Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

IGR - Nincs pénz a működésre

A soproni IGR-iroda anyagi gondok miatt csak jövő év március végéig lesz nyitva. Ez főképpen az Ausztriában dolgozó magyaroknak okoz nehézséget.

– A párom Ausztriában dolgozik, s szükség van a családi pótlékra vonatkozó kérelem elkészítésére. Óriási segítséget jelent az IGR-iroda, hiszen itt magyar nyelvű a tájékoztatás, és jogász közreműködésével egészen biztosan helyesen tudjuk kitölteni a papírokat. Ha megszűnik a szolgáltatás, sokaknak okozhat ez problémát – mondta Márkus Bernadett soproni ügyfél, aki igénybe vette az Osztrák Szakszervezeti Szövetség Burgenlandi Tartományi Szervezete és az MSZOSZ Nyugat-dunántúli Regionális Képviselet közös intézménye, az Interregionális Szakszervezeti Tanács (IGR) jogsegélyszolgálatát.

Márkus Bernadett (balra) családi pótlékra vonatkozó kérelmének elkészítésében segédkezik dr. Péter Nóra, az IGR jogásza. Fotó: G. M.
Márkus Bernadett (balra) családi pótlékra vonatkozó kérelmének elkészítésében segédkezik dr. Péter Nóra, az IGR jogásza. Fotó: G. M.


 A két szakszervezeti tömörülés közösen pályázott és nyert el hét évvel ezelőtt egy EU-s projektet, „Jövő a határtérségben" címmel. Ennek kiemelt része a munkavállalók jogi szolgáltatásának, védelmének, szükség esetén képviseletének biztosítása. Öt irodát Burgenlandban, hatot a Dunántúl nyugati részein működtetnek. Az IGR projektje égisze alatt dolgozik a soproni iroda, a Deák tér 14. szám alatt. Hírek szerint csak március végéig.

– Az IGR jogi tanácsadó szolgálata nemcsak az Ausztriában dolgozó magyarok, hanem a hazai munkavállalók számára is nyitva áll. Számok bizonyítják, mennyire szükség van a tizenegy iroda működtetése: 2008-tól – Sopronban 2009-től – összesen eddig közel 67 ezer tanácsadást regisztráltunk – közölte Horváth Csaba, az IGR magyarországi projektvezetője. – Zömmel családi pótlékkal, GYES-sel, adó- és tb-ügyekkel, valamint munkajogi problémákkal fordultak hozzánk.

 Viszont a projekt anyagi okok miatt csak jövő év március végéig működhet, lezárul a hét éves időszak. Egyelőre nincs olyan pályázati lehetőség, finanszírozási forrás, amely biztosíthatná a szolgáltatás továbbélését. Mindez sajnos regionális problémát jelent, régiónban több százezer állampolgár problémája lesz.

A működtetés fenntartására tárgyalásokat kezdeményeztünk, kezdeményezünk magyar és osztrák minisztériumokkal, hatóságokkal, saját szakszervezeti szövetségünkkel. Szeretnénk elérni támogatásukat, amíg pályázati úton nem rendezhetjük az IGR-projekt jövőjét.

Az is hátráltat bennünket, hogy a magyar-osztrák határon átnyúló együttműködési programok tervezete sem került még Brüsszelbe, ami esélyt jelenthetne a számunkra. Így egyelőre kétséges, mi lesz jövő március végétől az osztrák-magyar jogi tanácsadással. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jószolgálati ingyenes étkeztetés Sopronban

A két soproni jobbikos önkormányzati képviselő az első két havi képviselői tiszteletdíjukat jótékony… Tovább olvasom