Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Így látták az AFS cserediákok Sopront az elmúlt tanévben

Az AFS program keretében hat cserediák tanult egy éven át Sopronban. Ők és a befogadóik mondák el miként látták az itt eltöltött időszakot.

A cserediákok és befogadó testvéreik véleménye az elmúlt egy évről. Külföldi diákokról lévén szó, meghagytuk az eredeti helyesírásukat, fogalmazásukat.

Natsumi Nojiri, Japánból

Natsumi Nojiri.
Natsumi Nojiri.
Nagyon rövid volt ez az év, mert jól éreztem magam. Nagyon szeretem befogadócsaládomat, fogadóiskolát és barátaimat. Szerintem Sopron a legjobb város! Nem nagy város, de nekem kényelmes volt. Magyarország, nekem az első külföld volt, azért minden teljesen más volt. Nyelv is nagyon nehéznek tűnt.

AFS mindig csinált jó programokat, azért sokat utaztam és ellátogatottam sok várost. Magyarországon sok szép hely van és nekem nagyon tetszett.

Szeretnék majd visszajönni Magyarországra és találkozom befogadócsaládommal és barátaimmal. Nagyon szeretem Magyarországot! Köszönöm szépen mindenkinek.

Anna Salmela, Finnországból

Anna Salmela.
Anna Salmela.
Hogyan kerültem ide? Meg akartam tapasztalni valamit, amit később nehezebb lenne. És gondoltam, hogy Magyarország jó lenne erre, mert nem hiszem, hogy jövőben ide költözöm. Nekem nagyon tetszik a természet és az időjárás. Sopron egy nagyon szép varos, csak szoktam nagyobb városban lenni. Emberek komolyabbak, mint finnek, és konzervatívabbak. Magyarok közül nem találtam ilyen embereket, milyenek én érzem magam. Senki nem úgy gondol, mint én.

Ez nem azt jelenti, hogy nem barátkoztam senkivel. Találtam új barátaimat, és hiányozni fognak nekem. De szerintem, hogy a cserediákok lették a legfontosabbak ezen az éven. És magamról, mit tanultam? Nem tudom. Lehet, hogy önállóbb vagyok, de az már voltam.

Talán kicsit magabiztosabb lettem, tudom, ami jó nekem és mi nem. Tudom, hogy ha valami nem esik jól, az nem muszáj. Jó volt ez az év, de már kész vagyok az hazautazásra. szerintem még egyszer (vagy kétszer) visszajövök.

Benya Suttiyanoot, Thaiföld

Benya Suttiyanoot.
Benya Suttiyanoot.
Nem fogom elfelejteni életemnek ezt a részét Magyarországon, Sopronban, a családommal, a barátaimmal. Köszönöm a kellemes időt és remélem, hogy valamikor találkozunk.Tanawan Wisanrakkit, Thaiföld

Tanawan Wisanrakkit
Tanawan Wisanrakkit
Zill, thai cserediák vagyok. Nem volt annyira jó ez az évem itt, Magyarországon, de nem is telt rosszul. Néha boldog is és szomorú is voltam. Amikor idejöttem Magyarországra repülővel, a Liszt Ferenc repülőtéren nagyon meleg volt. Miután véget ért az orientációnak Budapesten, mielőtt Sopronba érkeztünk, ami nagyon szép volt, tisztább, mint Budapest és Ausztria mellett van.

Szerintem Sopron kicsi, nagyon kicsi, mert Thaiföldön Bangkokban lakom. Sok emberrel találkoztam, néhány jó, néhány nem. Nagy különbség van, hogy ázsiaiak vagyunk és önök pedig európaik. Nem tudtam semmit Magyarországról, csak azt, hogy az Eurápában van, egy kis ország és azt hittem, hogy itt készült a joghurt. Most akkor is ilyenek a magyarok, akkor is kicsi ez az ország, de van egy kedvencem, a MÁV vonat.

Nagyon szeretem, amikor elutazok valahova vonattal, sokkal jobb, mint Thaiföldön. Néhány magyar nem tud angolul, azért nehéz élni és beszélgetni és nagyon nehéz a magyar nyelv, de szép. Mit tanultam? Mit szereztem? Toleranciát. Itt szabadságom van, nincs olyan sok szabály. Sokat beszélgettem és most már szeretek beszélni. Azért idejöttem, mert egyik barátnőm is cserediák és ő is idejön, akkor én is jövök vele. Szeretem a fogadócsaládomat, de különbözik, nem mint a családom Thaiföldön, néha hiányoznak nekem, de legalább még vannak barátaim Magyarországon.


