Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Indulatok Nagycenken

Újra összeült Nagycenk képviselő-testülete, hogy tisztázzák a Gyári kert fáinak kivágása körüli vitát.
Az ülésen nem került pont az ügy végére, ám felvetődött a testület feloszlatásának ötlete, illetve bizottság létrehozása a felelősök megállapítása érdelében. A nagycenki képviselő-testületen és a Gyári kert közelében élő békaváriakon kívül még sokakat érdekelt a képviselő-testületi ülés. A felháborodott emberek azt várták, kiderül végre, miként volt lehetséges a soproni vállalkozó arrogáns fellépése, illetve hogy mit lehet még tenni a károkozás megelőzése érdekében. Többen transzparensekkel érkeztek, kimondva-kimondatlanul a polgármestert és a jegyzőt okolták.

Eddig azt sem lehetett biztosan tudni, ha hibázott is valaki, hol és miben követte el a hibát. Mint az ülést levezető dr. Horváth András alpolgármester elmondta, amikor az adott terület eladásáról szavaztak, mindenki a fás rész melletti szántóra gondolt. Az önkormányzat azonban nem mérette ki előre a területet, úgy adták el, hogy nem tudták: a telekkönyvben máshol vannak a határok, mint ahogy az szabad szemmel látható.

– A park kivágását senki nem szavazta volna meg! Elkövettük azt a hibát, hogy nem mérettük ki a területet – tette hozzá dr. Frech Hajnalka képviselőnő.

A Békaváron lakó Tóth Árpádné úgy fogalmazott: Nem kell hozzá nyolc általános, hogy tudjam, mit adok el...

„ Vállalom a felelősséget"

A láthatóan a lelkiismeretével küszködő képviselő, Csorba János volt az első, aki felállt és azt mondta, megnevez egy felelőst, Csorba Jánost, akinek a mentségére szól most. P vette a fáradtságot, és a képviselők számára sem átlátható ügy jogi vonatkozásainak járt utána. Hozott magával földhivatali iratokat, szerződésmásolatokat, stb. Mindezekből kiderült, hogy november 5-én, azaz azon a napon, amikor az első fákat kivágták, az önkormányzat volt a terület tulajdonosa.

– Az adás-vételi szerződésben az áll, hogy amíg a vevő a teljes vételárat ki nem fizeti, nem kerülhet tulajdonosként bejegyzésre. A teljes összeg november 11-én érkezett meg az önkormányzat számlájára, azaz nem kellett volna küzdenünk, hanem mint tulajdonos, leállíthattuk volna a munkát – mondta a képviselő. A hivatalos iratokból az is kiderült, hogy a nagycenki önkormányzatnak jelen pillanatban is osztatlan közös tulajdona a Gyári kert.

– Én távozok a testületből, de csak miután kiderült, hogy ki a felelős a történtekért, és nekem ebben mekkora szerepem volt. Vállalom a felelősséget, akár anyagiakban is – tette hozzá Csorba János.

Válasz nélkül

A fentiekből látszik, hogy hatóságilag le lehetett volna állítani a fakivágást, ha időben fény derül minderre, ha valaki korábban néz utána a dolgoknak. Csorba János kérdést intézett Udvardi Imréné polgármesterhez és Vezér Beáta jegyzőhöz. Megkérdezte, a fakivágás megkezdésekor tudták-e, hogy a terület papíron osztatlan közös tulajdonban van? Egyértelmű választ a kérdés többszöri feltevése után sem kapott, ami persze az indulatokat tovább korbácsolta.
Felmerült, hogy állítsanak fel bizottságot az ügy kivizsgálására, illetve a bizalom megrendülésére hivatkozva a polgármester és a képviselők mondjanak le.

Megszegte a szavát

– Az első fakivágások után megkértük a vállalkozót, hogy az ügy tisztázásáig ne dolgozzanak tovább a favágók. Szavát adta, de megszegte. Szerintem az a felelős, aki a szavát szegi – mondta Udvardiné. – Becsülettel igyekszem a faluért mindent megtenni. Sajnálom, hogy így történt, de most azt nézzük, mit tehetünk!
Mint kiderült, a vállalkozó a tervezett házakban kialakítandó lakások egy részét már értékesítette.

Egy esetleges kártérítési per anyagi vonzata jelentős lehet. A polgármester asszony már tájékozódott a terület parkosításáról, 8 méter magas, földlabdás fák beszerzési lehetőségeiről. A park rehabilitációjába az érintett vállalkozót is szeretné bevonni az önkormányzat, a történtek kivizsgálására a helyi lakosok bevonásával bizottság alakul.

Számvetés – a favágók károkozása

Eddig a favágók a nagy kort megért fák közül kivágtak 16 mezei juhart, 2 kislevelű hársat, 2 vadgesztenyefát, 5 japán akácot, 2 fehér akácot. Behajkoltak, azaz vágásra előkészítettek 1 nagylevelű hársat és 1 nyugati ostorfát, festékkel jelöltek be 11 mezei juhart és 5 kislevelű hársat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érvénytelen az első időközi választás

A soproni országgyűlési képviselő- választás első, az alacsony részvétel miatt érvénytelen fordulója mind a hét képviselőjelöltnek csalódást okozott. November 28-án négy jelölt neve biztosan szerepel majd a szavazólapon, hárman még megfontolják indulásukat. Sopronban még nem volt időközi választás és az időjárás sem kedvezett annak, hogy az emberek kimozduljanak otthonról. Tovább olvasom