Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ingyeningatlanok az államtól, megjelölt célra

Sopron - Sopron önkormányzata a rendszerváltás óta folyamatos „harcot" vív az állami vagyonkezelővel a funkciótlanná vált vagy éppen céljukat vesztett épületek városi tulajdonba kerülése érdekében. Az állam megjelölt célra adja vissza az ingatlanokat.
Nehéz lenne forintosítani a városi tulajdont, ugyanakkor egy település helyzetét jellemezheti, mekkora az ingatlan vagyona. Magyarországon nem könnyű eligazodni a viszonyokon, hiszen még mindig nagyon sok az állami tulajdon, aztán ott vannak az önkormányzati, az egyházi és a magánkézben lévő ingatlanok. Sopron önkormányzata a rendszerváltás óta folyamatos „harcot" vív az állami vagyonkezelővel a funkciótlanná vált vagy éppen céljukat vesztett épületek városi tulajdonba kerülése érdekében.

A Selmeci utcában tervezett egészségház területe egy az elmúlt években az államtól megkapott ingatlanok közül. Még az előző önkormányzat kapta vissza. Az elképzelések szerint itt a szomszédos iskolák diákjainak létesítettek volna sportpályákat, rekreációs teret. Az állam erre a célra adta ingyenesen a város tulajdonába a területet.

– Felháborítónak tartom, hogy azt az ingatlant, amit sportcélokra kapott meg a város, aminek megvalósítására az akkori városvezetés és én, Walter Dezső személy szerint garanciát vállaltam, azt most értékesítik és egészen más funkciót kap.

Ez etikátlan – mondja Walter Dezső korábbi polgármester, aki fejből sorolja, hogy milyen ingatlanokat „szereztek" még regnálásuk alatt. Ilyen például a Gyár utca, amiből Flandorffer utca lett. – Megkapta Sopron a Csengery utcai egykori pártgarázsok területét is, ahová az előző önkormányzat 30 darab közalkalmazotti lakást tervezett. Az ingatlant most harmincmillióért hirdetik. De mondhatnám a balfi díszparkot is, ahol nemrég avatott díszkutat a jelenlegi vezetés. Minket meg sem hívtak... A város szélén a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal telephelyét is visszaszereztük, amit most a holding használ. Egy forintot fizettünk összesen ezért a könyvérték szerinti közel hatvanmilliós ingatlan vagyonért, aminek mai forgalmi értéke több mint félmilliárd forint. És akkor még nem szóltam a mentőállomásról, a szanatóriumról, a 48-as laktanyáról és az egykori Vasas-sporttelepről – sorolja Walter Dezső.

A volt polgármester rendkívül aggodalmasnak tartja, hogy a jelenlegi városvezetés nem tartja be az állammal kötött szerződést, hiszen abban világosan le van írva: az önkormányzat értékesítheti ugyan a Selmeci utcai ingatlant, de csakis a megállapodásban rögzített célra.

Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője a Kisalföldnek megerősítette: a 2049/2006-os kormányrendelet végrehajtásának keretében a város önkormányzata ingyenesen tulajdonba kapta az ingatlant „iskolaudvar" létesítése céljából. A szerződés szerint az önkormányzat értékesítheti az ingatlant, de csak az előbb megjelölt célú felhasználásra.

Igény most is van

A jelenlegi önkormányzat még áprilisban döntött arról, hogy benyújtja igényét a Táncsics Mihály utcai volt határőrlaktanya, illetve a harkai lőtér államiból önkormányzati tulajdonba kerülésére. Az előterjesztés szerint a Táncsics utcában oktatási és sportcélokra, valamint a tűzoltóság és a katasztrófavédelmi kirendeltség elhelyezésére hasznosítanák. A harkai lőtér sportcélokat szolgálna. Ingyenes tulajdonba kerülés esetén az önkormányzat vállalja, hogy tájékoztatja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t az ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési szándékáról, illetve a birtokbavétel után öt éven át a hasznosítási cél megvalósításáról is.


Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. hívő 2008. október 06. 21:59
  „36.

  Ha már a Bibliából idézel te sült paraszt, legalább próbáld meg pontosan! Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.”
 • 37. Egy bolond százat csinál.... 2008. október 06. 12:13
  „T. Hozzászólók! Hiába írtok akármit, a hatalom a városvezetés már döntött az egészségházat mára már régen elladta. Még mehettek egyet vitakozni október 6.-án, de a városvezetés már a korábbi döntését nem fogja megváltoztatni. A fideszes 15 mazsola, bábú rábolint a következő önkormányzati rendkívüli kögyűlésen az elidegenítésre. Aztán csinálhatók bármit.”
 • 36. fc soproni 2008. október 06. 07:16
  „35!
  Tényleg páratlan a humorod. Alpári, gusztustalan, erre nem légy büszke. Azt hiszed jól megmondtad ? Bocsánat a lelki szegényeknek.......”
 • 35. Páratlan 2008. október 05. 22:34
  „33.

  Azért jól kiszúrtál velük. Csak a nevedet tudták elvenni, az eszedet nem! Mert ami nincs, azt ugye nem lehet elvenni!”
 • 34. Csaba Zsuzsanna 2008. október 05. 07:11
  „akitől elvették a nevét...(33)!

  Így van,én megnéztem a rendeletet a Magyarország.hu-n!
  Neked a nevedet vették el, az ÁRKUSI PÁROST meg moderálják!
  Csak azt tudnám,hogy abban a jelzőben mi az ami sérti a személyiségi jogokat?”
 • 33. akitöl elvették a nick-nevét-egy páros miatt 2008. október 04. 18:47
  „"A volt polgármester rendkívül aggodalmasnak tartja, hogy a jelenlegi városvezetés nem tartja be az állammal kötött szerződést, hiszen abban világosan le van írva: az önkormányzat értékesítheti ugyan a Selmeci utcai ingatlant, de csakis a megállapodásban rögzített célra. " ha ez tényleg igy van , akkor a mostani ön.kormányzat törvényt sért? de hát ismerjük a választ"oszt,jonapot"”
 • 32. Csaba Zsuzsanna 2008. október 04. 05:12
  „víz2(18)!

  Milyen egoizmus jön át a cikken?
  Walter azt nyilatkozta, hogy az akkori városvezetés és Ő személyesen garanciát vállat! Ez nem egoizmus, hanem valaminek a vállalása!
  Tudod mi a GARANCIA szó jelentése? Nem hiszem!”
 • 31. Csaba Zsuzsanna 2008. október 04. 05:09
  „fc soproni(30)
  Jó reggelt!
  Most mit izélsz, a hmmm-nek írhatnékja van:-)))!”
 • 30. fc soproni 2008. október 04. 04:23
  „Jó reggelt hmmm!!!!!
  Színvonalas a hozzászólásod. Irtok itt össze vissza, de a témához nincs hozzáfűzni valótok. Tipikus okoskodó típusok. Nektek mindegy, hogy mit csinálnak veletek csak nehogy a másiknak legyen igaza.
  Szép napot, további jó vagdalkozást kívánok. Az egészségház eltékozolása nektek nem téma!!!!!”
 • 29. mik-mak 2008. október 03. 21:46
  „Walter Úrat a város élére mig tovább nem süllyedünk a béka feneke alá. víz2 te lehet ,hogy írní tudsz a gépen,lehet mással íratod ,de hogy förtelmes buta vagy az tuti, talán Walter Úrra van megbizásod a lehallgatási botrányban?”
 • 28. gelisabeth 2008. október 03. 21:06
  „Nem az új Egészségházon múllik a betegellátás színvonala.
  A gyermekek egészsége éredekében több sportlétesítményre lenne szükség,
  mellyel megelőzhetőek lennének a későbbi betegségek.
  Én ezt a nagyon fontos összefüggést látom abban a kérdésben, hogy milyen célra hasznositsák az ingatlant!
  yőzzön az érzelem az értelemmel!
  Üdvözlettel egy egészségügyis nagymama”
 • 27. Csaba Zsuzsanna 2008. október 03. 20:28
  „hosszúlépés 2008(15)!
  Én az igazi nevemmel írok!

  legalábbkonspirálj(19)!

