Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Ingyen buszbérlet a kisgyerekeseknek

Sopron - Az önkormányzat 6 éves korig kiterjesztette az egy szülőnek, vagy törvényes képviselőnek járó buszbérlet-megváltási programját. Ezt Abdai Géza alpolgármester ismertette szerdai sajtótájékoztatóján.

Hallgassa meg a Nap Rádió riportját!
A soproni önkormányzat – amely az elmúlt évben elnyerte a családbarát önkormányzat címet – 2007-ben a három éven aluli gyermeke(ke)t nevelő családok egyik tagjának kifizette buszbérletét. A kedvezményt a legutóbbi közgyűlés kibővítette, s a korhatárt 6 évre emelte. (Mint ismert, ettől a kortól pedig már diákbérlet jár a tanulóknak.)

– A támogatás nem automatikusan jár – mondotta az alpolgármester. – A kedvezményre jogosultaknak is meg kell vásárolniuk a bérletet. A támogatási kérelmet (mellékelve, a szülő és a gyermek(ek) állandó lakhelyét igazoló dokumentumok, valamint a kérelmező nevére kiállított, már felhasznált bérlet másolatát) a bérlet lejártát követően hatvan napon belül kell benyújtani a polgármesteri hivatal szociális csoportjához. Az idén már Brandt-majorban élők is részesülhetnek a kedvezményben, ők – bérletük alapján – a városi tömegközlekedésre eső részt kapják meg az önkormányzattól.


Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Don Kartács 2008. március 17. 19:57
  „Nagyban téved kedves jobboldali Sajó. Ha a kormány találja ki akkor is ellene vagyok. Viszont szerintem inkább a te kormányod, mint az enyém. Ha már oldalakat nézünk egy ide nem illő megjegyzés : a baloldal meglátott valamit, nagyjából jól, csak rosszul esett neki. Fidesz egyszer szintén nekiesett mindennek, hogy változtatni kell, nem lett semmi belőle, most viszont már még jobban kellenének a reformok, most meg az alapok kitalálói egymással szembe fordíjták az embereket. Fel kéne fogni, hogy nem ez a jövő.

  Összegezve : felőlem édesmindegy a városvezetés: akár mszp akár nem, akár a fidesz van hatalmon, akár nem, a válaszom ugyanaz, hogy max csak részét, de nem az egészt. Rajtam nem verik le a kieső bevételt az agyatlan osztogatás miatt”
 • 23. magyaro 2008. március 17. 16:18
  „Don Kartács
  "Ugyanis azt nem vagyok hajlandó a nyakamba venni."
  Ha kormányod találta volna ki, akkor te támogatnád a legjobban!!!
  Most miért vagy, ilyen részre hajló???”
 • 22. Don Kartács 2008. március 17. 09:35
  „De, ha megérzem a kedvezmény hatását az én bérletemen, hogy rajtam vasalják be, akkor azt a felárat Veled fizettetem ki :)) A 3 980,- Ft-os bérletárat kifizetem, mert ki kell fizetnem, de ha pl. ebből 4 280,- Ft lesz, hogy az elszabadult 100%-os mértéket ellensúlyozzák, akkor kérek Tőled és a többitől havi 300,- Ft-ot :)) Ugyanis azt nem vagyok hajlandó a nyakamba venni.”
 • 21. pff 2008. március 17. 07:08
  „Don Kartács!

  Mondok jobbat!
  Fizessenek csak 50% ot... mindkét szülőnek!
  Hisz apuka viszi bölcsibe a lurkót,anyuka meg hazafele bemegy érte!
  :-))

  Na jó nem folyok bele a témába már!
  Annyit mondok amíg lesz ez a kedvezmény én igénybeveszem és Don Kartácst meg mások elnézését is kérem érte!”
 • 20. Don Kartács 2008. március 17. 06:46
  „pff, azt a hozzászólást felejtsd el, mert szerintem Győrre gondolt, ott 275 a jegy, ha sofőrnél veszed meg.

  Egyébként Jógyerek által írt eset is egy a sok olyan közül, amire én próbáltam rámutatni. Az ingyenességet megint azok kezdik el kihasználni, akiknek ez nem indokolt, mert a lakhelyük és a gyerek óvodája közötti távolság gyalog alig 10 percen belül megtehető.

  Akkor én annyit mondok, hogy .....
  Eleinte, amíg nem lett 100%-os a munkáltatónál a bérlet térítése, úgy volt, hogy a munkhely a bérletek árának max 86%-át térítette adómentesen.
  Legyen itt is így : fizessen az önkormányzat csak a 86%-át a bérletnek. Így is jól jár a szülő, és ugyanakkor magáncélra is annyit használja, amennyit akar.
  A rokkantnyugdíjasoknál pedig lehet, hogy gonosz leszek, de akivel nem történt semmi olyan eset, amitől azzá vált volna, hanem pl csak rendőr volt, tűzoltó, szándékosan megműttete a térdeit, hogy így válljék rokkantnyugdíjra jogosulttá, meg az ilyen esetek mind elzavarnám évente felülvizsgálatra.
  Egyébként aki rokkant nyugdíjas, az sosem lehet öregségi nyugdíjas.”
 • 19. Didi 2008. március 15. 18:26
  „Tisztelt Polgármester ur!

