Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Így omlott le a vasfüggöny

Sopron az 1989-es Páneurópai Piknikkel fontos tényezőjévé vált az átalakulásnak. Most mindenki hozzájárulhat személyes emlékeivel a történelemhez...


A Soproni Múzeum is csatlakozott az Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma által indított „Europeana 1989" elnevezésű projekthez. A digitalizált gyűjtemény az Európa képét 25 évvel ezelőtt jelentősen megváltoztató forradalmi eseményeknek kíván emléket állítani.

Célja, hogy egyedülálló, mindenki számára hozzáférhető archívumot hozzon létre az 1989-es változásokról, amely személyes történetekből, fényképekből, videókból és hangfelvételekből áll.

Bárki hozzájárulhat ehhez a gyűjteményhez a saját emlékeivel a részt vevő országokban megrendezett gyűjtőnapokon, vagy a projekt weboldalán (www.europeana1989.eu) keresztül. Európa hét országában szerveznek gyűjtőnapokat. Eddig mintegy hatezer személyes emlék került fel a web- oldalra. Mindegyik helyszínét egy-egy gombostű jelzi Európa digitális térképén.

Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója hangsúlyozta, az 1989-es Páneurópai Piknik emblematikus eseménye a városnak.
Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója hangsúlyozta, az 1989-es Páneurópai Piknik emblematikus eseménye a városnak.


– A jövő Európája egyre inkább hálózatos elven fog működni. Örülök, hogy ezen a térképen Sopron is egy gombostű lesz – mondta el a program Budapesten tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója.

– Számunkra azért is fontos, hogy részt vehetünk a projektben, mert az 1989-es Páneurópai Piknik emblematikus eseménye Sopronnak. Épít rá a turizmus és a városstratégiában is kiemelt helyet foglal el.

Az évfordulókon, augusztus 19-én nagyszabású ünnepségeket szerveznek, ugyanakkor a hétköznapi emberek számára ez nem vált fontos eseménnyé. A hivatalos, politikai jellegű történetek mellől hiányoznak a személyes szálak, azok az emlékek, amelyeket az itt élők őriznek erről a történelmi időszakról – tette hozzá az igazgató.
Hogyan lehet részt venni a gyűjtőnapokon?

A rendezők szívesen látnak mindenkit, aki szeretné az 1989-ből származó emlékeit elhozni az Europeana-gyűjtőnapokra. Ezek lehetnek fotók, hangfelvételek, videók, röplapok, levelek – vagy bármilyen más emléktárgy. A projekt szervezői gondoskodnak arról, hogy az említett gyűjtőhelyszíneken digitális másolatok készüljenek. Az eredeti tárgyak természetesen a tulajdonosoknál maradnak.

Szervezők a gyűjtőnapról

Szilágyi Csaba, OSA Archívum:

– Magyarországon három helyszínen szervezünk gyűjtőnapot. Szegeden május 23–24-én, Sopronban május 30–31-én, Budapesten pedig szeptember 5–6-án.

Harry Verwayen igazgatóhelyettes:

– Ma minden eddiginél fontosabb, hogy különböző perspektívákból nézve megismerjük, mi történt ebben az időszakban, olyan emberek segítségével, akik ténylegesen jelen voltak.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni szanatórium tetejét is megtépte Yvette

A villámhárítóban is kárt tett az időjárás. Tovább olvasom