  Minek konspiráljak? Amit leírok, azt a saját nevemmel írom, nem úgy mint Te! Vagy csak pár betűt,számot és ?-et ismersz???

  hmmm(24)!
  Mit zavar az Téged, hogy mikor jövök fel a net-re?
  Ha az újságíró éjjel 1 órakor rakja fel a cikket, én miért nem olvashatom hajnalban?
  Amúgy semmi közöd hozzá! NEVED,AZ igazi?!!!!!”
 • 26. Intel 2008. október 03. 19:52
  „Walter Úr!

  Ha szerződésszegés történt, akkor perelni kell.
  Kérem tegye meg!
  Na meg azt is várjuk, hogy mikor vesz elégtételt Fodor Úron, mert megígérte, hogy becsületsértésért perelni fogja.
  Mai napig nem történt meg!
  Sopronnak amúgy nem kell egészségház,hanem a régieket kell felújítani!”
 • 25. kilátó 2008. október 03. 19:00
  „Walter Dezső gondolom ugyanígy vállalt garanciát a Sörházdombi kilátó költségeinek kifizetéséért...”
 • 24. hmmm... 2008. október 03. 17:10
  „23. -nak.
  A 19-es sokat tud ,de igaza van!:)). Úgy tűnik sem Te ,sem Cs.Zsuzsanna nem tud aludni...vagy csak éjszakai műszakotok volt? :))) Látom azért jól elbeszélgetsz magaddal.:))”
 • 23. fc soproni 2008. október 03. 15:27
  „19 -es!!!!!! Kifejtenéd bővebben? Vagy kiugrottál a bokorból, írtál 20 kérdőjelet és vissza szaladtál?
  15-ös az lenne, hogy megkeresne az önkormányzat és megtorolná a véleményedet. Ha nem vagy nyugdíjas lehet, hogy megpiszkálnák az állásodat. Lásd lehallgatási botrány.”
 • 22. pénz áll a házhoz 2008. október 03. 15:23
  „Írhat itt mindenki mindenről a lényeg az, hogy a Simon -Molnár párosnak igen nagy pénz fog jutni ha elintézik a terület átadását és az un"egészégház "megépítésést.A város polgárai ez esetben mellékes szereplők,csak a terület megnyeréséhez kellenek”
 • 21. KIRÁLY 2008. október 03. 14:40
  „VIZ.2!REMÉLEM HAMAROSSAN CSOMAGOLHATSZ!”
 • 20. kevesek vagytok, nem kicsit, nagyon 2008. október 03. 14:09
  „Hiába veritek a nyálatokat elvtikéim, tudomásul kell venni, hogy Sopron lakossága kb. 55.000 fő. Ebből választásra jogosult legalább 45.000 fő. Az a kb. 10 emberke, aki itt rendszeresen erőlködik, ehhez képest édes kevés!”
 • 19. legalábbkonspirálj 2008. október 03. 13:45
  „1 Csaba Zsuzsanna hozzászól 10. 03. 04.39.
  2. fc soproni -"- 10.03. 04. 48.
  3.fc soproni -"- 10.03. 05. 05.
  4.Csaba Zsuzsanna -"- 10. 03.05. 14
  ---------------------------------------------------------
  ????????????????????????????????????????????????????????????????”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Villa sor 22.-t jutalmazták idén a városszépítők

Sopron - Az eredeti állapotát visszanyert Villa sor 22. számú épületet díjazták idén a Soproni… Tovább olvasom