Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Így jobban boldoguknak majd a Sopronkőhidáról szabadult rabok

A kalauzt a fogvatartottaknak még a szabadulásuk előtt átadják, a tapasztalatokat pedig megosztják a hazai társintézményekkel.

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egyedüli magyar partnerként vesz részt egy nemzetközi szakmai programban, amely a fogvatartottak szabadulás utáni boldogulását hivatott elősegíteni.

A kilenc európai intézmény együttműködésének első eredményeit - a nevelők számára készülő eszköztárat - 2013-ban már szeretnék beépíteni az intézet mindennapi gyakorlatába - mondta Balogh Márton főhadnagy, a projekt helyi vezetője az MTI-nek.

Az Európai Unió által támogatott projekt céljául tűzte ki hatékony eszközök kifejlesztését annak érdekében, hogy a börtönből kikerülő emberek megtalálják a helyüket a szabadulás utáni életben. Ezt a törekvést szolgálja a kommunikációs eszköztár nevelők részére és a reintegrációs kalauz szabaduló fogvatartottak részére - ismertette a főhadnagy.

Hozzátette, hogy mindkét segédletet közösen dolgozza ki a konzorcium, amelyben a vezető partner román alapítvány mellett további két román, egy ciprusi, egy finn, egy lengyel, egy görög és egy máltai partner működik együtt a sopronkőhidai intézményen kívül.

A kommunikációs segédlet összeállítását kutatás előzte meg, amelyből valamennyi közreműködő kivette a részét. A segédlet első tesztelésére jövő februárban Cipruson kerül sor. Az eszköztárat megismertetik majd a magyar büntetés-végrehajtási intézményekkel, hogy minél szélesebb kör alkalmazhassa az új módszereket, megoldásokat - jegyezte meg a főhadnagy.

A projekt másik eleme, a reintegrációs kalauz a tervek szerint kézikönyv lesz, tele hasznos információkkal, a segítő és a támogató szervezetek elérhetőségeivel, követendő magatartásformákkal és további olyan ismeretekkel, amelyek elkerülhetetlenek a visszaesés megelőzéséhez. A kalauzt a fogvatartottaknak még a szabadulásuk előtt átadják, a tapasztalatokat pedig megosztják a hazai társintézményekkel.

A program összköltségvetése 374 ezer euró, ebből Sopronkőhida költségvetése 27 ezer euró. Az elítéltek szabadulását segítő projektet az Európai Bizottság támogatja és koordinálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Walter Dezső: Sopronért dolgoztam, döntéseim a város javát szolgálták

Előtérbe a téma: mennyi Sopron adósságállománya. Mást mond a városvezetés és mást Walter Dezső volt… Tovább olvasom