Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Ingatlanfejlesztő cég a Fertőre?

Míg a Fertő-tó osztrák oldalán virágzik a turizmus, a magyar oldalon nem történik semmi.

Hiába készültek el már évekkel ezelőtt a Fertő fejlesztéséről szóló tervek, amelyekhez az összes szakhatóság hozzájárult, még sincs változás a tó fertőrákosi öblében. A háttérben kimondatlanul is a soproni önkormányzat és a vízügyi igazgatóság egymás iránti bizalmatlansága áll.
Míg a Fertő osztrák oldalán kikötők, strandok, éttermek és szállodák sokasága várja a látogatókat, addig a magyar oldalon, a Fertőrákosi-öbölben minden változatlan. Pedig nagyszabású, látványos tervek készültek egy igazi víziparadicsom kialakítására. Érdemben azonban nem történt semmi, mert a soproni önkormányzat már évek óta nem veszi napirendjére a fejlesztési terveket.

– Valóban nem került még a képviselők elé a Fertő tavi strand fejlesztési terve, mert a terület ugyan közigazgatásilag Sopronhoz tartozik, de a Fertő magyar oldala az államé, kezelője pedig az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – mondotta Hruby József alpolgármester.

– Az önkormányzat attól fél, hogy a szabályozási terv elfogadását követően a vízügy esetleg másnak adja a hasznosítás jogát. Ezért kezdeményeztük az idén, hogy minden érdekelt fél – nádgazdaság, vízügy, nemzeti park, soproni önkormányzat és a vízmű – bevonásával alakítsunk egy közös ingatlanfejlesztő céget, az együttes hasznosítás érdekében. Az első tárgyalásokon túl vagyunk, a feladat koordinálását mint a strand üzemeltetője, a vízmű végzi. Ha azonban megalakul a cég, amelynek formája még nem tisztázott, minden akadály elhárul a tervek elfogadása elől.

– Nem a vízügyi igazgatóságon múlt, hogy eddig nem valósultak meg a fejlesztési elképzelések, hogy „beragadt" a Fertő – tudtuk meg Németh Lászlótól, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Hansági Szakaszmérnökségének helyettes vezetőjétől. – A Fertő magyar területe 7668 hektár. Egy korábbi legfelsőbb bírósági döntés értelmében gyakorlatilag a volt műszaki zár nyomvonaláig a terület vízfelületnek minősül, így a tulajdonjog, a szárazulatokkal együtt (ilyenen fekszik a strand) az államé, kivéve egy 9 és 1,8 hektáros területet. Az előbbi balfi családoké, míg az utóbbi Fertőszéplaké. Sopron jelképesen mintegy 0,2 hektár mocsárral rendelkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékeltek a jelöltek

Eltérően értékelik a vasárnapi időközi országgyűlési választás eredményeit a mandátumért rajthoz állt képviselőjelöltek. Abban viszont egyetértenek, hogy Sopronnak szüksége van parlamenti képviseletre. A győztes, Firtl Mátyás (Fidesz és KDNP) hétfői számunkban nyilatkozott. Ezúttal a többi jelölt fejti ki véleményét. Tovább olvasom