  Az ingyen bérlet már megvan. De mi van a dolgozok" Korház, gyerekkonyha," ebéd hozzájárulásával. Ebben az évben még nem kaptak, mert üres a kassza! Ugy veszem észre, Izrael fontosabb volt!”
 • 18. pff 2008. március 15. 16:17
  „Innen vettem a 300 ft-ot


  3. hozzászólás buszjegy 2008.03.12 23:22

  Ja, a soproni minimálbérek mellett meg közel 300 Ft lett egy buszjegy...Franko kedvezményes politika ez...

  Bocs ,csak elolvastam az össz hozzászólást aztán általánosítottam.

  Azért az elején mintha élből utasítottad volna el a dolgot most meg finomítasz...Ezt köszi

  Jógyerek :
  Igazad van sok a gusztustalanság..De amit leírsz az annyira nem egetverő ahoz képest amiket én látok sajnos...
  Pl a rokkantnyugdijas főállásban jobban keres mint más, de ha segélyért megy akkor csak a nyugdíját mutatja be..stb

  Én meg csak olyan segítséget veszek fel ezzel a bérlettel amihez nem kell trükközni..Olyat fel se vennék..
  Nem mellesleg pedíg eddig az önkormányzattól nem kaptam semmit...sok idetelepült meg mindenhez hozzá tudott jutni ami lehetséges..Na ez a gusztustalan.

  ui:Olyat amit ingyen vehetek igénybe nem kritizálnék,de pl szálljatok fel reggel a 15-ösre 2 éves gyerekkel..
  Lehet egyesek még fizetnének is inkább,de fel nem szálnának!”
 • 17. Jógyerek 2008. március 15. 13:37
  „sajnos ismerek olyan 6 év alatti kisgyerekkel rendelkező szülőt akinek az egyik gyereke a jerváni piros suliba jár a kisebbik gyerek pedig a trefort téri óvodába és ennek ellenére bemegy az önkormányzathoz és kéri a bérlete árának a kifizetését. Ne értsen félre senki, én nem sajnálom senkitől, de a pofátlanságnak is van határa. Magyarul ez az anyuka (akinek a férje a sógoroknál dolgozik évek óta) igazándiból magáncélra használja 100%-ban a bérletet.”
 • 16. Don Kartács 2008. március 15. 10:22
  „Az előzékenység és a tartjuk a markunk eset nem egy és ugyanaz. Felőlem osztogassanak bérleteket, de a kieső különbözetet nem vagyok hajlandó elfogadni, ha az én bérletemre vágják rá pusztán azért, mert havi 30 napbeli átlag napi 5 utazással számolva az 150 forduló, abból max, ha csak kíséretről van szó, akkor 60 utazás az, ami fix, hogy gyereké, a többi pedig magáncélú.

  Ha most jobban bele akarnék merülni azt mondanám : legyen ez is olyan, minta céges telefonok magáncélú használata. Kapja meg a szülő a támogatást, de csak maximum - utólag számoltam bele - 80%-át, de nem 100%-ot. Ahogy korábban mondtam: ennyi erővel én is bemehetek és kérhetem, holott én többségében a munkába járásra használnám, akkor most hol is van itt a 100%-os kedvezmény? A 300 forintot amúgy nem tudom, hogy honnan veszed, de Sopronban 200 forint a sofőrnél a jegy. Csak, ha az ember valamit kap és elfogad, akkor legyen a szeme előtt az is, hogy semmit sem adnak ingyen, azt valakin el fogják verni előbb-utóbb, és én nem fogom tartani a hátamat azért, mert a szülők 80%-ban használják a bérletet arra, amiért adják, és mellette van egy 20%, ami a saját cél. Fel lehetne fogni sokszor ezeket az álláspontokat is, ami nem keverendő össze azzal, amire Te itt felhúztad most magad.”
 • 15. rigoJA 2008. március 14. 19:43
  „ejnye, ez a géza megtanulhatna már beszélni...”
 • 14. pff 2008. március 14. 14:15
  „Kedves Don kartács!

  Szeretném ha elmennél gyesre és kapnál 25000 forintot..
  Aztán furikázzál 300 ft/jegy áron(a különbözetet add oda a sofőrnek borravalónak)

  Tudom nem kell szülni csak ha nyertél a lotton..stb
  De ha már adnak vmit a rengeteg sarc melett azt had fogadjam el..
  Ja,hogy nem vagy rászorulva?Hát ne csináld az igénylési bérletleadási procedurát persze sorban állva havonta..
  Szépen hagyd bent a lovét majd valszeg rádköltik máshogyan ugye?!

