Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Ingyenes házi betegápolás

A krónikus beteg ellátása nagy terhet jelent a hozzátartozóknak. Sopronban a rászorulóknak lehetőségük van az ingyenes házi betegápolás igénybevételére.
A 86 éves Török Lászlónénak visszaadta az életkedvét a házi szakápoló szolgálat munkatársa.
Az otthoni betegápolás szakértelmet, türelmet és rengeteg időt vesz igénybe. Ezért, ha egy családban krónikus beteg él, előbb-utóbb felmerül a kérdés: hogyan lehetne megoldani az ellátását úgy, hogy a családtagok ne essenek ki a munkájukból.

56 kezelés igényelhető

– Sopronban az evangélikus egyház szociális és házi beteggondozó szolgálata, a Családsegítő Intézet és a mi vállalkozásunk foglalkozik ingyenes házi betegápolással – mondja László Lőrincné, egy magánvállalkozás vezetője. – Sopronban sok egyedülálló idős ember él, elsősorban nekik van szükségük segítségre. Munkatársaim között szakápolónő, logopédus és gyógytornász is található, így széles körű szakszerű betegápolást tudunk biztosítani. Szolgáltatásunk teljesen ingyenes, mivel az Országos Egészségügyi Pénztárral szerződésben állunk.

A betegek általában a háziorvoson vagy a családsegítőn keresztül találnak rá a szolgálatra, hiszen a vállalkozás mindkét intézménnyel kapcsolatban áll. – A házi betegápolásra szorulók 56 kezelést igényelhetnek tőlünk, ha ennyi nem elegendő a gyógyuláshoz, a betegnek méltányossági engedélyt kell kérnie újabb kezelésekre – tájékoztat László Lőrincné. – Ilyenkor két főorvos ellátogat a beteg otthonába, és ellenőrzi, valóban szükség van-e további ápolásra.

Fontos a bizalom

László Lőrincné szerint a legfontosabb, hogy kölcsönös bizalom alakuljon ki a beteg és a szakápoló között. Büszkén meséli, hogy hétéves működésük alatt még egyetlen beteggel sem kerültek konfliktusba, legtöbb helyen családtagként kezelik őket.
A 86 éves Török Lászlóné ágyhoz kötött beteg. Nagy segítséget jelent számára a házi beteggondozási szolgálat: – Amikor tavaly decemberben hazajöttem a kórházból, el voltam keseredve. Bár együtt élek nyugdíjas fiammal, ő nem tud engem szakszerűen ellátni. Amikor a háziorvostól hallottunk a házi beteggondozásról, azonnal igényeltük. Karácsony óta mindennap jár hozzám egy nővér, akinek köszönhetően visszatért az életkedvem. P nemcsak ellátja a sebemet, hanem beszélgetünk is a világ dolgairól, a problémáimról.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgári világ festője

A polgári világ értékei tűnnek fel Vinczellér Imre festőművész képein, melyekből vasárnap nyílt… Tovább olvasom