Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Illés Zoltán szerint a VOLT kinőtte a Lövér kempinget

A VOLT Fesztivál kinőtte a kempinget, viszont lesz anyagi forrás az új helyszínen az infrastruktúra kialakítására – fogalmazott lapunknak Illés Zoltán államtitkár. 2018-ban költöztetnék a VOLT-ot a Páneurópai Piknik emlékpark környékére.

Öt év múlva, azaz 2018-ban már biztosan nem a Lövér kemping ad otthont a VOLT Fesztiválnak: a Páneurópai Piknik emlékpark környékére költöztetnék. Ennek szükségességéről Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a Kisalföld érdeklődésére elmondta, ennyi idő elégséges és szükséges is a megfelelő infrastruktúra kialakításához a leendő helyszínen.

Illés Zoltán akár egy villamosút megépítését is lehetségesnek tartja az emlékpark és a városközpont között.
Illés Zoltán akár egy villamosút megépítését is lehetségesnek tartja az emlékpark és a városközpont között.


– 2017-ig kapott haladékot a fesztivál, addig maradhat itt – fogalmazott lapunknak a VOLT-on vendégeskedő Illés Zoltán, akinek felügyelete alá tartozik az a környezetvédelmi hatóság, mely tavaly előbb megvétózta a fesztivál megtartását, majd néhány nappal később mégis kiadta a szükséges engedélyt.

– A kemping egyes részei úgynevezett Natura 2000-es természetvédelmi területek. Fontos tudni, hogy a védelem a helyrajzi számra vonatkozik. Védett fajok és élőhelyek viszont nem az egész területen találhatók, csak annak bizonyos részein, ám ezeket soha nem határolták le. Így hivatalosan az egész terület problémássá vált.

– Ugyanakkor megállapítható az is, hogy a kempinget már „kinőtte" a VOLT Fesztivál. Az a döntés született, a szervezők és a kormány is azon dolgozik, hogy a piknik környékén komoly infrastrukturális fejlesztés menjen végbe. 2014 és 2020 között mintegy hatezermilliárd forint támogatásban részesül az ország az Európai Uniótól ilyen jellegű fejlesztésekre.

Ebből Sopronnak is részesülnie kell – tette hozzá Illés Zoltán, majd azt is elmondta, az itteni infrastruktúra kiépítése 30–35 milliárdos tételt jelenthet. Az unió kiemelten a környezetbarát városfejlesztést támogatja, melybe beleillik a soproni projekt. – A szükséges alapberuházásokon kívül el tudom képzelni akár egy villamosút megépítését is az emlékpark és a városközpont között. A költözés halasztható, de elkerülhetetlen – szögezte le.

Az a döntés született, a szervezők és a kormány is azon dolgozik, hogy a piknik környékén komoly infrastrukturális fejlesztés menjen végbe.
Az államtitkár hozzátette, a kinézett új helyszín, vagyis a Páneurópai Pinkik emlékpark környékének egyes területei is részei a Natura 2000-nek. – Ott is jelentkezik a Natura-probléma, de úgy gondolom, az ötéves átfutás elég és alkalmas a kérdés megoldására.

Lesz tehát idő és pénz is arra, hogy megnyugtatóan rendeződjön a probléma. Az adott helyrajzi számokon botanikai és zoológiai vizsgálat folyik majd akár egy éven keresztül is, melyből kiderül, hol vannak a jelölő fajok és megtörténik a lehatárolásuk.

A környezetvédelmi szakembernek egyébként kedvezőek a tapasztalatai a VOLT-on. Mint mondta, látta, hogy odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre, a szemétszedésre, és a visszaváltható poharakat is jó kezdeményezésnek tartja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért érdemes megismerni a Margaréta Életmód Központ által kínált programokat?

2013. májusában nyitott meg a Margaréta Életmód Központ, ahová nagy szeretettel várják az… Tovább olvasom