Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Ingyen oltással a méhnyakrák ellen

Fertőszentmiklós és Petőháza önkormányzata a megyében egyedülálló módon 2–2 millió forintot költött a méhnyakrák elleni vakcinákra, amit ingyenesen adtak be 14–18 éves lányoknak. A fiatalok ugyanis egyre korábban kezdik a nemi életet, ami kockázatokkal is jár.

A két, Sopronhoz közeli településen csütörtökön adták be a fiatal lányoknak a méhnyakrák elleni első védőoltást. Mindez nem olcsó, hiszen gyerekenként 73 ezer forintba kerül. Az önkormányzatok azért döntöttek az ingyenes oltás mellett, mert fontosnak tartják a megelőzést – és olcsóbbnak is, mintha utólag kellene a gyógyításra költeni.

A településeken előzetesen szülész-nőgyógyász tartott előadást a témáról. Mivel élénk volt az érdeklődés, felvették a kapcsolatot a vakcina gyártójával. Mint utóbb kiderült, megérte, mert a 90 ezer forintos gyógyszert jelentős kedvezménnyel kapták meg. 

– Nagyon jónak találom a kezdeményezést. A szülész-nőgyógyászok szerint a fiatalok egyre korábban kezdik a nemi életet és egyre többüknél jelentkeznek fertőzések is – tájékoztatott a lányokat oltó dr. Istvánffyné dr. Horváth Katalin gyermekorvos. – A humán papillomavírus is gyakran előfordul, sok fiatal nőt veszítünk el méhnyakrák miatt. Ha csak egyetlen nőt megmenthetünk, már nem volt hiábavaló a két önkormányzat kampánya. 

– Az érintett  14–18 éves korosztályba harmincnyolcan  tartoznak, közülük huszonnyolcan éltek a lehetőséggel – fogalmazott Piskolti Béla, Petőháza polgármestere. – Önkormányzati feladatnak tartjuk az egészségnevelést és szeretnénk élenjárni a betegségek megelőzésében.
Fertőszentmiklóson kicsit más a helyzet, ott csak a 14 éveseknek jár ingyenesen a vakcina. – Idén a 29 fős érintett korosztályból 20-an kérték az oltást, közülük tegnap 10-en kapták meg. A többi kislány ugyanis a napokban kapott  kötelező védőoltást, ami után négy héttel adható be egy másik típusú. Őket a hónap végén oltják be – mondta el a Kisalföldnek Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere.

Tihanyi Vivien anyukájával érkezett a rendelőbe.
Tihanyi Vivien anyukájával érkezett a rendelőbe.

– Örülök a lehetőségnek, mert ma rengeteg rosszat hallani a fertőzésekről. A fiatalok egyre korábban érnek, de keveset tudnak a megelőzésről. Hallottam a méhnyakrák elleni oltásról, jó dolognak tartom, de nem tudtam volna saját zsebből kifizetni – fogalmazott Tihanyiné Baka Ildikó. Vivien hozzátette, az iskolában is téma volt az oltás a lányok között és a barátnői is hozzá hasonlóan döntöttek.
Petőházán és Fertőszentmiklóson is felmenő rendszerben tervezik a megelőzést, jövőre is szeretnék biztosítani az érintett korosztálynak a lehetőséget.

Korábban:

A fertőszentmiklósi önkormányzat szerint is az egészség a legnagyobb kincs. Ott is lesz ma oltás, de csak néhány 7. osztályos gyereket várnak délután 4-re. A nyolcadikosok ugyanis a héten más kötelező védőoltást is kaptak, és a két vakcina beadása között legalább 4 hétnek el kell telnie.

Fertőszentmiklóson ugyancsak mintegy kétmillió forintot áldoznak a méhnyakrák-megelőző oltásra, a 14 éves lányok számára ingyenesen biztosítják a lehetőséget. Idén a 29 fős érintett korosztályból 20-an kérték az oltást, közülük ma tíz kapja meg a védettséget jelentő vakcinát. A 3 részből álló sorozatoltás személyenként kedvezményesen 73 ezer forintba kerül. A többi kislányt a tervek szerint a hónap végén oltják be a településen.
 
Petőházán és Fertőszentmiklóson is felmenő rendszerben tervezik a megelőzést, jövőre is szeretnék biztosítani az érintett korosztálynak a lehetőséget.

