Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Igényes lakások épülhetnek jövőre

Sopron - Az Újteleki utca 34. és 36. szám alatti ingatlan sorsa jobbra fordul, beépítik az enyészeté lett egykori műemlék házak helyét. Augusztusban döntenek arról, nyolc- vagy háromlakásos épületet húzzanak fel a telkeken.
A soproni belvároshoz közeli Újteleki utca páros oldala épületei-
nek nagy része műemléki védettség alatt áll. Így volt ez a 34. és a 36. számú, önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében is, ám ezek az épületek az enyészeté lettek. Kapujukat több hónapja lezárták, bedeszkázták, s így az Újteleki utca arca meglehetősen vegyes képet mutat. Ám történt előrelépés a megoldásra.

Időközben felvetődött, hogy ne nyolclakásos épületek, hanem nagyobb alapterületű, igényes, családi ház jellegű tömbök épüljenek.
– Tervpályázatot hirdettek meg új épületek felhúzására az említett két ingatlan helyén. Kitételként szerepelt, hogy az utcafronti homlokzat műemléki jellegű legyen – tudtuk meg Veöreös Andrástól, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal soproni irodájának műemlék-felügyelőjétől. – A pályázat sikeres volt, egy éve elkészültek a vázlattervek is, s az egyeztetések is befejeződtek. Jelen pillanatban irodánk, mint engedélyező hatóság, várja az engedélyezési terveket.

– A műemléki kutatás és szakvélemény tavaly elkészült, aminek alapján a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatallal történt tervezői és beruházói egyeztetés is jegyzőkönyvvel zárult – kaptuk a tájékoztatást a Sopron Holdingtól a két önkormányzati ingatlannal kapcsolatban. Ezek szerint piaci értékesítésű lakóház épül mindkét telken. A holding részéről időközben felvetődött, hogy ne összesen nyolclakásos épületek, hanem nagyobb alapterületű, igényes, családi ház jellegű három tömb jöjjön létre, s ez újabb tervezési időt igényelt. Arról a kérdésről, hogy a két lehetséges variáció közül melyik valósuljon meg, augusztusban döntenek az illetékesek. Csak ezt követően nyújthatják be a KÖH soproni irodájába az engedélyezési tervdokumentációt, amely alapján elkészíthetik a költségvetést is. A beruházás az elképzelések szerint 2008-ban kezdődne el.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,6 milliárd forint a Kőszegi úti felüljáróra

Sopron - Százszázalékos támogatottságot kap Sopron a Kőszegi úti kétszintű csomópontra. Az SZDSZ… Tovább olvasom