Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Inkább a bizonytalant választják

Az év első felében főként Dél-Amerikából, valamint Törökországból, Romániából kísérelték meg törvénytelenül átlépni az osztrák–magyar határt. Az utolsó három hónapban 95 százalékban a volt szovjet utódállamokból érkeztek.
A Soproni Határőrizeti Kirendeltséghez tartozó közel ötven kilométeres határszakaszon az év első felében irakiakat, dél-amerikaiakat tartóztattak fel a határőrök, az utolsó három hónapban – június, július, augusztus – azonban az elfogottak 95 százaléka a volt szovjet utódállamokból érkezett. Valószínűleg azért, mert a menekülők kapcsolatot tartanak a rokonokkal, ismerősökkel, és ha sikerül átjutniuk a határon, akkor az otthon maradottak közül többen indulnak útra. Másrészt hazánk még nem csatlakozott a schengeni egyezményhez, ezért – az Európai Unió más országaihoz képest – nálunk könnyebb vízumot szerezni és beutazni.

Érvényes papírokkal jönnek

– Hazánkba többségében még érvényes úti okmányokkal jönnek, aztán Magyarországot már hamis papírokkal próbálják meg elhagyni – magyarázza Gaál Zoltán százados, a kirendeltség vezetőhelyettese. – Azok, akik „lebuktak", kérhetik a politikai menekültstátuszt. Az ügy rendezéséig menekülttáborban lakhatnak, a szabad ki- és bejárás biztosítása mellett.

Ezért fordulhat elő, hogy többször kísérelnek meg átjutni a határon. Amennyiben újra elfogják őket, akkor ismét valamelyik menekülttáborba kerülnek, ha szerencséjük van, elérik úti céljukat, Nyugat-Európát. Minden esetben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felügyelete mellett folytatják le a kiutasítási, kitoloncolási és menekültkérelmi ügyeket.

Fényképcserével

– Az illegális határátlépők között ismert és elterjedt módszer, hogy útlevelükben kicserélik a fényképet. A volt szovjet utódállamokból nem egyénileg, hanem csoportosan – három és tíz fő között, sokszor családok – érkeznek – folytatja a százados. – Gyalog, esetleg vonaton elbújva lépik át a határt. Ez utóbbi megoldás azért is veszélyes, mert gyakran az Ausztria felé tartó, éppen induló járműre ugranak fel. Általában kevés sikerrel, mert amint észrevesszük, értesítjük az osztrák határőr kollégákat, akik az első állomáson leszállíttatják őket.

Sopronba busszal és vonattal érkeznek, aztán ha jó az idő, akkor gyalog, ha esős, akkor taxival közelítik meg a határt a külföldiek. A helyismeret hiányában legtöbbször a határállomás közvetlen szomszédságában hagyják (hagynák) el hazánkat.

Ausztrián át Nyugat-Európa

Idén májusig közel 125 román, szerb, török, ecuadori, perui, bangladesi illegális határátlépőt tartóztattak fel. Az utolsó három hónapban – 175-en – szinte kivétel nélkül moldáv, ukrán, belorusz, grúz, valamint bolgár nemzetiségűek próbálkoztak tiltott módszerekkel Ausztriába jutni, és onnan más nyugat-európai országokba utazni.

Vonattal érkeztek

Nyolc grúz állampolgár vasúttal érkezett tegnap kora délután a bicskei menekülttáborból Sopronba. A határőrség munkatársai a Jereván-lakótelep közelében fogták el őket, majd kiderült, okmányokkal nem rendelkeznek, csak a táborban kiállított igazolással. Ellenük tiltott határátlépés vádjával indult eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdéses a kastélyszálló sorsa

Továbbra is bizonytalan a nagycenki kastélyszálló sorsa. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által… Tovább olvasom