Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Ilyen most a soproni Várkerület - videó

Várkerület Sopron - 2015. májusi állapot - nézze meg videón!


A rendszeresen frissülő fotós cikkünkben követjük nyomon, miként áll a soproni Várkerület felújítása.

2015. 05. 19.

Videó: Láng TV2015. 03. 18.

Videó: Koszorú Mihály


2015. 03. 09

A Várkerület megújítási munkálatainak részeként az Árpád utcai buszmegállót áthelyezték a Várkerület 63. elé, és már ez marad a végleges helye.

Várkerület felújítás - 2015. március. Fotó: Nyikos Péter


Mindezek mellett a kivitelező folytatja a parkolók kialakítását is.

2015. 02. 09

Újabb állomásához érkezett a soproni Várkerület átalakítása. A rekonstrukció során most már a páros oldali szervizúton is dolgoznak. A 46-96 előtti szervizút ferdeparkolói részét emiatt tizedikétől le is zárják.

Famentés a VárkerületenAz út felbontása előtt tizenöt darab, magyar nemesítésű ostorfát át kellett helyezni. Ezek útban voltak ugyanis. S mivel még fiatalok és jó egészségben is vannak, így nagy vétek lett volna kivágni a fákat.

Éppen ezért hétfőn, egy speciális géppel kiszedték a földből. Mint azt a helyszínen megtudtuk, tizenkettő fát a Kodály téri játszótéren, hármat pedig a Kresz-parkban ületnek el.

2015. 02. 02

A Várkerületen immár a teljes szakaszon halad a munka. Igaz, úgy, ahogy az időjárás engedi.

Várkerület felújítás - 2015. február

A páratlan oldalon, az Ikvahíd és az Ötvös utca között elkészült 
az új burkolat ágyazata, a térkialakítás betonozása és az új  kandeláberekhez az elektromos védőcsövezés.

A tervek szerint tavasszal kezdődnek meg a burkolási munkák.

Íme az első:

A városban élők nap, mint nap együtt élnek azzal, hogy a Várkerület valamely részén csapadék-, szennyvízcsatorna és az ivóvíz hálózat felújítási munkák folynak. A közmű felújítási munkák megelőzik az Új Széchenyi Terv keretében megvalósításra kerülő közterület rekonstrukciót, burkolatépítést.

Várkerület felújítás (I). Fotó: Magasi


A kivitelező Ikvahíd és az Árpád utcai szakaszon a meglévő burkolatok, növényzet elbontásával, kiszedésével október végén kezdte meg a beruházást.

Idén, a burkolatépítéssel kapcsolatos munkálatok ezen a szakaszon történnek csak.

Jelenleg a felszíni csapadékelvezetés akna és vezetéképítések zajlanak. Ezt követően készül el az új közterületi burkolata.

Az új köztéri elektromos hálózat kiépítését és a tervezett ágyazati réteg elhelyezését, tömörítését követően kerülhet sor a burkolat alatti beton felület kialakítására. Az új térkő burkolat építése már csak jövőre kezdődhet meg.

A Várkerület többi szakaszain év végére várhatóan befejeződnek az Árpád utca és Ötvös utca közötti és a páros oldalon a Hátsókapu utcától a Bástya gödörig terjedő szakaszon a közműépítési munkálatok.

Jövőre, téli időszakban az időjáráshoz alkalmazkodva csak kisebb munkákra kerülhet sor. A 2015 tavaszán várhatóan nagy ütemben folytatódnak a munkák, annál is inkább, mert a mintegy 10 ezer négyzetméteres közterület megújítására egy éve áll rendelkezésre.

A városvezetés bízik abban, hogy az eddiginél egységesebb, új burkolattal, és utcabútorokkal, nagyobb zöldfelülettel, valamint közösségi vizesblokkal kialakításra kerülő Várkerület még vonzóbbá, élhetőbbé teszi városunkat mind az idelátogatók, mind pedig az itt élők számára.

A nagy területen történő felújítási munkák a legnagyobb odafigyelés és szervezettség mellet is feltehetően sok kellemetlenséggel fognak járni, de kérünk mindenkit, türelemmel viselve, járuljanak hozzá Sopron egyik legjelentősebb beruházásának sikeres megvalósításához - hangsúlyozták a városházán.

Előzmények:

Mint megírtuk, a Várkerület rehabilitációjával egy valódi közösségi tér alakul ki, új zöldterületekkel, teraszokkal, egységes utcabútorokkal, valamint a gyalogosok számára nagyobb életteret jelentő promenáddal.

A teljes szakaszt díszburkolattal fedik le. A Várkerületen továbbra is megmarad a parkolási lehetőség, de az átalakul, közvetlenül a fő útpályához csatlakozik majd.

Az első ütem a Várkerület - Széchenyi tér - Petőfi tér - Ógabona tér közötti területre összpontosul. A tehermentesítés érdekében Ógabona- és a Petőfi téren, a mostani egyirányú közlekedés helyett kétirányban haladhatnak majd a járművek.

Ilyen lesz az új VárkerületA házsorok előtt 4-6 méteres gyalogos zónát alakítanak ki, egységes arculatú, új utcabútorokkal, kerékpártárolókkal.

Új vízjáték is megjelenik a felszínen, valamint egy több funkciójú, gazdaságosan működtethető pavilon is épül, amelyben egy új közterületi vizesblokkot (nyilvános WC-t) is kialakítanak. A felújítás része az energiatakarékos közvilágítás kiépítése, melynek kapcsán új kábelhálózat épül ki és megújulnak a lámpatestek is.

„A Várkerület értékmegőrző megújítása - I. ütem " címet viselő projekt keretén belül a burkolatépítés kivitelezési munkáira kiírt közbeszerzési eljárást a Vemév-Szer Építő- és Szerelőipari Kft nyerte. A közel 700 millió forintos munkáról szóló szerződés megkötésére szeptember 30-án került sor.

A projekt teljes költségvetése: 767.499.671 Ft
A támogatás összege: 724.999.332 Ft
Az önkormányzatra jutó támogatás: 690.499.000 Ft
A szükséges önrész összege a konzorciumi partnerek részéről: 42.500.339 Ft
A támogatás mértéke: 94,4 százalék 

       

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitt egy segédmotort, majd bukott és súlyosan megsérült egy tizenéves Sopronban

A soproni fiatal a lakóház elől elkötött motorral balesetet okozott és súlyosan megsérült. Tovább olvasom