  Inkább offolok mielött tényleg ideges leszek a joindulatu emberektől!”
 • 13. Don Kartács 2008. március 13. 13:21
  „Azt nem lehet érteni kedves Jógyerek és bérlet nevű hozzászólók, hogy amikor a cikk íródott az alpolgármester tájékoztatója még nem szerepelt a cikkben, és most olvastam egy újra a cikket látván, hogy kiegészült valóban új infókkal. Így már másabb valamivel a helyzet.

  Azonban valóban kétélű fegyver így is, merthogy : jóhiszemüleg ott lesz a bérlet és a 100%-ot kifizetik csak azért, mert 6 éven aluli a gyerek, főleg úgy, hogy a szülő nemcsak arra fogja használni a bérletet, hogy elkísérje a gyereket? Én 50%-ot fizetnék csak ki, semmivel sem többet, így legalább azt lehet mondani : félig a gyerekért, félig a saját érdekért. Így is jól járnának a szülők.”
 • 12. belvárosi 2008. március 13. 13:04
  „A lányom iskolás lesz szeptembertől, de már most is elmúlt 6 éves, tehát utána nem jár a bérlet, diákigazolványa meg nincs. A fiam jövő márciusban lesz 6 éves, tehát jövő márciusig jár bérlet, utána meg semmi. Nesze semmi fogd meg jól. Mert nekem csak oviba, illetve iskolába menni kéne a bérlet.”
 • 11. Jógyerek 2008. március 13. 12:18
  „Olvasátok már el a cikkett kedves 1, 2, 3 , 4. hozzászólók.
  meg kell venned a bérletet amit aztán be kell vinni a polg.mest.hivatalba és utánna fizetnek.
  íme a cikk erre vonatkozó része:
  " A támogatás nem automatikusan jár - mondotta az alpolgármester. - A kedvezményre jogosultaknak is meg kell vásárolniuk a bérletet. A támogatási kérelmet (mellékelve, a szülő és a gyermek(ek) állandó lakhelyét igazoló dokumentumok, valamint a kérelmező nevére kiállított, már felhasznált bérlet másolatát) a bérlet lejártát követően hatvan napon belül kell benyújtani a polgármesteri hivatal szociális csoportjához."


  magyarul... vedd meg a bérletet és ha rendelkezel egy vagy több 6 éven alúli gyerekkel akkor ha van kedved és időd akkor vidd be a bérletet és a fentebb említett dokumentumokat a megadott helyre...

  Kedves 3. hozzászóló!
  A buszjegy ugyan valóban drága, de 170 illetve 195 Ft a vételi helytől függően. A 300 Ftos jegyárhoz még kellene emelni 50%-ot...”
 • 10. r 2008. március 13. 12:04
  „akkor is érvényes a bérlrt ha a gyermek nincs veled.Ugyanolyan bérletet kapsz mint más nincsen ráírva Csak gyerekkel érvényes!”
 • 9. berlet 2008. március 13. 11:47
  „A szülő megveszi a havi bérletet. Majd a hónap végén leadja a PH-ban, ahol igazolja, hogy van 6 évesnél fiatalabb gyereke. Ezután kifizetik a bérlet árát. Nem tudom, ezen mit nem lehet érteni.”
 • 8. Don Kartács 2008. március 13. 11:16
  „Így igaz, így igaz, az ingyenességet valakin úgy is le fogják verni. Az én álláspontom meg továbbra is fenn áll : a szöveg alapján az jön le, ha valaki benyögi, hogy van egy 3 éves gyereke az is kap ingyenességet. Felőlem kapjanak, de csak akkor, ha a gyerek velük van és csakis arra az egy menetre, visszafele már nincs kedvezmény, ha egyedül jön.”
 • 7. Cseter János 2008. március 13. 11:15
  „Hol élsz "papesz"? 30 éve azt szajkozzák, ha többet fizetsz be Pl. a nyugdíjalapodba, akkor több lesz a nyugdíjad. Számolj utána! Nincs az a pénz ami elég lenne egy-egy telhetetlen társaságnak! Hisz a kormányunkhoz beérkező pénzek sorsáról sosem kapsz értelmes válaszokat. Az viszont igaz, hogy csak is a sok embertől elvett pénz még, ha kevésnek tűnik is, akkor is sokra megy!”
 • 6. papesz71 2008. március 13. 10:54
  „Ez az ingyenesség egy kétélű fegyver,mert ezt valakik megfizetik.kik? a többi utas.ha mindenki fizetne,akkor mindenki kevesebbet fizetne így meg az a kevés fog többet fizetni.”
 • 5. matriné 2008. március 13. 10:18
  „Vannak még csodák? Vajon ragályos lesz ez a kór és Győrben is lehet a kisgyermekkel utazónak e kedvezményt igénybe venn?”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honlap segít a díjcsomagválasztásban

A telekommunikációs piacon egyre élesebb a verseny, de a fogyasztói panaszok száma nem csökken. A… Tovább olvasom