Kisalföld logö

2016. 09. 27. kedd - Adalbert 10°C | 21°C

Így lesz rögtön puha a mézeskalácsunk

Ez nagyon jó receptet, s bizton állíthatjuk, hogy valóban puha lesz és az is marad, ha megfelelően tároljuk, miután kihűlt a mézeskalács. Így a sikerélmény garantált.


Azonban mielőtt nekiállnának 1-2 jó tanács a biztos siker érdekében:

Használjunk gázsütőt, a legnagyobb lángon és 6-6,5 perc után begyük ki, így pont jó lesz az állaga. A sütési időre nagyon kell figyelni, mert ez az egyik titka. Ha valamiért nem lett mégsem puha (mert tovább volt a sütőben), akkor helyezzünk a mézeskaláccsal teli dobozba pár almagerezdet, így szépen visszapuhul a sütink.

A tészta könnyű kezelhetősége érdekében, amíg az első adagot szaggatjuk, addig tegyük vissza a hűtőbe a többit és addig tegyünk így, amíg az utolsót nem szaggatjuk, ugyanis ahogy puhul a meleg kéz alatt, úgy válik egyre kezelhetetlenebbé.

Cukormázból a színeset keverjük ki, így nem kellett megvenni drágán a kész cukormázakat. Ha kevesebb kell, akkor felezzük vagy harmadoljuk az arányokat.

Hozzávalók 12 főre

• 50 g vaj vagy margarin
• 60 g kristálycukor
• 125 g méz (4-5 ek)
• 250 g finomliszt
• 1 tasak sütőpor
• 1/2 tk szódabikarbóna
• 1-1 tk őrölt fahéj, reszelt friss gyömbér , szegfűszeg , szerecsendió , szegfűbors vagy kész keverék,de a tasak fele is bőven elég
• 1 citrom héja reszelve
• 1 narancs héja reszelve
• 1 tojás

A díszítéshez:

• 120 g porcukor
• 1 tojás fehérje
Vagy: 30dkg porcukor
3 ek meggylé vagy 3 ek citromlé
3 ek étolaj



Elkészítés:

1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.

2. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.

3. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.

4. 5-12 órára hidegre tesszük.(de az sem baj, ha tovább marad)

5. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.

6. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.

7. 200 °C -ra előmelegített sütőben 6-8 percig sütjük.

8. Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.

Olvasóink írták

  • 1. mrs.pupi 2011. december 22. 20:04
    „Az első mézeskalács,ami nem lett beton :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen dalok szóljanak Karácsonykor?

Ha már vágyunk a Mennyből az angyal után valami másra, akkor íme néhány tipp,hogy mi szóljon… Tovább olvasom