Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Ingatlanvita: eltérő szakértői álláspontok

Külön kell választani egy ingatlan becsült és forgalmi értékét – vallják a Kisalföld által megkérdezett szakértők.
A Kisalföld által megkérdezett soproni ingatlanszakértők véleménye megegyezett abban, hogy „ránézésre" az adásvételek törvényesek voltak, az viszont már más kérdés, hogy a város jó vagy rossz üzletet kötött. Abban az esetben, ha a bíróság feltűnő értékaránytalanságot állapít meg egy-egy szerződés kapcsán, akkor visszaállítható ez eredeti állapot.

A Lövér körúti apartmanház és a hozzá tartozó telek Sághy Edit (Tér és Forma), valamint Domnánics Károly (D és K Ingatlanforgalmazó) szerint magában hordozza a jó üzlet lehetőségét. Véleményük szerint, ha megépülnének a ma még üres telken a tervezett lakások, akkor az önkormányzat – akinek persze nem feltétlen feladata ilyen ügyletekbe bocsátkozni – némi pluszhoz juthatna a befektetett tőkéhez képest. Magánemberként – ha lett volna tőkéjük – belevágtak volna az üzletbe. Ezzel egyetértett Kiss János (Alpesi Ingatlan), mondván, a hátteret kellett volna időben tisztázni, s akkor forgalomképesek lennének az apartmanok.

Valóban sok minden tisztázásra vár. Például az is, miért nem néhány hónappal később kötötték meg a szerződést. Egyes feltételezések szerint ugyanis a Fészek Kft. már-már csődközeli állapotban volt, hiszen „bedugult" a projekt, az üdülők eladhatatlanok voltak. Egy nehéz helyzetben lévő céget olcsóbban vásárolhatott volna fel a város.
Kissé „karcsú" üzletnek minősítette Sághy Edit a Rét utcai ingatlan, valamint az István bíró utcai épület eladását, ez utóbbihoz azonban hozzátette, már évek óta üresen állt, indokolt volt értékesítése.
Domnánics Károly szerint, mint minden más esetben, itt is figyelembe kell venni az értéknövelő és értékcsökkentő tényezőket, például az épület külső állagát, belső állapotát, városképi szerepét, esetleges bővíthetőségét, a felújítás költségeit. Ezért nézőpont kérdése, hogy milyen üzletet kötött a város. A Rét utcai ingatlan paramétereit nem ismeri, ezért nem tud véleményt mondani róla. Kiss János a részletekbe nem bocsátkozva csupán annyit jegyzett meg, minden utólagos vita elkerülhető lett volna, ha nyilvános licitet hirdetnek.

A másfél hektáros volt szeméttelep értékesítéséről úgy vélekedtek a szakértők, örülni kell, hogy valaki megvásárolta, hiszen arra építeni nem lehet, és a vételáron kívül számos más költség is terheli a tulajdonost, ha rekultiválni akarja. Ezt a területet csak úgynevezett „speciális" vevőnek – ilyen volt a Walter Kft. – lehetett eladni. Ettől függetlenül előfordulhatott volna, hogy többet adnak érte, ha meghirdetik, de az sem kizárt, hogy nem akadt volna rá vevő.

A fentiekből kiderül, amennyiben tárgyalja a bíróság az említett szerződéseket, akkor nehéz dolga lesz, hiszen számos – itt nem érintett – szempontot is figyelembe kell vennie. A szakértők szerint a gyakorlatban a becsült érték és a piaci érték között jelentős lehet az eltérés, amelyet sokszor szubjektív tényezők is befolyásolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgató, új szemlélet

Szilágyi Tibor helyett csütörtöktől Darvasi Ilona vezeti a soproni Petőfi Színházat, ahol Huszti Péter lesz a művészeti tanácsadó. A választásban szerepet játszott, hogy Sopron menedzser típusú vezetőt keresett a színház élére. Tovább olvasom