 A betegségről

Az uniós országok közül a lakosság számához viszonyítva Magyarországon szedi legtöbb áldozatát a rák. Nálunk évente háromezer nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot az orvosok, ötszázan meg is halnak ebben a betegségben minden esztendőben. A méhnyakrákot a humán papillómavírus (HPV) bizonyos típusai okozzák, melyek szerepet játszanak más rosszindulatú női daganatok kialakulásában is. A méhnyakrák többnyire 30-40 éves kor között jelentkezik, legjellemzőbb tünete a nemi érintkezés utáni vérzés. A betegség lassan alakul ki, de már egyetlen aktus után is jelentkezhet a fertőzés ami a rettegett kór kialakulásához vezethet. Ezért célszerű minél fiatalabb korban beadatni a humánpapilloma vírus elleni védőoltást.

Van ahol még csak tervezik, Petőházán ma be is adják a fiatal lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltást. Az önkormányzat ugyanis fontosnak tartja a megelőzést, ezért kampányt hirdettek. Szülész-nőgyógyász tartott előadást a témában a hölgyeknek, és mivel élénk volt az érdeklődés felvették a kapcsolatot a vakcina gyártójával és kedvezményesen megvásárolták az oltóanyagot.
 
Mintegy kétmillió forintot fordítanak erre a célra, az oltásra az érintett korosztály több mint 70 százaléka jelentkezett. A településen harmincnyolc 14-18 éves hölgy él közülük huszonnyolcan kértek védőoltást. Információink szerint a vakcinát ma este 6 órakor adja be a háziorvos az érintetteknek. Az oltáson mi is ott leszünk, beszámolunk arról, hogyan fogadták a fiatalok és a szülők a példaértékű kezdeményezést.

Méhnyakrák elleni védőoltást kapnak a petőházi és fertőszentmiklósi lányok. Összesen 80 helyi lánynak ajánlották fel, hogy ingyen megkaphatják az egyébként 90 ezer forintos védőoltást. A két településen élő 14 éves lányok 70%-a élt a lehetőséggel, az első oltásokat csütörtökön kapják meg. Az akciót a két Győr-Moson-Sopron megyei település önkormányzata közösen szervezte.

Az első oltást csütörtökön, a másodikat egy hónap múlva, a harmadikat pedig fél éven belül kapják meg a program résztvevői. "Kiemelten fontosnak tartjuk az egészség megőrzését, és azt, hogy erőnkhöz mérten biztosítsuk a helyi fiatalok számára minden olyan modern prevenciós lehetőség elérhetőségét, mint a méhnyakrák elleni védőoltás" - hangsúlyozta a Független Hírügynökségnek Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere. Idén a 14-18 évesek számára tudjuk ingyenesen biztosítani a védőoltást, a későbbiekben pedig a mindenkori 14 éves korosztályt szeretnénk oltani. - tette hozzá Piskolti Béla, Petőháza polgármestere.

Olvasóink írták

 • 11. G.D 2009. március 09. 13:44
  „nasi12.
  Eltaláltad. Pontosan erről van szó. Belebeszélik az emberekbe, hogy ettől fogva a haláláig kell, hogy bevegye a gyógyszereket. - Illetve, hogy meghal, ha nem veszi be. Óriási tévedés. Minél több gyógyszert szed be valaki, annál nagyobb a lehetősége, hogy hamarabb hal meg. A világon a negyedik helyen áll a gyógyszerek mellékhatása okozta elhalálozás. Az mindegy, de addig is segített a gyógyszeriparnak!!”
 • 10. colomano 2009. március 06. 07:33
  „Ha arra kerül a sor, én be fogom adatni a lányomnak az oltást.
  Ha mást nem, de legalább azt elérem vele, hogy 70%-kal csökken a méhnyakrák kockázata.
  Ez jóval több, mint a semmi, a fejrázás.

