Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Időszerű a Pro Kultúra kht. működésének újragondolása

A csütörtöki önkormányzati ülésen egyórás vita volt a kht. közhasznú szerződéséről.
Az ülésen több mint egyórás vita volt a Pro Kultúra Sopron Kht. közhasznú szerződéséről. Kóczán Zoltán kifogásolta, hogy a kht. ügyvezetője, Nyerges Ferenc nem volt ott a napirend tárgyalásán és kifejtette, a Liszt-központ "kong az ürességtől", mindössze hatvan rendezvénynek adott otthont az elmúlt évben, átláthatatlanul és gazdaságtalanul működik.

Tárgyalás miatt távol

– Van egy munkaügyi perünk és a bíróság hosszú hónapok után Győrben csütörtökre tűzte ki a tárgyalást a Tourinform volt irodavezetője, Horváthné Hoszpodár Katalin ellenünk benyújtott keresetéről. Ezen kötelező volt megjelennem – adott magyarázatot távollétére Nyerges Ferenc. – Ezt egyeztettem a városvezetéssel is. Egyébként az ellenünk indított pert első fokon a volt irodavezető elvesztette. Ami a közhasznú szerződést illeti: a Pro Kultúra szempontjából kulcsfontosságú volt a közhasznú szerződés jóváhagyása, hiszen az előző az elmúlt év decemberében lejárt.

Nincsen értelme profitot követelni

A programtervezéshez fontos volt a tulajdonos jóváhagyása, és az is, hogy két évre kössük meg, mert mi „színházi évadban" dolgozunk. Ami az elhangzott bírálatot illeti: a szám, vagyis, hogy csak 60 rendezvényünk volt a Liszt-központban, nem valós. A Lisztben 2005-ben 90 üzleti rendezvényünk, konferenciánk, 90 kulturális programunk, valamint 51 kisszínházi előadásunk volt. Az átláthatóságot az önkormányzat által évente jóváhagyásra kerülő nyilvános mérlegbeszámoló garantálja. Egy közhasznú társasságtól pedig nincsen értelme profitot követelni.
Nyerges Ferenc kitért arra is, hogy mi lehet a kht. jövője.
„ Dolgozunk egy olyan átfogó koncepción, amely tartalmilag és szervezetileg új életet hozna a kht. életébe."
– Például a Liszt-központ működését a lehetőségek jobb kihasználása érdekében a „pincétől a padlásig" újra kellene gondolni. Ezt az anyagot októberben terjesztjük az önkormányzat elé. Felmerült a színház önállóvá válásának ötlete is. Úgy vélem, erről akkor lehet gondolkodni, ha pénzügyi, szervezeti és szakmai oldalról is megvizsgáljuk, hogy jobb-e egy önálló színház. Ha jobb, akkor meg kell tenni az átalakítást.
Arra kérdésre, hogy miért nem teszik meg már most a szükséges lépéseket, a kht. ügyvezetője kifejtette: azért, mert a városvezetés döntéseit felelősen segítve időre van szükség a cselekvéshez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobos József lett az új jegyző

Februártól dr. Dobos József lesz Sopron jegyzője, Szilágyi Tibor pedig újabb öt évig lesz soproni színigazgat. Sopronban a csütörtöki közgyűlés legfajsúlyosabb vitája kerekedett az önkormányzati kft.-k holdingba történő beolvasztásáról. Varga Gyula (MSZP) a hulladékgazdálkodási kft. bevonásának újragondolására biztatta képviselőtársait. Tovább olvasom