amikor férje, dr. Esterházy Pál herceg 1989-ben bekövetkezett halála után a történelmi vagyont három burgenlandi magánalapítványban helyezte el – hangzott el azon a sajtófogadáson, amelyen Magyarországon először mutatkozott be a kismartoni székhelyű Esterházy Betriebe. Az Esterházy Vállalkozások Kft. 2002-ben kezdte meg működését.

– Az erdőgazdálkodás, a környezeti menedzsment, a szabadidős létesítmények, a történelmi nagyépületek, az Esterházy-gyűjtemények és -kiállítások, továbbá az Esterházy Borpincészet százhatvan alkalmazottat foglalkoztat. A 2006-ban az Esterházy-vállalkozások 19 millió euró (mintegy 4,7 milliárd forint) bevételt eredményeztek – tájékoztatott dr. Ottrubay István, az Esterházy Betriebe vezérigazgatója. – Elkötelezettek vagyunk a természet és a környezet iránt: a csaknem 16 ezer hektárnyi, ökológiai szempontból igen értékes terület – a nemzeti park, a Fertő körüli nádrengeteg – megművelése az Esterházy-gazdaság környezet- és természetvédelmi programjának szerves részét képezi.

Egyik leányvállalatunk több biomassza-előállító projektben tevékenykedik, ezáltal az alternatív energiaforrások fejlesztésében is érintettek vagyunk. Huszonkétezer hektárnyi erdőségeink Burgenland tartomány vezető, s egyben Ausztria egyik legjelentősebb magántulajdonban lévő erdőgazdasága. Történelmi műemlékeinkben – a kismartoni Esterházy-kastélyban, Fraknó várában, a lakompaki (Lackenbach) kastélyban, a lánzséri várromban és a szentmargitbányai kőfejtőben évente több mint félmillió látogatót fogadunk.

Műemlék épületeink felújítására, fejlesztésére az elmúlt időszakban több tízmillió eurót fordítottunk, s ezt tesszük a következő években is.

Dr. Ottrubay István hozzátette: az Esterházy-gazdaság csak egyes, rendkívüli esetekben kap állami támogatást, amikor bizonyos projekteket – így például a fraknói vár belső udvari falfestményeinek restaurálását – a Szövetségi Műemléki Hivatal „Ausztria egészének szempontjából is igen jelentősnek" minősíti. A magyarországi kapcsolatokról szólva elmondta: az Európa három legnagyobb magánkollekciója között számon tartott történelmi műemlékgyűjteményük kapcsán intenzív az együttműködésük a budapesti Szépművészeti, az Iparművészeti és a Nemzeti Múzeummal, közös kiállítások szervezésével.

A fraknói vár. Az Esterházy Betriebe műemlék épületek felújítására, fejlesztésére az elmúlt időszakban több tízmillió eurót fordított. A program folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvek és ellenérvek a fejlesztésről

Kránitz László, az MSZP helyi elnöke szerint a soproni alpolgármester nem jól képviselte a város… Tovább olvasom