  A mellékhatások duma, meg csak bla-bla.
  Ezernyi oltás van, s számokban elhanyagolható a mellékhatásuk, az össz oltásszámhoz képest.
  Majdhogynem nagyobb esélyem van a lottó ötösre, mint egy oltás általi mellékhatásra.”
 • 9. nasi12 2009. március 06. 00:46
  „Sokszor úgy érzem, mint ha a gyógyszergyártó mammutcégek fő törekvése az lenne, hogy halálközeli állapotban tartsák a lakosságot.
  A szlogen "Éljünk sokáig, sok gyógyszerrel."
  - - - - -
  Ha a védekezési reakció úgy alakul ki a szervezetben, hogy csökkentett hatásu kórokozóval oltják be az egészséges szervezetet, bizony én meggondolnám, hogy kapjon e a dózisból egy fiatal makk egészséges szervezet.”
 • 8. patriot 2009. március 05. 21:26
  „Hmmm!
  Azért Bugovics doktor hozzászólása után mint szülő nem feltétlen lennék nyugodt amiért beadattam a védőoltást.”
 • 7. Judytka 2009. március 05. 19:58
  „Le a kalappal a két önkormányzat előtt!
  Győrben ez sem sikerült...”
 • 6. G.D 2009. március 05. 19:14
  „Kedves Bugovics doktor!
  Nagyon örülök a hozzászólásához. Főképpen annak örülök, hogy egy orvos veszi a fáradságot és megírja, hogy ne vegyék igénybe ezt a védőoltást.
  Rengeteg a kérdőjel az oltás körül, nem bizonyított a hatása sem, senki nem tudja, hogy ér-e egyáltalán valamit, a káros hatásairól pedig már eleget olvashattunk.
  Remélem nem lép a nyakára a gyógyszeripar képviselője üzletrontás miatt, hiszen köztudott, hogy drága az oltás és ök ebböl profitálni szeretnének.
  Üdvözlöm.”
 • 5. Totyis 2009. március 05. 15:29
  „Minden elismerésem a két kősségnek! Drágalátos soproni polgármester is példát vehetne! A sok perköltségre kidobott pénzből biztos, hogy a soproni diákokra is jutott volna!!!!”
 • 4. drbugo.hu 2009. március 05. 12:32
  „Mi orvosok,egészségügyi dolgozók is nehezen tudunk bírkózni az olyan ár ellen, amit megelőz egy reklámdömping, mely nagyon gyakori a különböző védőoltások és szűrővizsgálatok alkalmazásával kapcsolatban. Ismert tény, hogy számos daganatos elváltozásban kimutathatók vírusok jelenléte, így van ez a méhnyakrák esetén is, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a dagantos elváltozás kizárólagos oka a vírus infekcióban keresendő.Kétségtelen, hogy két vírus formáció, majdnem minden méhnyakrákban jelen van, de még legalább két tucat más tipus is kkimutatható. Tehát korántsem bizonyított, hogy a két formáció biztosan okozója a daganat elindulásának, mert a rosszindulatú daganatos elváltozás, ennél egy kicsit bonyolultabb molekulárbiológiai folyamat. A jelzett vírusok egyébként más úton is bejuthatnak a szervezetbe, és az oltás előtt minimum meg kellene próbálkozni a virus esetleges kimutatásával. Ismerve a dagantpatológiai alapjelenséget, óva intenék bárkit is az oltás alkalmazásától. A megelőzés elsősorban eü. felvilágosítás kérdése, melynek lényege a gyakori partnerkapcsolatok szűkítése és nem a védőoltás, amelynek a késői következményeiről semmit sem tudunk, és az oltás sem véd meg végérvényesen az infekció tól a későbbiek folyamán.Dr Bugovics E.”
 • 3. Tapmancs 2009. március 05. 11:18
  „Nagyon jó!

  Az ember szívesebben fizet adót ha tudja hogy ilyenre megy el, nem segélyként játékgépekbe és piára.”
 • 2. erdész 2009. március 05. 11:16
  „Úgy hallottam,hogy nyugat-Európában többen meghaltak az oltás következtében. <moderálva>”
 • 1. _Zoli_ 2009. március 05. 11:13
  „Szívből gratulálok a döntéshez!
  Ezt Győr Pm-re kapásból elutasította mert sokba kerül, különben is Ő már beadatta lányának!!!!!!!
  Sok családnak viszont nem telik rá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év végéig tizenkét telepet számolnak fel

Régió - Mintegy 385 millió forintból tizenkét Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megyei folyékony… Tovább olvasom