Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Ingyen lehet Soproné a szanatórium

Az egészségügyi miniszter immár nem gátolja, hogy Soproné legyen az Állami Szanatórium.
Újabb fejezetéhez érkezett a soproni Állami Szanatórium immár fél éve húzódó „adom, nem adom" ügye. Rácz Jenő egészségügyi miniszter ugyanis arról értesítette Walter Dezső polgármestert, hogy az átadással kapcsolatos teendőket a pénzügyminiszter elé terjesztette.

Azért volt erre szükség, mert a szanatórium, a balfi részleggel együtt állami vagyon, az egészségügyi minisztérium a szakmai felügyeletet gyakorolja. Mint megtudtuk, az átadást több feltételhez kötik. Ilyen, hogy a közel 350 dolgozót köteles átvenni a város, nem változhat az intézmény profilja – mozgásszervi, kardiológiai és neurológiai rehabilitáció – és továbbra is megmarad országos hatáskörű szanatóriumként. Az átadással kapcsolatos teendők ellátására egy operatív bizottságot állítanak fel, amelybe minden érdekelt fél delegál tagokat. 

Mint ismert, a soproni önkormányzat még az elmúlt év augusztusában nyilvánította ki szándékét, hogy ingyenesen átvenné a szanatóriumot, amelynek szakmai programját, fejlesztési tervét a Debreceni Egyetem és soproni oktató kórháza dolgozta ki. A jövőben az Erzsébet-kórház és a szanatórium egy szervezeti egységet képezne. Úgy tűnt, minden zökkenő nélkül megvalósul ez az elképzelés, de például a szanatórium dolgozói, felügyelőtanácsa és a szakszervezet tiltakozott a terv ellen.

A Kisalföldet az egészségügyi minisztérium sajtóosztálya akkor úgy tájékoztatta: „A Soproni Állami Szanatórium tulajdonjogát SOHA nem kívántuk átadni, senkinek." (Kisalföld, 2005. szeptember 21. Bonyolódik a szanatóriumügy.) Pk inkább az együttműködést szorgalmazzák. Mostanra mégis megváltozott a véleményük, mert a nagy értékű ingatlanok ingyen kerülnek Sopron tulajdonába, „csupán" – legalábbis az egészségügyi miniszter levele szerint – az eszközökért, a berendezésekért kell fizetni. Hogy mennyit? Ezt ma még senki sem tudja pontosan, és azt sem, hogy mikor lesz az átadás-átvétel időpontja. A labda most Veres János pénzügyminiszter asztalán pattog.


Szerettünk volna további részleteket is megtudni, ezért az egészségügyi minisztériumhoz fordultunk, de két munkanap nem volt elég, hogy megválaszolják kérdéseinket. Nem nyilatkozott a tervezett integrációról a soproni Erzsébet-kórház főigazgató főorvosa sem, akit a szakmai program egyes elemeiről kérdeztünk volna.

Egyelőre nem tisztázott, hogy miből finanszírozza majd a város a soproni és a balfi intézmény felújítását, a műszerpark cseréjét, korszerűsítését, de korábban elhangzott nyilatkozatok szerint hazai és uniós forrásokra számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pincéket öntött el a csapadék

Az Ikva vízmagassága hétfő este fél hatkor 83 centiméterre emelkedett. A máskor alig néhány centiméteres patak gyors folyású „folyóvá” duzzadt. Az Ágfalvi lakóparkban több ház pincéje is elázott a Kutyahegyről leáramló víztől, több helyen a feltörő talajvíz okoz problémát. Sokan pedig már összepakolták a legszükségesebb holmijukat, hogy ne kelljen kapkodni, ha esetleg kilakoltatják őket. Tovább olvasom