Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ifjúsági tábor lesz az iskolaépületből

Csáfordjánosfa a hátrányos helyzetű települések közé tartozik. Mégis húszmilliós beruházást terveznek: ifjúsági tábort és szálláshelyet hoznak létre az iskolaépületből.

Csáfordjánosfa szerény lehetőségű község: a 12,5 millió forint éves költségvetést iparűzésiadó-bevétel nem növeli. A községvezetés azonban nem adja fel: újabb és újabb terveket szőnek, miképpen szépítsék, fejlesszék a falut.

– Megragadunk minden lehetőséget a korszerűsítésre, továbbá az itt lakók közösségi érzésének erősítésére – mondta Titkovics Pál polgármester. – Az elmúlt időszakban felújítottuk a községházát, nyertünk hozzá 4,5 milliót. Így a hivatal épületébe költöztethettük a könyvtárat, az orvosi rendelőt, a patikát meg a falugazdász irodáját. A falu összes, mintegy két és fél kilométer hosszú járdáját rendbe tetettük. E célra ötmillió forint jött be pályázatból, hetet önerőből biztosítottunk. Az üresen álló egykori iskolaépületből meg ifjúsági tábort és szálláshelyet alakítunk ki, lerakva ezzel a helyi turizmus alapjait. A megvalósításhoz a LEADER-programban tizenhétmillió forintra számíthatunk, 3,5 millió forint önerővel rendelkezünk. A jövő évben már a kivitelezés következhet. Takarékos költségvetést folytatunk, de mindig fog jutni arra, hogy kétévente falunapot rendezzünk – épp idén lesz – vagy épp ingyenes kirándulást szervezzünk a helybélieknek. Tavaly Badacsonyba látogattunk el, idén a Fertő tó világörökség osztrák és magyar részeire.

A kis falvakban nehéz az élet, Németh Ignác és Homor Jenőné mégis szeret Csáfordjánosfán élni.
A kis falvakban nehéz az élet, Németh Ignác és Homor Jenőné mégis szeret Csáfordjánosfán élni.

Akár idillinek is nevezhetnénk a csáfordjánosfai hatalmas csöndet és nyugalmat, de az élet nem olyan egyszerű: a helybéliek nem fizethetnek a kenyérért, tejért csönddel vagy nyugalommal. Márpedig munkahely, az alig akad a szociális otthon lakóival együtt 258 lelket számláló Csáfordjánosfán vagy környékén.

– Szeretem Csáfordjánosfát, de én már tanyának hívom. Minden második, harmadik ház üres – áll meg egy szóra Homor Jenőné nyugdíjas, aki a szociális otthonban dolgozott, onnan ment nyugdíjba. – Lányaim, Éva és Hilda is csak Sopronban találtak munkát. Jellemző, hogy mozgóboltok látnak el bennünket a faluban. Ettől függetlenül becsülendő, hogy a faluvezetés ilyen körülmények között is nagy gondot fordít a közösség erősítésére, a környezet megszépítésére.

– Megszűnt a téesz, megszűnt a téglagyár, nehezen helyezkedik el az ember. Jómagam a répcelaki sajtgyárban húztam le sok-sok évet, két éve viszont beleestem a létszám-leépítési hullámba. Azóta sem találok munkát – mondja Németh Ignác, aki húsz évvel ezelőtt nősült Csáfordjánosfára. – Annak idején biciklivel mentem munkába, Répcelak innen alig tíz kilométer. Most viszont bajban vagyok. Szombathely, Sopron, Kapuvár messze van, nekünk drága a tömegközlekedés, még buszbérletet sem tudok váltani. Feleségem rokkantnyugdíjas, én segélyt kapok. Így éldegélünk e kis faluban, ami mégiscsak az otthonunk...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúi bál Fertőszéplakon

Bált tart nak a Napsugár italboltban. Pénteken Németh László-Bendzsó szórakoztatja a vendégeket,… Tovább olvasom