Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Így eresztik le a vizet a Fertő tóból - fotók, videó

Túl magas a Fertő tó vízállása, ezért már hetek óta eresztik le a vizet. Hol és hogyan? Megnéztük, megmutatjuk.


A Fertő tó vízgyűjtő területe meglehetősen kicsi, a tó felszínének kevesebb, mint háromszorosát teszi ki. Fő felszíni táplálója az ausztriai Vulka patak. A tó vízállását leginkább a tóra hulló csapadék mennyisége befolyásolja.

Márpedig az elmúlt hónapokban sok eső esett, így a tó vízállása tíz centiméterre megközelítette az 1965-ös szabályozás óta, 1996-ban mért legmagasabbat: az osztrák Adriai alapszinttől számított 115 méter 96 centimétert (moAf). Idén szeptemberben 115,86 méteren "tetőzött" a tó.

S lényegesen meghaladta az üzemelési szabályzatban megállapított 115,70 méteres téli üzemi szintet.

A tó vízszintcsökkentése a Fertőszéli zsilipen szeptember 17-től a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság által kidolgoztatott és a magyar hatóság által engedélyezett üzemelési szabályzat szerint történik.

A leeresztés azóta is folyamatos, jelenleg másodpercenként 10 köbméternyi víz távozik. Akkor, ha nem lenne utánpótlás, akkor egy hét alatt két centiméterrel apadna a vízszint.

A kisalfold.hu megnézte, hogy hol és hogyan történik a vízleeresztés.

- A Hanság-főcsatorna - korábbi nevén Fertői, Eszterházi csatorna - Sarródnál indul, majd a Rábcán keresztül éri el a Mosoni-Dunát - kezdi a zsilipnél Kovács Mihály, az Észak-dunántúi Vízügyi Igazgatóság Hansági Szakaszmérnöke.

- A víz innen hatvankettő kilométert tesz meg, amíg elér Győrig. A kezdőpont öt méterrel van a torkolat felett, tehát meglehetősen kis esésű csatornáról van szó.A környező területek vizeit a főcsatornába torkoló belvízcsatornák gyűjtik össze és vezetik le gravitációsan, vagy ennek hiányában szivattyús átemeléssel.

A sarródi telep működik egyedül, másutt olyan a vízállás, hogy biztosított a gravitációs levezetés.

Közben útnak indulunk a gáton. A rendszer jól karbantartott, miként a vízügy kezelésében lévő árkok is. Fontos, hiszen a gaz, vagy a nádas felfogja a vizet, amely megrekedne a csatornában, és tovább fokozná a belvíz veszélyt.

(Erre a témára egy későbbi cikkünkben részletesen visszatérünk).


A Hanság-főcsatorna 2014. november


- A szakaszmérnökség a vízrendszer mintegy kettőezer kilométernyi csatornahálózatából közel 800 kilométer medret kezel - folytatja Kovács Mihály.

- Ezek mind összefüggésben vannak a főcsatornával, és a Rábcával. Felvetésünkre, hogy mi van akkor, ha olyan magas lesz a Mosoni-Duna vízállása, hogy a víz visszafolyna a főcsatornán, Kovács Mihály  elmondta: a dunai torkolatban van egy árvízkapu, amelyet szükség esetén be lehet zárni.

Így a Duna árvizei a hansági vízrendszerből kizárhatók.

Összességében egyébként százfeletti szakaszmérnökségen azon elzárók, kisebb zsilipek száma, amelyekkel a szükséges vízkormányzás biztosítható. Minden összefügg mindennel.A csatorna vízszinteje mindenütt a felszín alatt marad. Így cáfolhatók azon felvetések, hogy a tó leeresztése miatt áteresztenek a töltések. Munkatársunk is megtapasztalhatta, hogy a folyómeder melletti területek viszonylag szárazak, mezőgazdasági művelésre alkalmasak.

Láttunk friss vetést is, amely azt bizonyítja, hogy egy héttel ezelőtt is rá lehetett menni a földekre. Igaz jóval beljebb, Tőzeggyár, Fertőd térségében már vannak foltokban belvizes részek.

Ahogy haladunk előre a töltésen, elérjük az Ikva patak torkolatát.


Az Ikva torkolata


 Itt is nagy a rend, ugyanakkor szomorúan vettük észre, hogy a horgászok maguk mögött hagyták szemetüket.

- Itt ér véget a patak, miután ötvenegy kilométeren át kanyargott Magyarországon - mutatja Kovács Mihály.

- Egykoron egyébként az Ikva is a Fertő tóba folyt, de az idők folyamán szépen lassan kiépült az új meder. A feljegyzések szerint egyébként a Hanság főcsatorna már az 1700-as években is üzemelhetett. A meder jelenlegi nyomvonalát az 1900-as években építették ki. A legutóbbi jelentős rekonstrukciót a kilencvenes évek elején végezték el.

Magyar-Osztrák közös finanszírozással az érdekeltségi arányok szerint, ugyanúgy zajlik a levezető rendszer fenntartása is.            

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra jön a VOLT Fesztiválra a Parov Stelar!

De a Rise Against és a Parkway Drive is érkezik Sopronba, 2015 nyarán! Tovább olvasom