Yin Yat Phoenix Yeung, Hong Kong; Phoenixről fogadótestvére, Fanni írt:

Phoenix az elején csak angolul beszélt, fél óráig zuhanyzott, nem ette meg a magyar ételt és egész nap az ágyban fekve nézett filmet. Aztán az iskolában hamar beilleszkedett és sok barátja lett. Vett magának egy gitárt, és a szomszédoknak koncertezett délutánonként.

Yin Yat Phoenix Yeung és a befogadó család.
Yin Yat Phoenix Yeung és a befogadó család.


Lassan megszerette a magyar ételeket, elkezdett igazán a család része lenni, kirándult velünk, strandolt, biciklizett, bulizott. Minden délután volt valami elfoglaltsága barátokkal, fellépett egy zenekarral is! Magyarul, ugyan nem törte magát, mégis megtanult és az utolsó hónapokban már csak magyarul beszélgettünk vele. Martinnal egy igazi szoros testvérkapcsolat alakult ki, együtt szilvesztereztek, filmeztek, buliztak.

Szerintem kiélvezte, hogy itt sokkal szabadabb az élet és bár az elején nem úgy tűnt nagyon jól beilleszkedett. Nekem az elején nagyon furcsa volt, szinte mindent máshogy csinált mint mi, aztán a végén már mindent úgy ahogy mi, nem tudom mi lesz ha hazaér.

A legnehezebb szerintem az volt neki, hogy megnyíljon, kimutassa mit érez, azt is, ha dühös vagy szomorú. Ebből konfliktus is adódott, hogy megszidtuk és mosolyogva fogadta, mert nem akart tiszteletlen lenni, mi pedig nem értettük. A végén persze már ráhangolódtunk. Nagyon furcsa lesz, hogy nem találkozom vele, hogy nem lesz itt ahogy egész évben, de nagyon örülök, hogy megismertem és a kapcsolatot mindenképpen tartjuk. Hiányozni fog az egész családnak!


Chiara Rovescala, Olaszország; Chiararól fogadótestvére, Fatime írt:

Chiarával mindig nagyon jó kapcsolatot ápoltunk, bár az elején kicsit nehéz volt a kulturális különbségek miatt, igaz nem voltak nagy különbségek de azért voltak furcsaságok.

Chiara Rovescala és abefogadó család.
Chiara Rovescala és a befogadó család.


Ennek ellenére remekül kijöttünk szinte mindig mindent megtudtunk beszélni. Mi az egy év során nem csak testvérek hanem nagyon jó barátok is lettünk. Rengeteg közös emlékünk van. Most, hogy elment nagyon hiányzik, és mihamarabb várjuk vissza a családommal, mivel ő is a család teljes részű tagjává vált ezalatt az egy év alatt. Nagyon sok mindent tanultam tőle, így talán az én csereévem már egy picit könnyebb lesz.


További fogadó családokat várnak

Ede András, az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány körzetelnöke elmondta, augusztusban mintegy száz diák érkezik Magyarországra. Eddig tizenegy fogadó család jelentkezett Sopronban, de további családok jelentkezését is várják.

- A legfontosabb feltétel, hogy a család szeretettel fogadja a cserediákot. Ha kitárják szívüket, otthonukat, alkalmassá válhatnak a feladatra - fogalmazott Ede András. A jelentkezéseket a körzetelnök e-mail címére is küldhetik (andras.ede@afs.org).

Röviden az AFS-ről:
Az AFS egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet, mely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, mely egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges. Az AFS lehetővé teszi az emberek számára, hogy olyan felelősségteljes tagjai legyenek egy sokszínű világnak, akik a békéért és megértésért dolgoznak. Az AFS felismeri, hogy a békét az igazságtalanság, az egyenlőtlenség és az intolerancia veszélyezteti.

Olvasóink írták

  • 2. Karcsika 2012. július 15. 18:03
    „Gondolom, halálra unták magukat az órákon. Kiv. az angolon.”
  • 1. szekelyse50 2012. július 11. 11:05
    „Hát irigylésre méltóak. Nekünk nem volt ez a lehetőség, csak párttag gyerekeknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővít Lövőn a Roto Elzett Certa Kft.

A cégcsoport legnagyobb termelő vállalata már jelenleg is a lövői üzem, amelynek tavalyi nettó… Tovább olvasom