Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Ingyennyaraltatás szórakozásból

Egy közkedvelt országos női magazin által meghirdetett cserevakációs programhoz csatlakozva, a soproni Jakatics Magda tíz éve nyaraltat – teljesen ingyen – gyerekeket az otthonában.
(illusztráció)
Hangulatos öreg ház elé érkezem, a megadott címre. A kerítésen át belátni a kertbe, ahol rózsaszín és lila hortenziák fogadják az érkezőt. A csengetésre először az ablak nyílik ki. A vártnál fiatalosabb arcú nő néz rám, „Jövök!" – mondja, s már kint is van a kapunál. Egyszerre határozott és kedves, már most látom, hogy valóban sok energia lakik benne.
Jakatics Magda Sopronban született, egész eddigi életét a Kórház utcai házban töltötte. A Postás–Matáv Turista Szakosztályának tagjaként s mint tősgyökeres soproni jól ismeri a várost és annak környékét.
– Nagy a lakás, van sok ágynemű – mondja viccelődve, amikor azt kérdezem tőle, hogy miért vállalta a teljesen ingyenes vakációztatást. – Tíz éve, amikor nyugdíjas lettem, elhatároztam, hogy az újság segítségével felajánlom a soproni nyaralás lehetőségét gyerekek számára. Hogy miért? A magam szórakoztatására – mondja nevetve.

– Ez alatt az idő alatt harminc gyerek fordult meg nálam, persze ez több alkalmat jelent. Vannak helyek, amit mindenkinek megmutatok, ilyen a Tűztorony, a Károly-kilátó, a Fertő tó és a Tómalom. Ezen felül mindennap találunk valamilyen elfoglaltságot, kirándulunk.
Látogatásomkor is éppen itt nyaral az oroszlányi Kristóf Dávid, aki már kilencedik éve jön Sopronba Magda nénihez. Látszik, nagyon jól megértik egymást. Az elmúlt napokról mesélik, hogy voltak a fertőbozi Gloriette-kilátónál, egy másik alkalommal pedig a fertőrákosi strandon, ahol különösen szép volt hajóról látni a naplementét.

A kérdésre, hogy kiket lát vendégül a legszívesebben, Magda azt feleli, hogy most már inkább ismerősöket fogad.
– Minden gyereknek más a szokása. Jobb, ha ismerjük egymást – mondja. – A múlt héten egy kislány, a 11 éves Bettike volt itt, ő korán kelt, még a reggelit is elkészítette. A fiúk szeretnek tovább pihenni, ezt is figyelembe kell venni a programok összeállításánál. A tíz évből egy nyáron tataroztattam, akkor nem voltak nálam nyaralók – meséli. – A többi évben eddig még mindenki jól érezte magát, vannak, akik többször visszatérnek.
A mostani vendég nagyfiút is arról kérdezem, itt lesz-e jövőre is. – Ha nem lesz tatarozás, akkor biztosan – feleli és kedvesen Magdára mosolyog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs napirenden az integráció felbontása

A Nyugat-Magyarországi Egyetem vezetése nem foglalkozik a mosonmagyaróvári kar dékánjának lapunkban… Tovább olvasom